nieuw in de vloot

Onbemande pionier Nellie Bly verder als bemande sleepboot voor Fransbergen

Fransbergen Trading & Shipping in Maasbracht heeft een nieuwe sleepboot gekocht. De 10,67 meter lange Damen-sleepboot maakte bij haar vorige eigenaar, onder de naam Nellie Bly, een onbemande tocht van ruim 1000 mijl rond de Denemarken.

Nellie Bly gaat verder als Elin-F. Foto LinkedIn / Wilmer Fransbergen

‘We gaan haar in onze kleuren schilderen en nieuwe klasse maken, en daarna komt ze in de vaart als Elin-F’, vertelt algemeen directeur Wilmer Fransbergen.

Fransbergen was al langer op zoek naar een extra sleepboot die niet alleen op de binnenwateren, maar ook voor de kust kan varen. Hij vond de in 2016 gebouwde Damen Stan Tug 1004 online. ‘De boot lag in Kiel, we zijn gaan proefvaren op zee en het beviel.’

De kleine havensleepboot heeft een bijzonder verleden. Vorig jaar rondde ze namelijk een onbemande tocht af van 1027 mijl rond de Deense oostkust. Dertien dagen lang werd ze bediend vanuit een controlekamer in Boston door het Amerikaanse bedrijf Sea Machines.

Sea Machines

Aan boord van de Nellie Bly was het Sea Machines SM300-systeem geïnstalleerd. Een uitgebreid systeem van sensoren, radar, AIS, dieptemeter en streaming audio- en videocamera’s, waarmee de boot vanaf elke locatie kan worden bestuurd, zowel aan boord als vanaf de wal. Tijdens de reis verzamelde het schip 3,8 terabyte aan data.

‘Maar dat systeem hebben ze van boord gehaald. We gaan er dan dus ook niet onbemand mee varen’, vertelt Fransbergen.

Het vaartuig werd vernoemd naar de Amerikaanse journalist Nellie Bly, die bekend werd door een 72 dagen durende soloreis.

Lees ook:

Sleepboot Nellie Bly rondt onbemande tocht van 1000 mijl af

Damen bouwt eerste sleepboten voor haven van Antwerpen

Onbemande pionier Nellie Bly verder als bemande sleepboot voor Fransbergen | Schuttevaer.nl
nieuw in de vloot

Onbemande pionier Nellie Bly verder als bemande sleepboot voor Fransbergen

Fransbergen Trading & Shipping in Maasbracht heeft een nieuwe sleepboot gekocht. De 10,67 meter lange Damen-sleepboot maakte bij haar vorige eigenaar, onder de naam Nellie Bly, een onbemande tocht van ruim 1000 mijl rond de Denemarken.

Nellie Bly gaat verder als Elin-F. Foto LinkedIn / Wilmer Fransbergen

‘We gaan haar in onze kleuren schilderen en nieuwe klasse maken, en daarna komt ze in de vaart als Elin-F’, vertelt algemeen directeur Wilmer Fransbergen.

Fransbergen was al langer op zoek naar een extra sleepboot die niet alleen op de binnenwateren, maar ook voor de kust kan varen. Hij vond de in 2016 gebouwde Damen Stan Tug 1004 online. ‘De boot lag in Kiel, we zijn gaan proefvaren op zee en het beviel.’

De kleine havensleepboot heeft een bijzonder verleden. Vorig jaar rondde ze namelijk een onbemande tocht af van 1027 mijl rond de Deense oostkust. Dertien dagen lang werd ze bediend vanuit een controlekamer in Boston door het Amerikaanse bedrijf Sea Machines.

Sea Machines

Aan boord van de Nellie Bly was het Sea Machines SM300-systeem geïnstalleerd. Een uitgebreid systeem van sensoren, radar, AIS, dieptemeter en streaming audio- en videocamera’s, waarmee de boot vanaf elke locatie kan worden bestuurd, zowel aan boord als vanaf de wal. Tijdens de reis verzamelde het schip 3,8 terabyte aan data.

‘Maar dat systeem hebben ze van boord gehaald. We gaan er dan dus ook niet onbemand mee varen’, vertelt Fransbergen.

Het vaartuig werd vernoemd naar de Amerikaanse journalist Nellie Bly, die bekend werd door een 72 dagen durende soloreis.

Lees ook:

Sleepboot Nellie Bly rondt onbemande tocht van 1000 mijl af

Damen bouwt eerste sleepboten voor haven van Antwerpen