Hoogtepunten

De nieuwe Schuttevaer is uit: Rijkswaterstaat krijgt onderhoud niet op orde en Van der Plas laat vissersharten sneller kloppen

Deze week in de nieuwe Schuttevaer aandacht voor de staat van de Nederlandse vaarwegen. Rijkswaterstaat laat in het jaarverslag weten dat de kans op onverwachte stremmingen hoog blijft. Verder: ladingeigenaren halen Happy Star binnen en Caroline van der Plas doet vissersharten sneller kloppen.

De voorpagina van de nieuwe Schuttevaer. Beeld Schuttevaer
Lees de hele krant hier via de link.

Het lukt Rijkswaterstaat niet de vaarwegen te onderhouden, laat staan te verbeteren. Gepland onderhoud loopt vertraging op en verschillende projecten zijn op pauze gezet. ‘De kans op onverwachte stremmingen blijft hoog’, zo waarschuwt het jaarverslag van Infrastructuur en Waterstaat. Binnenvaartschippers zijn toenemend ontevreden over de staat van de vaarwegen.

De meeste Nederlandse politieke partijen wil dat Europa de accijnsvrijstelling voor de binnenvaart afschaft. Dat blijkt uit de verkiezingsprogramma’s voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Maar de grootste partij in de peilingen, de PVV, is tegen. De Akte van Mannheim uit 1868, waarin de accijnsvrijstelling voor de beroepsvaart is geregeld, staat al langer onder druk. In de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november vorig jaar bleek al dat die Akte niet meer onaantastbaar was. De programma’s voor de Europese verkiezingen van 6 juni leveren eenzelfde beeld op.

Nobian
Rein Hendriks van Nobian noemt de binnenvaart ‘een uitstekende vorm van vervoer, maar wel een met serieuze uitdagingen’. Foto Nobian

Het Nederlandse chemieconcern Nobian maakt voor het vervoer van zout en chemicaliën graag en veel gebruik van de binnenvaart. Maar met name het aanstaande ontgassingsverbod en laagwater tasten de concurrentiepositie van vervoer over water aan. ‘Het is van groot belang dat de binnenvaart betrouwbaar blijft.’

Dat het aangekondige nieuwe kabinet visserij wil terugbrengen in de naam van het ministerie van LNV valt heel goed bij veel Nederlandse vissers. Zij voelden zich verlaten en kregen de ene na de andere harde klap te verwerken. De naamswijziging naar Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) was een belofte van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Voorzitter Jan de Boer van de actiegroep EMK is er heel erg blij mee, maar geeft tegelijkertijd aan gematigd positief te zijn. ‘De sector heeft de afgelopen jaren nogal wat voor de kiezen gekregen.

Geladen met 10 sleepboten is het 156-meter lange zware-ladingschip Happy Star van BigLift Shipping zondag 20 mei onder grote belangstelling Rotterdam binnengelopen. ‘Het dek staat helemaal vol, er past geen muis meer bij’, vertelt walkapitein Johannes van der Mark van de Amsterdamse rederij BigLift, onderdeel van de Spliethoff Group, terwijl we aan boord stappen van een supersnelle RIB in de Rotterdamse Veerhaven.

Tekst gaat verder onder de foto

De Hidden Gem is geschikt voor diepzeemijnen. Foto The Metals Company

Stofwolken die ontstaan bij diepzeemijnbouw-activiteiten zijn op grote afstand zichtbaar in het water. Het grootste deel daalt echter al snel weer neer. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien geoloog Sabine Haalboom (NIOZ) op de bodem van de Stille Oceaan. ‘Dat water is van nature kraakhelder, dus diepzeemijnbouw zou een grote impact kunnen hebben op het diepzeeleven’, stelt Haalboom in haar proefschrift.

Lees de hele krant hier via de link.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

De nieuwe Schuttevaer is uit: Rijkswaterstaat krijgt onderhoud niet op orde en Van der Plas laat vissersharten sneller kloppen | Schuttevaer.nl
Hoogtepunten

De nieuwe Schuttevaer is uit: Rijkswaterstaat krijgt onderhoud niet op orde en Van der Plas laat vissersharten sneller kloppen

Deze week in de nieuwe Schuttevaer aandacht voor de staat van de Nederlandse vaarwegen. Rijkswaterstaat laat in het jaarverslag weten dat de kans op onverwachte stremmingen hoog blijft. Verder: ladingeigenaren halen Happy Star binnen en Caroline van der Plas doet vissersharten sneller kloppen.

De voorpagina van de nieuwe Schuttevaer. Beeld Schuttevaer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer