CONFLICT

Tanker voor de kust van India geraakt door drone

Een tanker is voor de kust van India geraakt door een drone. Dat meldt het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey. Het schip zou connecties hebben met Israël. Vanwege de vijandelijkheden heeft een crude tanker rechtsomkeert gemaakt op de Rode Zee.

De crude tanker maakt rechtsomkeert op de Rode Zee Bron LSEG

Het incident vond plaats op 200 kilometer van de Indiase kustplaats Veraval. Er zou brand zijn uitgebroken aan boord van het schip, maar er zouden geen gewonden zijn gevallen. Het Britse monitoringcentrum (UKMTO), dat toeziet op maritieme handelsoperaties, bevestigt de aanval.

Het gaat om een chemie/producttanker onder Liberiaanse vlag. Het schip was onderweg  van Saoedi-Arabië naar India. Beveiligheidsbedrijf Ambrey zegt dat het schip connecties heeft met Israël, maar zegt niet wat die connecties precies zijn. De Indiase marine reageerde op een noodoproep van het schip en stuurde een observatievliegtuig naar de plaats van het incident.

3000 km

De voorbije maanden zijn er geregeld schepen aangevallen door Houthi-rebellen voor de kust van Jemen. Een aantal grote rederijen besliste daarop recent om niet meer door de Rode Zee en Suezkanaal te varen. Dit incident vond plaats op bijna 2000 kilometer van Jemen en op 3000 kilometer van de Rode Zee.

Toen vorige maand een schip werd aangevallen in de Indische oceaan, was er een vermoeden dat de Iraanse Revolutionaire Garde daarvoor verantwoordelijk was. Iran geldt als bondgenoot van zowel Hamas, dat in een oorlog is verwikkeld met Israël, als van de Jemenitische Houthi-rebellen.

Omgeleid

Ondertussen verleggen meer en meer schepen hun koers vanwege de aanvallen van de route via het Suezkanaal naar die om Kaap de Goede Hoop. Persbureau Reuters meldt dat vrijdag zeker twee tankers met olie of olieproducten die tussen de VS en India op weg waren zijn omgeleid.

De reis voor deze schepen duurt negen dagen langer dan normaal. Eén tanker, de Sonangol Cabinda (vlag Bahamas), heeft zelfs rechtsomkeert gemaakt op de Rode Zee nadat het het Suezkanaal was gepasseerd, zegt Reuters. Het schip was met crude op weg van Texas naar India en koerst weer af op het Suezkanaal, waarschijnlijk in een poging de Bab el Mandeb zeestraat bij Jemen te vermijden.

Durban

De ‘omleidingsroute’ om het Afrikaanse continent leidt tot druk op de Afrikaanse havens. Volgens Reuters gaat het om honderden schepen. Slechts weinig havens van de havens langs de route zijn toegerust om de grote schepen te ontvangen en te bunkeren. Durban is voorlopig de beste keuze, zegt een logistics consultant. Een woordvoerder van Maersk zegt dat hun schepen zoveel als mogelijk bunkeren bij vertrek en aankomst. ‘Als we onderweg moeten bunkeren beslissen we per keer waar we naar toe gaan: Walvis Bay (Namibië) of Port Louis (Mauritius) zijn de belangrijkste opties’, aldus Maersk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Tanker voor de kust van India geraakt door drone | Schuttevaer.nl
CONFLICT

Tanker voor de kust van India geraakt door drone

Een tanker is voor de kust van India geraakt door een drone. Dat meldt het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey. Het schip zou connecties hebben met Israël. Vanwege de vijandelijkheden heeft een crude tanker rechtsomkeert gemaakt op de Rode Zee.

De crude tanker maakt rechtsomkeert op de Rode Zee Bron LSEG

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer