Wat eten we vandaag? Iedereen kookt op de Zuiderzee

Vrijwel iedereen kookt op de 22 meter lange chartertjalk Zuiderzee van Arnold Schmeinck en Pilou Ronchetti. Ook de kinderen Roman (14) en Lila (12) maken elke week wel een keer een maaltijd. De enige die nog niet meedoet is de 10 maanden oude Feia. Zij eet voorlopig alleen nog maar met de pot mee.

Koken

Maaltijdsalade van Pilou

Lauwwarme maaltijdsalade met pasta, pesto, rucola en cherrytomaatjes.

Ingrediënten:

  • pak volkoren spaghetti. Aan boord van de Zuiderzee pakken ze het liefste volkoren biologische spaghetti.
  • zakje rucola
  • bakje cherrytomaatjes

Voor de pesto:

  • handvol basilicumblaadjes. Dat is ongeveer de helft van een flinke basilicumplant.
  • zakje pijnboompitten van circa 80 gram.
  • 2 teentjes knoflook
  • driekwart van een driehoekig stuk Grana Padano parmezaanse kaas
  • goede olijfolie. Dat betekent volgens Pilou dat je niet de allergoedkoopste olijfolie moet nemen, die smaakt volgens haar niet in de pesto.
  • eventueel verse peper uit de pepermolen

Bereiding

Zet voor de pasta een flinke pan water op het vuur. Maak intussen de pesto. Haal hiervoor de basilicumblaadjes van de steeltjes en maak deze samen met de pijnboompitten en de knoflook fijn met een staafmixer. Voeg daarna de geraspte Grana Padano toe. Meng alles goed door elkaar en voeg de olijfolie toe. De pesto moet voor dit gerecht niet al te dun worden. Zorg dus voor een iets dikkere pesto dan normaal. Meng dit goed door elkaar. Voeg er eventueel naar smaak nog wat peper aan toe.

Als het water kookt, doe dan de spaghetti in de pan. Kook de pasta volgens de gebruikaanwijzing op het pak. Giet de spaghetti af en doe de pasta in een ruime schaal. Voeg de pesto bij de spaghetti. Roer dit goed door elkaar. Was de rucola en halveer de cherrytomaatjes. Doe de rucola en de cherrytomaatjes bij de pasta. Goed door elkaar roeren.

Met dit basisrecept kan volgens Pilou eindeloos worden gevarieerd. ‘Doe je er eens zalm en zachte geitenkaasjes doorheen. Of wat champignons, of kipfilet.’

Door Erik van Huizen

Vrijwel iedereen kookt op de 22 meter lange chartertjalk Zuiderzee van Arnold Schmeinck en Pilou Ronchetti. Ook de kinderen Roman (14) en Lila (12) maken elke week wel een keer een maaltijd. De enige die nog niet meedoet is de 10 maanden oude Feia. Zij eet voorlopig alleen nog maar met de pot mee.

‘Arnold maakt meestal de Hollandse pot’, vertelt Pilou. ‘Dat betekent aardappelen, vlees en groente. Ik maak de pasta, rijst en nasi. Hoewel ik laatst nog asperges met aardappeltjes heb gemaakt. Dat is toch ook wel erg lekker. De maaltijden die Roman en Lila maakten, kwamen de eerste tijd vooral nog uit een pakje Knorr. Maar de laatste tijd maken ze ook pasta’s met wat lekkers erin. Ik houd ze tijdens het koken nog wel een beetje in de gaten. Dat is overigens niet zo moeilijk in ons roefje van 10 vierkante meter.’

Gezond

Hoewel het er bij de wisseling van de groepen weleens bij inschiet, wordt aan boord van de Zuiderzee meestal gezond gekookt. ‘Maar ik ben er niet erg streng in. Als de groep van boord gaat moeten we het schip schoonmaken en komt de volgende groep een paar uur later alweer aan boord. Dan schuiven we snel een pizza in de oven. Maar meestal eten we gezond. Veel groenten en fruit dus. Ik bak ook meestal in olijfolie. Maar soms past olijfolie qua smaak niet bij het gerecht, bijvoorbeeld bij pannenoeken. Dan bak ik in boter of zonnebloemolie. Arnold bakt zijn vlees meestal in roomboter. De laatste tijd proberen we wel een beetje op de koolhydraten te letten. Dat betekent dat we minder of geen aardappelen eten. Dan maken we bijvoorbeeld een maaltijdsalade met kipfilet, nootjes en kaasjes. Lekker met wat brood erbij.’

