Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Veel strafbare fouten in AIS

GRONINGEN [UPDATE]

AIS-transponders van binnenvaartschepen zenden vaak onjuiste informatie uit. Dat blijkt uit onderzoek van het Agentschap Telecom. De toezichthouder wijst er op dat het uitzenden van onjuiste informatie via het Automatic Identification System (AIS) een overtreding is van de Telecommunicatiewet.

1 / 1
Veel strafbare fouten in AIS

Veel strafbare fouten in AIS

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • Henk Roubos

  Nu nog even koppelen aan de Tachograaf
  dan hebben de jongens en meisjes bij het CJIB het nog makkelijker
  op weg naar de totale controle
  voor allen een goede vaart

 • D.P. Steenstra

  @Piet Bennik

  Steek eens je hooft buiten de deur en snuif even wat frisse lucht op en richt je blik dan naar je voorschip, dat helpt wel eens om even wat verder te kijken dan je eigen 85 meter scheepslengte. Want jij meent altijd dat het jouw bond is tegen al die andere bonden, maar “das war einmal”

  En wat de AIS betreft, ik zou niet meer zonder willen. Want wat een fantastisch ( HUlP )middel is dat!

 • Piet Bennik

  Meneer Kuup,

  Ik wil u er wel even op wijzen dat de ASV altijd tegen de verplichting van de AIS was en nog steeds is.

  Als u lid bent van de andere bonden had men de besturen van die bonden moeten instrueren ook tegen de verplichting te zijn, helaas zijn deze gezwicht voor de invoering, ondanks dat de privacy nog steeds niet goed is geregeld!

  Het word tijd dat de binnenvaart zich eens gaat beraden of er nog bonden zijn die de mening van de schipper verwoord!

  Goede vaart,

 • A. Kuup

  vertrouw de overheid nooit want die liegen en bedriegen en ze komen er nog mee weg ook waar is schuttevaer en de bonden om de overheid terug te fluiten (zal weer iets zijn met handje klap)en wij de dupe

 • D.P. Steenstra

  Toen men over de invoering van de AIS sprak en de voor en nadelen werden besproken, is door onze toenmalige minister Eurlings gezegd dat hij zich het kon voorstellen dat AIS in de toekomst gaat gebruikt worden door controlerende instanties. We zien nu dat zijn woorden op subtiele wijze waarheid gaan worden. Eind dit jaar de verplichting van AIS en mogelijk het jaar daarop verbalisering via het AIS. Ondanks dat de schipperswereld aangeeft dat het hele AIS grove fouten aangeeft. Men zegt dan gewoon dat je een inferieure AIS installatie heeft. Ik ben benieuwd wat de juridische gevolgen uiteindelijk worden voor ons bij storing of verkeerde weergave van posities van het schip. Ondanks alle beloften van de overheid die het tegendeel beloven, gaan wij dat als binnenvaart verliezen.

 • H van Buren

  Fijn om te weten dat de toezicht houder constateert, dat de AIS vaak onjuiste informatie uitzend. Als je niet weet wat je AIS uitzend, hoe kan je dan weten dat je de telecomwet overtreed? We worden door de overheid gedwongen AIS aan boord te hebben. Het gros heeft van de overheid een AIS gekregen. Achteraf blijkt het gekregen spul van inferieure kwaliteit te zijn. Dit zijn niet mijn woorden, maar van de installateurs. Het gros van de mensen weet niet eens wat hun eigen AIS uitzend laat staan dat ze het kunnen bedienen. De installateur, gestuurd door de overheid, heeft dat ding tenslotte ingesteld. Ik ben zelf n.m. ook niet zo goed met al die menuutjes. Verder wil ik er nog even aan toevoegen, dat die zelfde overheid, in het verleden met de branche heeft afgesproken dat AIS nooit gebruikt mocht worden voor andere, dan nautische zaken. Ik weet nog goed dat ik op een vergadering was waarbij RWS uit wist te leggen hoe geweldig dat de AIS was voor ons. Helaas is het een soort stasi apparaat geworden, wat gebruikt wordt door verladers, opdrachtgevers en de overheid.Het beïnvloed, naar mijn mening, zelfs onze vrije markt doordat iedereen met één druk op de knop, precies weet waar iedereen zich bevind. Dus toezichthouder, ga nu eerst maar is zorgen dat er wat aan het oneigenlijk gebruik wordt gedaan. Dat zou jullie sieren.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook