Laagwater

Twentekanalen op peil door extra pompen bij sluis Eefde

Een extra pompinstallatie zorgt ervoor dat de Twentekanalen op peil blijft. Rijkswaterstaat installeer deze installatie woensdag 20 juli bij sluis Eefde, waar ook een vaste pompinstallatie is.

De extra pompen die het Twentekanaal bevaarbaar houden. (Foto Sander Wels)

De pompen zijn opgesteld in de Zuiderkolk van Sluis Eefde. Hierdoor blijft de Noordersluis beschikbaar voor de scheepvaart. ‘Om voldoende water in de Twentekanalen te houden, wordt er door middel van deze pompen water uit de IJssel opgepompt’, laat Jenneke Blok, woordvoerder van Rijkswaterstaat Oost-Nederland weten.

Waterstanden

Met het extra water worden de volgende waterpeilen in stand gehouden, met een marge van 5 cm. ‘Tussen Eefde en Delden NAP +10m, tussen Delden en Hengelo NAP +16m en NAP +25m tussen Hengelo en havens Enschede.’

Het gebeurt vaker dat extra pompen worden ingezet bij Eefde, zoals in 2018. ‘Het is in perioden van droogte en met name laagwater op de IJssel soms nodig om extra pompcapacitiet bij te plaatsen. Dit is afhankelijk van het weer, neerslag en de hoogte van de waterstand van de IJssel. Dit kan in principe in elk seizoen voorkomen.’

Sluis Eefde overbrugt bij een gemiddelde waterstand in Eefde ongeveer een hoogteverschil van 6 meter tussen de IJssel en het kanaal. De waterstand in Eefde is vandaag net onder de 2 m en dus is het verschil nu bijna 8 m. Het kan zo zijn dat het water in de IJssel straks te laag is om water naar de Twentekanalen te pompen. ‘Dat punt hebben we echter nog niet bereikt.’

Lees ook:

Schip ramt sluis Eefde, noordkolk gestremd

Elwis voorspelt vrijwel gelijke Rijnwaterstand over zes weken

Twentekanalen op peil door extra pompen bij sluis Eefde | Schuttevaer.nl
Laagwater

Twentekanalen op peil door extra pompen bij sluis Eefde

Een extra pompinstallatie zorgt ervoor dat de Twentekanalen op peil blijft. Rijkswaterstaat installeer deze installatie woensdag 20 juli bij sluis Eefde, waar ook een vaste pompinstallatie is.

De extra pompen die het Twentekanaal bevaarbaar houden. (Foto Sander Wels)

De pompen zijn opgesteld in de Zuiderkolk van Sluis Eefde. Hierdoor blijft de Noordersluis beschikbaar voor de scheepvaart. ‘Om voldoende water in de Twentekanalen te houden, wordt er door middel van deze pompen water uit de IJssel opgepompt’, laat Jenneke Blok, woordvoerder van Rijkswaterstaat Oost-Nederland weten.

Waterstanden

Met het extra water worden de volgende waterpeilen in stand gehouden, met een marge van 5 cm. ‘Tussen Eefde en Delden NAP +10m, tussen Delden en Hengelo NAP +16m en NAP +25m tussen Hengelo en havens Enschede.’

Het gebeurt vaker dat extra pompen worden ingezet bij Eefde, zoals in 2018. ‘Het is in perioden van droogte en met name laagwater op de IJssel soms nodig om extra pompcapacitiet bij te plaatsen. Dit is afhankelijk van het weer, neerslag en de hoogte van de waterstand van de IJssel. Dit kan in principe in elk seizoen voorkomen.’

Sluis Eefde overbrugt bij een gemiddelde waterstand in Eefde ongeveer een hoogteverschil van 6 meter tussen de IJssel en het kanaal. De waterstand in Eefde is vandaag net onder de 2 m en dus is het verschil nu bijna 8 m. Het kan zo zijn dat het water in de IJssel straks te laag is om water naar de Twentekanalen te pompen. ‘Dat punt hebben we echter nog niet bereikt.’

Lees ook:

Schip ramt sluis Eefde, noordkolk gestremd

Elwis voorspelt vrijwel gelijke Rijnwaterstand over zes weken