Radioactief

Diepzee mangaanknollen gevaarlijk radioactief

Mangaanknollen op de bodem van de diepzee zijn zo radioactief dat de stralingslimiet 100 tot 1000 keer wordt overschreden. Dat hebben onderzoekers van het Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research (AWI) in Bremerhaven vastgesteld. Volgens de onderzoekers zijn de bedrijven die zich bezighouden met diepzeemijnbouw daar niet op verdacht.

Volgens The Metal Company werd in 2022 tijdens een proef van een uur zo’n 14 ton mangaanknollen aan boord gebracht van de voormalige boorschip Hidden Gem. Van beschermende kleding is niets te zien. Foto TMC

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Diepzee mangaanknollen gevaarlijk radioactief | Schuttevaer.nl
Radioactief

Diepzee mangaanknollen gevaarlijk radioactief

Mangaanknollen op de bodem van de diepzee zijn zo radioactief dat de stralingslimiet 100 tot 1000 keer wordt overschreden. Dat hebben onderzoekers van het Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research (AWI) in Bremerhaven vastgesteld. Volgens de onderzoekers zijn de bedrijven die zich bezighouden met diepzeemijnbouw daar niet op verdacht.

Volgens The Metal Company werd in 2022 tijdens een proef van een uur zo’n 14 ton mangaanknollen aan boord gebracht van de voormalige boorschip Hidden Gem. Van beschermende kleding is niets te zien. Foto TMC

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer