Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

De Gerlien van Tiem: containerschip wordt tanker

Scheepswerf De Gerlien van Tiem in Druten bouwt in opdracht van Van Loon Shipping het 135 meter lange en 17,10 meter brede droge-ladingschip Dortsman II om naar een type-C tanker. De in november begonnen ombouw van de in 2008 gebouwde 6000-tonner wordt in mei afgerond.

1 / 1
De Gerlien van Tiem: Containerschip wordt tanker

De Gerlien van Tiem: Containerschip wordt tanker

‘We bouwen met dwars en langsschotten 23 ladingtanks in de ladingzone en we zetten er een wat hoger gesloten dek op’, zegt Marcel van Tiem.

De tanker krijgt een enkel leidingsysteem en deepwellpompen. Om die van stroom te voorzien worden in het voorschip extra generatoren geplaatst. Het schip wordt volledig onder klasse voor de tankvaart gebracht en behoudt haar Rijn-certificaat. De naam veranderd van Dortsman II in Staatsman.

De Gerlien van Tiem past deze winter ook het rivierpassagiersschip River Empress aan. Het voorschip krijgt een nieuw interieur en er komt een nieuwe boegschroefinstallatie in waarmee het schip aan de nieuwe eis voldoet en op de boegschroef een snelheid van zes kilometer haalt.’

Begin januari rondt de werf de afbouw van het luxe rivierpassagiersschip SS Catherine (135 x 11,45 meter) af voor Uniworld, waarna het op transport gaat naar de Rhône. Het dieselelektrisch aangedreven vijf-sterrenschip biedt plaats aan 165 passagiers. Het casco voor het zusterschip, SS Josephine, dat in 2014 bij De Gerlien van Tiem wordt afgebouwd is inmiddels in aanbouw. Dat schip moet begin 2015 worden opgeleverd en zal ook in Frankrijk worden ingezet, waarschijnlijk rond Bordeaux.

Reparatiemarkt

‘Het ziet er vrij positief uit in het nieuwe jaar’, zegt Van Tiem. ‘Ook op reparatie- en ombouwgebied hebben we een aantal leuke opdrachten binnen en aanvragen lopen waarvan we verwachten dat ze rondkomen. Er komt weer wat meer beweging in de reparatiemarkt. Zo vervangen we komend jaar drie stalen laadvloeren in schepen tot 86 meter. Maar er is nog ruimte voor meer reparatiewerk. We hebben een aparte afdeling met personeel voor reparatie- en ombouw, zodat we dat werk altijd kunnen meepakken. Want reparatie- en ombouw was, is en blijft belangrijk voor ons.’

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook