Wat eten we vandaag? Pindasaus en champignonsoep

Aan boord van de Cambio, de Canal du Nord van Ger en Tineke Veuger, wordt goed en lekker gegeten en ook zo nu en dan een goed glas wijn gedronken. ‘Dat hebben we geleerd in Frankrijk. Toen we net getrouwd waren, hebben we zeven maanden rondgetrokken door Europa en Noord-Afrika. Bij het druiven plukken at je ’s avonds mee. We schepten ons bord de eerste avond vol, maar toen bleek dat er nog vier gangen volgden. Dat waren we niet gewend. Goed en lekker eten, met zorg bereid.’

Wat eten we vandaag?

RECEPT
Tineke’s champignonsoep (voor 6 personen)

Ingrediënten
200 gram rundergehakt (voor een vegetarisch soepje het vlees weglaten)
250 gram champignons, in plakjes
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
1 pakje champignonsoep (voor 6 personen)
zout, peper, Maggi, Blue Band

‘Het gehakt mengen met zout, peper en Maggi en soepballetjes draaien. In de boter bakken en even laten garen, Dan de champignons toevoegen en even later ook de ui en even laten bakken. Dan een goede scheut water erbij doen en even laten koken. Dan alles laten afkoelen. De truc is, dat er dan vet op komt en dat schep ik eraf. Vervolgens maak ik met het pakje de soep volgens de gebruiksaanwijzing en daar voeg ik dan het mengsel met de balletjes aan toe. Zo krijg je een licht, vetarm soepje.’

Pindasaus van Ger

Ingrediënten
150 gram boter, de harde van Blue Band
4 eetlepels suiker
halve pot pindakaas, het liefst van Calvé
dikke theelepel sambal, peper zout, Maggi, ketjap, knoflook

‘De boter verhitten totdat die net is uitgebruist. Dan de suiker toevoegen en roerend laten karamelliseren (bruinen). Daarna afblussen met 1 deciliter water en weer aan de kook brengen. De pindakaas erdoor roeren en de kruiden toevoegen. Als de saus te dik is, nog wat water toevoegen en als het te dun is nog wat pindakaas toevoegen. Wij eten de saus bij rijst met kip, kalkoen of varkensvlees. Ik gebruik verse knoflook of gevriesdroogde knoflook uit de Franse supermarkt. Die is veel beter dan de Nederlandse knoflook uit een potje.’

Door

Marja de Vet

‘Toen we terugkwamen hebben we de auto verkocht en met de opbrengst ons eerste schip gekocht, met een woonruimte van 2,80 bij 2,70 meter. De tweede, iets mooier en beter, kochten we 32 jaar geleden. "Wat zit je een eind weg", riepen we tegen elkaar in de ruimte van drie bij vier meter.

‘In 1984 kochten we ons huidige schip en nu hebben we een woonruimte van tien meter lang. Maar ja, dit schip wordt in 2030 een onbewoonbaar verklaarde woning, want de woonruimte is maar 1,87 meter hoog en voldoet daarom niet meer aan de eisen. De woning 20 centimeter verhogen kost zo’n 80.000 euro en dat is te veel. Dat houdt in dat dit type schip verdwijnt.’

Ger en Tineke Veuger varen zes dagen en 80 uur in de week internationaal, in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.

Frans vlees

Boodschappen worden overal gehaald en er is een grote voorraad aan boord. ‘Je kunt het zo gek niet noemen of wij hebben het bij ons’, zegt Tineke. ‘Ik haal overal boodschappen, het maakt me niet uit in welk land, maar er zijn een paar dingen die we per se in Nederland kopen. Zo is er altijd voor zeker drie maanden koffie aan boord en kunnen we ook niet zonder Blue Band, pindakaas en kaas.’

Verder worden in het buitenland de plaatselijke lekkere dingen gekocht. Zoals in Frankrijk gezouten roomboter. Ook de wijn wordt in Frankrijk gekocht. ‘Niet bij de boer’, zegt Ger. ‘Want daarvoor moet je onderzoek doen en daar heb je als je vaart geen tijd voor. We kopen de wijn gewoon in de Franse supermarkt. Voor doordeweeks een slobberwijntje dat lekker wegdrinkt, net boven het niveau van tafelwijn. In het weekeinde trekken we een goede Médoc of een Bourgogne open.’

Ook vlees wordt in Frankrijk gekocht. ‘Het Franse vlees is smaakvoller en beter van kwaliteit. Je kunt ook kiezen voor vlees van een vleeskoe zoals de Limousin, dat smaakt heel goed.’
In de Franse supermarkt wordt ook vaak een vers visje gekocht. ‘En als we in Nederland zijn, kopen we vis op de markt.

‘Vroeger kochten we in Frankrijk ook veel stokbrood, croissants en pains au chocolat. Je had dan onderweg terug al een halve stok op. Maar dat doen we nu bijna niet meer, het is te ongezond. Er zijn veel bakkers verdwenen en de sluismeesters verkopen ook geen brood meer. Alleen bij de sluis van Janville zit nog een bakker.

‘In Duitsland gaan we voor het ijs. Zomer en winter is daar heerlijk Italiaans ijs te koop. Je betaalt maar 70 of 80 cent voor een heel grote bol en de kwaliteit is uitstekend.’
In België wordt chocolade gekocht. ‘Van Jacques of van Côte d’Or. Die groene van Côte d’Or, die is alleen daar te koop en die is wezenloos lekker’, zegt Ger. ‘Een hele volle romige chocolade, tussen melk en puur in.’

Snuffel

De keuken aan boord van de Cambio is luxe. ‘We koken elektrisch en hebben een grote koelkast en een vriezer en alles ziet er prima uit. Voor een afwasmachine was geen plaats, maar we zijn ook maar met ons tweeën.’

Voor de gezelligheid aan boord zorgt Snuffel nummer 4, een jachthondje. ‘Toen onze eerste Snuffel doodging, namen we een nieuwe en uit piëteit verzonnen we een andere naam. Maar het bleek al snel toch weer een echte Snuffel te zijn. Sindsdien heten al onze honden zo.’
‘Wij willen graag allebei een recept in de krant’, zegt Ger. ‘Tineke kookt vaker, maar ik sta ook wel eens in de keuken.’

Wat eten we vandaag? Pindasaus en champignonsoep | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Pindasaus en champignonsoep

Aan boord van de Cambio, de Canal du Nord van Ger en Tineke Veuger, wordt goed en lekker gegeten en ook zo nu en dan een goed glas wijn gedronken. ‘Dat hebben we geleerd in Frankrijk. Toen we net getrouwd waren, hebben we zeven maanden rondgetrokken door Europa en Noord-Afrika. Bij het druiven plukken at je ’s avonds mee. We schepten ons bord de eerste avond vol, maar toen bleek dat er nog vier gangen volgden. Dat waren we niet gewend. Goed en lekker eten, met zorg bereid.’

Wat eten we vandaag?

RECEPT
Tineke’s champignonsoep (voor 6 personen)

Ingrediënten
200 gram rundergehakt (voor een vegetarisch soepje het vlees weglaten)
250 gram champignons, in plakjes
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
1 pakje champignonsoep (voor 6 personen)
zout, peper, Maggi, Blue Band

‘Het gehakt mengen met zout, peper en Maggi en soepballetjes draaien. In de boter bakken en even laten garen, Dan de champignons toevoegen en even later ook de ui en even laten bakken. Dan een goede scheut water erbij doen en even laten koken. Dan alles laten afkoelen. De truc is, dat er dan vet op komt en dat schep ik eraf. Vervolgens maak ik met het pakje de soep volgens de gebruiksaanwijzing en daar voeg ik dan het mengsel met de balletjes aan toe. Zo krijg je een licht, vetarm soepje.’

Pindasaus van Ger

Ingrediënten
150 gram boter, de harde van Blue Band
4 eetlepels suiker
halve pot pindakaas, het liefst van Calvé
dikke theelepel sambal, peper zout, Maggi, ketjap, knoflook

‘De boter verhitten totdat die net is uitgebruist. Dan de suiker toevoegen en roerend laten karamelliseren (bruinen). Daarna afblussen met 1 deciliter water en weer aan de kook brengen. De pindakaas erdoor roeren en de kruiden toevoegen. Als de saus te dik is, nog wat water toevoegen en als het te dun is nog wat pindakaas toevoegen. Wij eten de saus bij rijst met kip, kalkoen of varkensvlees. Ik gebruik verse knoflook of gevriesdroogde knoflook uit de Franse supermarkt. Die is veel beter dan de Nederlandse knoflook uit een potje.’

Door

Marja de Vet

‘Toen we terugkwamen hebben we de auto verkocht en met de opbrengst ons eerste schip gekocht, met een woonruimte van 2,80 bij 2,70 meter. De tweede, iets mooier en beter, kochten we 32 jaar geleden. "Wat zit je een eind weg", riepen we tegen elkaar in de ruimte van drie bij vier meter.

‘In 1984 kochten we ons huidige schip en nu hebben we een woonruimte van tien meter lang. Maar ja, dit schip wordt in 2030 een onbewoonbaar verklaarde woning, want de woonruimte is maar 1,87 meter hoog en voldoet daarom niet meer aan de eisen. De woning 20 centimeter verhogen kost zo’n 80.000 euro en dat is te veel. Dat houdt in dat dit type schip verdwijnt.’

Ger en Tineke Veuger varen zes dagen en 80 uur in de week internationaal, in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.

Frans vlees

Boodschappen worden overal gehaald en er is een grote voorraad aan boord. ‘Je kunt het zo gek niet noemen of wij hebben het bij ons’, zegt Tineke. ‘Ik haal overal boodschappen, het maakt me niet uit in welk land, maar er zijn een paar dingen die we per se in Nederland kopen. Zo is er altijd voor zeker drie maanden koffie aan boord en kunnen we ook niet zonder Blue Band, pindakaas en kaas.’

Verder worden in het buitenland de plaatselijke lekkere dingen gekocht. Zoals in Frankrijk gezouten roomboter. Ook de wijn wordt in Frankrijk gekocht. ‘Niet bij de boer’, zegt Ger. ‘Want daarvoor moet je onderzoek doen en daar heb je als je vaart geen tijd voor. We kopen de wijn gewoon in de Franse supermarkt. Voor doordeweeks een slobberwijntje dat lekker wegdrinkt, net boven het niveau van tafelwijn. In het weekeinde trekken we een goede Médoc of een Bourgogne open.’

Ook vlees wordt in Frankrijk gekocht. ‘Het Franse vlees is smaakvoller en beter van kwaliteit. Je kunt ook kiezen voor vlees van een vleeskoe zoals de Limousin, dat smaakt heel goed.’
In de Franse supermarkt wordt ook vaak een vers visje gekocht. ‘En als we in Nederland zijn, kopen we vis op de markt.

‘Vroeger kochten we in Frankrijk ook veel stokbrood, croissants en pains au chocolat. Je had dan onderweg terug al een halve stok op. Maar dat doen we nu bijna niet meer, het is te ongezond. Er zijn veel bakkers verdwenen en de sluismeesters verkopen ook geen brood meer. Alleen bij de sluis van Janville zit nog een bakker.

‘In Duitsland gaan we voor het ijs. Zomer en winter is daar heerlijk Italiaans ijs te koop. Je betaalt maar 70 of 80 cent voor een heel grote bol en de kwaliteit is uitstekend.’
In België wordt chocolade gekocht. ‘Van Jacques of van Côte d’Or. Die groene van Côte d’Or, die is alleen daar te koop en die is wezenloos lekker’, zegt Ger. ‘Een hele volle romige chocolade, tussen melk en puur in.’

Snuffel

De keuken aan boord van de Cambio is luxe. ‘We koken elektrisch en hebben een grote koelkast en een vriezer en alles ziet er prima uit. Voor een afwasmachine was geen plaats, maar we zijn ook maar met ons tweeën.’

Voor de gezelligheid aan boord zorgt Snuffel nummer 4, een jachthondje. ‘Toen onze eerste Snuffel doodging, namen we een nieuwe en uit piëteit verzonnen we een andere naam. Maar het bleek al snel toch weer een echte Snuffel te zijn. Sindsdien heten al onze honden zo.’
‘Wij willen graag allebei een recept in de krant’, zegt Ger. ‘Tineke kookt vaker, maar ik sta ook wel eens in de keuken.’