Instroom nautisch onderwijs te laag

Er is een groot gebrek aan jong talent in de scheepvaartsector. Tineke Netelenbos, voorzitter van zowel de KVNR als de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden (TAZ), wijt dit gebrek aan onbekendheid met het beroep. Zowel in de zee- als binnenvaart werken verschillende organisaties en bedrijven samen om het varende beroep weer onder de aandacht van jongeren te brengen.

netelenbos

Door Tobias Pieffers
Volgens Netelenbos is de instroom van jonge zeevarenden al geruime tijd niet voldoende om de uitstroom op te vangen. Hierdoor neemt het aantal Nederlandse zeevarenden af. Dit is niet alleen slecht voor de zeevaart, maar voor het gehele Nederlandse maritieme cluster. Veel zeevarenden zetten hun carrière, na hun actieve vaarperiode, namelijk door in het maritieme cluster aan wal. Volgens het KVNR is dit cluster goed voor ongeveer 3% van het bruto nationaal product.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Instroom nautisch onderwijs te laag | Schuttevaer.nl

Instroom nautisch onderwijs te laag

Er is een groot gebrek aan jong talent in de scheepvaartsector. Tineke Netelenbos, voorzitter van zowel de KVNR als de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden (TAZ), wijt dit gebrek aan onbekendheid met het beroep. Zowel in de zee- als binnenvaart werken verschillende organisaties en bedrijven samen om het varende beroep weer onder de aandacht van jongeren te brengen.

netelenbos

Door Tobias Pieffers
Volgens Netelenbos is de instroom van jonge zeevarenden al geruime tijd niet voldoende om de uitstroom op te vangen. Hierdoor neemt het aantal Nederlandse zeevarenden af. Dit is niet alleen slecht voor de zeevaart, maar voor het gehele Nederlandse maritieme cluster. Veel zeevarenden zetten hun carrière, na hun actieve vaarperiode, namelijk door in het maritieme cluster aan wal. Volgens het KVNR is dit cluster goed voor ongeveer 3% van het bruto nationaal product.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer