Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Zeevrachtenmarkt: Mijnbouwproblemen pakken slecht uit voor capesizers

Papendrecht

Het belooft geen goed jaar te worden voor de capesizers. Als gevolg van de grote milieuramp (dijkdoorbraak) bij de Braziliaanse mijnbouwer Vale daalde de productie van ijzererts sterk, van 4,6% groei naar een daling van 0,1%. Die daling kan nog groter worden door soortgelijke milieuproblemen bij andere mijnen. Vale kondigde aan dat dit jaar circa 70 miljoen ton ijzererts minder zal worden geproduceerd. De prijs van ijzererts ging met sprongen omhoog.

Het productieverlies scheelt flink wat capesize-reizen. En aangezien dit jaar een aantal grote ertsschepen nieuw in de vaart komt, zal dat de vrachten geen goed doen. Maritime Strategic International verwacht dat de inkomsten voor de capesizers dit jaar rond de $ 9500 per dag zullen liggen, in 2018 was dat nog $ 15.400. Bij recent afgesloten charters lagen de huren rond $ 6400 per dag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook