Pasta met Pesto van Matroos B
Ingrediënten:
Zelfgemaakte pasta, of pasta van een goed merk (Barilla)
Verse pesto (verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt)
Goede kwaliteit olijfolie
Eventueel wat gehakte verse olijvenB. houdt van eenvoudige pasta, net als in Italië. Maar de ingrediënten moeten wel van
topkwaliteit zijn. Het gerecht is uiterst simpel, een kwestie van de pasta koken en afgieten. Daarna de pesto er doorheen scheppen. Wat goede kwaliteit olijfolie erover heen en eventueel wat gehakte olijven.Voor de kinderen: Pannenkoekjes van pompoen
Ingrediënten:
1 pompoen
2 eieren
beetje bloem
beetje suiker
beetje kaneelDe pompoen eerst 20 minuten tot een half uur laten koken. Daarna afgieten en koud laten worden. De pompoen pureren en mengen met bloem en eieren. Maak daar pannenkoekjes van ter grootte van een bierviltje. Een beetje suiker en kaneel mengen en over de pannekoekjes strooien. ‘Kinderen zijn er dol op.’
Door Erik van Huizen
Volgens de matroos ging het mis met het eten toen de vrouw en kinderen van de schipper aan de wal gingen wonen. De schipper had nog nooit gekookt, deed eigenlijk alleen de afwas. ‘Ik houd van verse producten’, vertelt de matroos. ‘Ik haal nog wel eens verse kruiden. Een potje verse peterselie bijvoorbeeld. Dat zet ik dan voor het raam. Maar mijn baas flikkert het gewoon overboord. Hetzelfde geldt voor nootmuskaat.
-
Afhankelijk van een schipper die niet kan koken
Ik vind het lekker om de nootmuskaat zelf te raspen, dat smaakt echt veel beter, maar hij blijft bij zijn potje nootmuskaatpoeder. Ook de kaassaus komt altijd uit een pakje. Zelfs dát lukt hem niet om klaar te maken. De saus heeft vaak nog het meeste weg van een bordje Brinta vol klonten. En de groente is meestal kapotgekookt. Ik kook groente het liefste al dente. Lekker in weinig water gaar stomen en dan lekkere zelfgemaakte kaassaus erover.’
Rauwe kip
De matroos zit al jaren aan boord bij zijn schipper, maar zag diens kookkunsten niet verbeteren. Hij kookt nog even beroerd als aan het begin. ‘Hij kan bijvoorbeeld nog steeds geen aardappels bakken. Hij gooit de uienringen, de knoflook en de aardappelschijfjes tegelijk in de pan. Je ziet dan eerst de knoflook en de uien verbranden en als je het dan op je bord krijgt zijn de aardappelen niet knapperig maar nog bijna rauw. Hetzelfde geldt voor kip. Het is hem nog nooit gelukt om die ook maar één keer gaar te krijgen. Ik kook de kip altijd eerst en was de kip dan met azijn tegen schimmels en bacteriën. Hij kookt de kip niet eens.’
Ook aardappelpuree mislukt volgens de matroos. ‘Dat is toch niet zo moeilijk. Aardappelen, beetje melk en een klontje roomboter. Maar als je vraagt waar de roomboter is – dat is toch heel erg lekker in gerechten – dan krijg je te horen dat hij die niet heeft.’
Alles van de Lidl
De schipper is dus bepaald geen kok, maar hij wil die taak ook niet toevertrouwen aan zijn matroos. Want diens gerechten bevallen hém weer niet. Matroos B heeft zich er maar bij neergelegd dat er niet veel bijzonders op tafel komt. ‘Meestal is het braadworst, oplosjus, een pan met piepers en een potje rodekool of worteltjes van Hak. Voordeel van die potjes is dan wel weer dat de groente tenminste gaar is.’
Liever zou B. iets anders eten dan Hollandse kost. Bijvoorbeeld Thaise aardappelsalade met appel, vers gesnipperde peterselie, goede mayonaise en wat gesneden sjalotjes. ‘Alles lekker vers. Maar mijn schipper haalt het liefst alles bij de Lidl. Hij doet de boodschappen voor het eten, ik haal hoogstens wat chips en een krat bier. Bij de schipper moet het goedkoop. Hij is gek van de Lidl. In plaats van lekkere Italiaanse pasta haalt hij dus Duitse producten. Worst en vlees koopt hij in de supermarkt. Niet bij de Keurslager. Komt hij voor de ossobucco aan met wat dunne lapjes kalfsvlees. Dat moet vlees zijn van een duim dik. Nee, van eten heeft hij echt geen verstand.’