Op televisie

Schippersgezin Zeldenrust gefilmd voor ‘Een huis vol’

Als het schippersgezin Zeldenrust tijdens het Paasweekend aan boord van de Deo Gratias wordt gefilmd, troont vader Jozua (37 jaar) zijn zonen Jesse, Joel en Jasper mee naar de machinekamer om een paar kleine klusjes op te knappen. Om zo zijn zonen de liefde voor de binnenvaart mee te geven. Precies zoals zijn vader ooit deed bij hem en zijn vier broers. (Dit artikel is vanwege het mooie weer gratis te lezen)

De schippersfamilie Zeldenrust aan de Beatrixhaven. (Foto Stijn Ghijssen)
De schippersfamilie Zeldenrust aan de Beatrixhaven. (Foto Stijn Ghijssen)

‘Wij zijn een familiebedrijf en je moet gewoon vroeg beginnen om je kinderen klusjes te geven. De jongens vinden echt alles stoer en prachtig aan boord. Mijn vader vertelde ook altijd met plezier over zijn werk in de binnenvaart. Zo zijn mijn broers ook enthousiast geworden en wij varen nu alle vijf nog steeds’, zo vertelt de schipper aan boord van de Deo Gratias.

Oudste zoon Jesse vertelt dat hij liever aan boord is dan aan de wal, terwijl hij ondertussen de scheepsbel mag poetsen. Samen met zijn zus Julia geeft hij ook een rondleiding aan boord en in de machinekamer aan de cameramensen. Wekenlang is het gezin Zeldenrust uit Werkendam gefilmd voor het KRO-NCRV programma Een huis vol. In de serie worden grote gezinnen gevolgd in hun dagelijks leven. Jozua heeft samen met zijn vrouw Jantine acht kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 12 jaar. De familie wordt ook wel de 10 J’s genoemd, zowel de naam van de ouders als van de kinderen Julia, Jesse, Joël, Jasper, Jirsa, Jaira, Jurrian en Jedinja beginnen net als de ouders Jozua en Jantine met een J.

Facebook-pagina

Voor de familie Zeldenrust is het de eerste maal dat ze meedoen aan het programma, de drie andere gezinnen die worden gefilmd deden al vaker mee. Jozua en Jantine leerden elkaar twintig jaar geleden kennen op de middelbare school, beiden komen uit een schippersfamilie. Jarenlang keken ze met plezier naar het programma Een huis vol. Via een Facebook-pagina voor grote gezinnen, waar Jantine medebeheerder van is, was ze al vaker benaderd om mee te doen aan de serie. Leuk dat jullie aan ons denken, zo dacht Jantine steeds, maar wij vinden alleen kijken voorlopig wel genoeg. Maar zowel Jozua als de kinderen wisten haar toch over te halen. Vanaf 26 juli is het gezin in tien dagelijkse afleveringen te zien.

Paasweekend aan boord

Vader Jozua vaart met zijn broers op de Deo Gratias in een schema van twee weken aan boord en twee weken thuis. In 2015 besloot moeder Jantine aan de wal te gaan wonen voor de schoolgaande kinderen. Maar iedere vakantie gaat Jantine met de kinderen naar boord. Voor het televisieprogramma wordt het gezin tijdens het Paasweekend aan boord gefilmd. De filmploeg sliep eveneens aan boord tijdens het maken van de opnames, in de woning van één van de matrozen. Zo is te zien dat in de haven van Rotterdam sojabonen worden geladen voor Duitsland. In de stuurhut kijken de kinderen belangstellend mee. Ook de maaltijden worden in de stuurhut gebruikt. ‘We hebben hier het beste restaurant met het mooiste uitzicht’, zo vertelt Jantine lachend.

Contact met papa

Naast de beelden aan boord wordt ook thuis in Werkendam gefilmd. Jantine vertelt daarin openhartig over de moeilijke keuze om de kinderen niet naar het internaat te brengen. ‘Het waren allebei geen leuke keuzes. Maar ik wist waar ik aan begon, ik kwam al vroeg met een schipper thuis, terwijl mijn moeder daar nog voor waarschuwde.’ Als positief ervaart ze wel dat Jozua steeds twee weken thuis is en dan in het gezin meedraait. ‘Zo krijgen ze wel veel van hun vader mee.’ Maar tijdens het filmen is ook te zien dat het afscheid iedere twee weken voor het gezin niet altijd gemakkelijk is. ‘Het wegrijden is altijd wel een dingetje, je laat toch een groot gezin achter. Pas zei een juf nog dat ze aan een van de dochters kon merken als ik weg was, dan was ze altijd verdrietig’, zo vertelt Jozua, die beseft dat zijn vrouw het thuis met de kinderen drukker heeft dan hij aan boord. Ook Jantine erkent dat ze altijd weer even haar draai moet vinden als Jozua naar boord is. Wel blijven ze altijd contact zoeken. Voor het slapen gaan mogen de kinderen altijd even videobellen om papa welterusten te zeggen.

De familie Zeldenrust is één van de vier families die wordt gevolgd in serie. De andere drie families, de familie Cudogham, familie Buddenbruck en familie Jelies, doen al langer mee. ‘Een huis vol’ zie je vanaf dinsdag 26 juli twee weken lang iedere avond om 19:00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Of de familie Zeldenrust ook een volgende serie weer mee doet, houden ze nog even onder de pet. Jantine laat wel weten dat ze, ondanks haar aarzeling, geen spijt heeft van de deelname aan de serie.

Lees ook:

Martine Bakker houdt alle opties open

Danielle wilde ‘nooit op zo’n gevangenis’