Of het koken een plicht is of een hobby, hangt bij Pilou vooral af van de tijd die ze heeft. ‘Ik heb van die dagen dat ik allemaal nieuwe dingen wil uitproberen. Maar er zijn er ook dat je het erg druk hebt en gewoon wat moet eten. Want we zijn natuurlijk altijd allebei aan het werk. Klussen, marketing, e-mails beantwoorden, er is altijd wat.’

Makkelijke eters

De kinderen zijn makkelijke eters. ‘Roman is een echte alleseter. Alleen champignons vindt hij niet lekker. Lila is iets kieskeuriger. Hoewel, ze lust eigenlijk alleen geen kaas en worst op brood. Maar ik vind dat ze wel kaas moet eten. En nu pakt ze uit zichzelf al een broodje kaas. Heeft ze dan zin in, zegt ze.’

De kleine Feia eet nu al met de pot mee. ‘Courgettes en worteltjes vindt ze heel erg lekker. Ik maak dan meestal twee porties. De ene krijgt ze direct te eten, de andere gaat in de koelkast voor de volgende dag. Heel af en toe koop ik een potje voor haar, voor als we naar een verjaardag gaan ofzo. Dat is wel zo makkelijk.’

Uit eten

De boodschappen doen Pilou en Arnold in de winter meestal één keer per week. ‘De meeste spullen halen we op de markt. We gaan op de markt ook naar de poelier en de visboer. Spullen die we daar niet kunnen halen, zoals yoghurt en muesli, halen we in de supermarkt. Omdat we in de zomer vanwege de gasten niet zoveel plek aan boord hebben, in het kleine roefje passen niet veel boodschappen, gaan we dan om de dag naar de supermarkt.’

Het pasgetrouwde stel vaart de laatste tijd vooral met vriendengroepen en bedrijven. ‘Dat betekent ook dat we soms worden uitgenodigd om mee uit eten te gaan. Maar soms vindt een groep het leuker om onder elkaar te zijn. Dat vinden we niet zo erg. Voor ons is ook wel fijn als we wat tijd voor elkaar hebben.’

Toetjes

Vooral Arnold en de kinderen zijn dol op toetjes. ‘Voor mij hoeven toetjes niet zo. Ik kreeg thuis eigenlijk ook alleen maar fruit. Maar de anderen vinden toetjes dus wel lekker. We maken soms ijs. En Lila bakt af en toe appeltaart of koekjes. Ja, de kinderen zijn goed opgevoed. Iedereen heeft zijn taak.’

Wat eten we vandaag? Iedereen kookt op de Zuiderzee | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Iedereen kookt op de Zuiderzee

Vrijwel iedereen kookt op de 22 meter lange chartertjalk Zuiderzee van Arnold Schmeinck en Pilou Ronchetti. Ook de kinderen Roman (14) en Lila (12) maken elke week wel een keer een maaltijd. De enige die nog niet meedoet is de 10 maanden oude Feia. Zij eet voorlopig alleen nog maar met de pot mee.

Koken

Maaltijdsalade van Pilou

Lauwwarme maaltijdsalade met pasta, pesto, rucola en cherrytomaatjes.

Ingrediënten:

  • pak volkoren spaghetti. Aan boord van de Zuiderzee pakken ze het liefste volkoren biologische spaghetti.
  • zakje rucola
  • bakje cherrytomaatjes

Voor de pesto:

  • handvol basilicumblaadjes. Dat is ongeveer de helft van een flinke basilicumplant.
  • zakje pijnboompitten van circa 80 gram.
  • 2 teentjes knoflook
  • driekwart van een driehoekig stuk Grana Padano parmezaanse kaas
  • goede olijfolie. Dat betekent volgens Pilou dat je niet de allergoedkoopste olijfolie moet nemen, die smaakt volgens haar niet in de pesto.
  • eventueel verse peper uit de pepermolen

Bereiding

Zet voor de pasta een flinke pan water op het vuur. Maak intussen de pesto. Haal hiervoor de basilicumblaadjes van de steeltjes en maak deze samen met de pijnboompitten en de knoflook fijn met een staafmixer. Voeg daarna de geraspte Grana Padano toe. Meng alles goed door elkaar en voeg de olijfolie toe. De pesto moet voor dit gerecht niet al te dun worden. Zorg dus voor een iets dikkere pesto dan normaal. Meng dit goed door elkaar. Voeg er eventueel naar smaak nog wat peper aan toe.

Als het water kookt, doe dan de spaghetti in de pan. Kook de pasta volgens de gebruikaanwijzing op het pak. Giet de spaghetti af en doe de pasta in een ruime schaal. Voeg de pesto bij de spaghetti. Roer dit goed door elkaar. Was de rucola en halveer de cherrytomaatjes. Doe de rucola en de cherrytomaatjes bij de pasta. Goed door elkaar roeren.

Met dit basisrecept kan volgens Pilou eindeloos worden gevarieerd. ‘Doe je er eens zalm en zachte geitenkaasjes doorheen. Of wat champignons, of kipfilet.’

Door Erik van Huizen

Vrijwel iedereen kookt op de 22 meter lange chartertjalk Zuiderzee van Arnold Schmeinck en Pilou Ronchetti. Ook de kinderen Roman (14) en Lila (12) maken elke week wel een keer een maaltijd. De enige die nog niet meedoet is de 10 maanden oude Feia. Zij eet voorlopig alleen nog maar met de pot mee.

‘Arnold maakt meestal de Hollandse pot’, vertelt Pilou. ‘Dat betekent aardappelen, vlees en groente. Ik maak de pasta, rijst en nasi. Hoewel ik laatst nog asperges met aardappeltjes heb gemaakt. Dat is toch ook wel erg lekker. De maaltijden die Roman en Lila maakten, kwamen de eerste tijd vooral nog uit een pakje Knorr. Maar de laatste tijd maken ze ook pasta’s met wat lekkers erin. Ik houd ze tijdens het koken nog wel een beetje in de gaten. Dat is overigens niet zo moeilijk in ons roefje van 10 vierkante meter.’

Gezond

Hoewel het er bij de wisseling van de groepen weleens bij inschiet, wordt aan boord van de Zuiderzee meestal gezond gekookt. ‘Maar ik ben er niet erg streng in. Als de groep van boord gaat moeten we het schip schoonmaken en komt de volgende groep een paar uur later alweer aan boord. Dan schuiven we snel een pizza in de oven. Maar meestal eten we gezond. Veel groenten en fruit dus. Ik bak ook meestal in olijfolie. Maar soms past olijfolie qua smaak niet bij het gerecht, bijvoorbeeld bij pannenoeken. Dan bak ik in boter of zonnebloemolie. Arnold bakt zijn vlees meestal in roomboter. De laatste tijd proberen we wel een beetje op de koolhydraten te letten. Dat betekent dat we minder of geen aardappelen eten. Dan maken we bijvoorbeeld een maaltijdsalade met kipfilet, nootjes en kaasjes. Lekker met wat brood erbij.’

Of het koken een plicht is of een hobby, hangt bij Pilou vooral af van de tijd die ze heeft. ‘Ik heb van die dagen dat ik allemaal nieuwe dingen wil uitproberen. Maar er zijn er ook dat je het erg druk hebt en gewoon wat moet eten. Want we zijn natuurlijk altijd allebei aan het werk. Klussen, marketing, e-mails beantwoorden, er is altijd wat.’

Makkelijke eters

De kinderen zijn makkelijke eters. ‘Roman is een echte alleseter. Alleen champignons vindt hij niet lekker. Lila is iets kieskeuriger. Hoewel, ze lust eigenlijk alleen geen kaas en worst op brood. Maar ik vind dat ze wel kaas moet eten. En nu pakt ze uit zichzelf al een broodje kaas. Heeft ze dan zin in, zegt ze.’

De kleine Feia eet nu al met de pot mee. ‘Courgettes en worteltjes vindt ze heel erg lekker. Ik maak dan meestal twee porties. De ene krijgt ze direct te eten, de andere gaat in de koelkast voor de volgende dag. Heel af en toe koop ik een potje voor haar, voor als we naar een verjaardag gaan ofzo. Dat is wel zo makkelijk.’

Uit eten

De boodschappen doen Pilou en Arnold in de winter meestal één keer per week. ‘De meeste spullen halen we op de markt. We gaan op de markt ook naar de poelier en de visboer. Spullen die we daar niet kunnen halen, zoals yoghurt en muesli, halen we in de supermarkt. Omdat we in de zomer vanwege de gasten niet zoveel plek aan boord hebben, in het kleine roefje passen niet veel boodschappen, gaan we dan om de dag naar de supermarkt.’

Het pasgetrouwde stel vaart de laatste tijd vooral met vriendengroepen en bedrijven. ‘Dat betekent ook dat we soms worden uitgenodigd om mee uit eten te gaan. Maar soms vindt een groep het leuker om onder elkaar te zijn. Dat vinden we niet zo erg. Voor ons is ook wel fijn als we wat tijd voor elkaar hebben.’

Toetjes

Vooral Arnold en de kinderen zijn dol op toetjes. ‘Voor mij hoeven toetjes niet zo. Ik kreeg thuis eigenlijk ook alleen maar fruit. Maar de anderen vinden toetjes dus wel lekker. We maken soms ijs. En Lila bakt af en toe appeltaart of koekjes. Ja, de kinderen zijn goed opgevoed. Iedereen heeft zijn taak.’