ICS wil wereldwijde toeteractie voor vaccinatie zeelieden

De International Chamber of Shipping (ICS) wil dat wereldwijd alle schepen in havens op 25 juni om twaalf uur ’s middags hun hoorn blazen om aandacht te vragen voor het inenten van zeelieden. Het initiatief heeft de naam ‘Shout out for seafarers’, laat je horen voor zeevarenden, gekregen. Op 25 juni is het de IMO’s ‘Day of the Seafarer’. De ICS stelt dat nog zeker 200.000 zeelieden wereldwijd niet kunnen worden afgelost omdat ze niet zijn ingeënt.

Zeelieden zitten nog bij duizenden vast op schepen omdat ze niet kunnen worden gevaccineerd. (Foto ICS)
Zeelieden zitten nog bij duizenden vast op schepen omdat ze niet kunnen worden gevaccineerd. (Foto ICS)

Tijdens de ‘dag voor de zeevarenden’ een jaar geleden werd ook al aandacht voor het probleem gevraagd. Sindsdien is het aantal op zee gestrande zeelieden weliswaar fors gedaald, op dit moment stijgt het aantal weer. Dat komt door uitbraken als in India en andere landen waardoor nieuwe reisbeperkingen zijn ingesteld. Daarbij komt dat meer dan de helft van alle zeelieden uit ontwikkelingslanden landen komt waar onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. Zeelieden die eerder wel thuis wisten te komen of klaar staan om collega’s te gaan aflossen, zitten zodoende thuis vast.

Secretaris-generaal Guy Platten van de ICS wijst er in een persverklaring op hoe cruciaal het goed functioneren van de scheepvaart is. ‘Het laatste incident met de in het Suez kanaal vastgelopen Ever Given heeft ons laten zien wat de gevolgen van een stokkende scheepvaart zijn voor de wereld. Maar dat geldt ook wanneer individuele schepen niet zo kunnen bewegen als zou moeten. Vandaar dat we de stem van de zeevarenden weer moeten laten horen.’

Platten roemde initiatieven vanuit Nederland en de VS die zich bereid getoond hebben, vaccins beschikbaar te stellen voor buitenlandse zeelieden op Nederlandse en Amerikaanse schepen. Andere landen echter hebben de inreisbepalingen verscherpt naar aanleiding van weer stijgende aantallen besmettingen. Mede daardoor hebben vele schepen bijvoorbeeld maanden stilgelegen in de Chinese zee omdat China de grenzen dicht hield. Voor veel Indiase zeelieden heeft het zes tot tien maanden geduurd voordat ze door grote diplomatieke druk en druk van vakbonden, konden worden gerepatrieerd.

De ICS heeft op haar website https://www.ics-shipping.org/ een Vaccination Roadmap gepubliceerd.

Lees ook:

Zeelieden massaal vast aan boord door corona

KVNR: Vaccinatieprogramma voor zeevarenden begint medio juni

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

ICS wil wereldwijde toeteractie voor vaccinatie zeelieden | Schuttevaer.nl

ICS wil wereldwijde toeteractie voor vaccinatie zeelieden

De International Chamber of Shipping (ICS) wil dat wereldwijd alle schepen in havens op 25 juni om twaalf uur ’s middags hun hoorn blazen om aandacht te vragen voor het inenten van zeelieden. Het initiatief heeft de naam ‘Shout out for seafarers’, laat je horen voor zeevarenden, gekregen. Op 25 juni is het de IMO’s ‘Day of the Seafarer’. De ICS stelt dat nog zeker 200.000 zeelieden wereldwijd niet kunnen worden afgelost omdat ze niet zijn ingeënt.

Zeelieden zitten nog bij duizenden vast op schepen omdat ze niet kunnen worden gevaccineerd. (Foto ICS)
Zeelieden zitten nog bij duizenden vast op schepen omdat ze niet kunnen worden gevaccineerd. (Foto ICS)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer