Wat eten we vandaag? Hier en daar een teentje knoflook

De ene dag pasta of rijst, de andere dag aardappelen, vlees en groenten. Zo ging dat tot voor kort aan boord van de Viking Karve van de familie Haverkamp. Anneke Haverkamp is intussen aan de wal gegaan en is sinds augustus niet meer mee geweest aan boord. Haar man Luuk vaart nu met een matroos en een stuurman op de 81 meter lange tanker. Hij verwijst voor de kookkunsten aan boord naar zijn vrouw Anneke. En zij haalt graag herinneringen op aan het eten aan boord.

Eten vandaag

Verse tomatensoep met balletjes van Anneke

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 beschuit
  • beetje peper en een snufje zout
  • nootmuskaat

Voor de soep:

  • 2 kilo verse tomaten
  • 2 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 3 teentjes knoflook
  • pakje tomaten-basilicumsoep van Maggi
  • een flinke pan

Voor het maken van de gehaktballetjes gaat de rundergehakt in een kom. Meng daar het ei doorheen. Knijp de beschuit fijn en kneed dit door de gehakt. Voeg daarna een snufje peper en zout en een beetje nootmuskaat naar smaak aan toe. Maak er kleine balletjes van. Breng het water aan de kook en kook de gehaktballetjes daarin gaar. Daarna kunnen de bouillonblokjes er doorheen. Knijp de knoflook fijn in een knoflookpers of snijdt de knoflook fijn en doe deze bij de bouillon.

Zet intussen een pan met water op en breng het aan de kook. Maak aan de bovenkant van de tomaten met een mes een kruis en gooi de tomaten in het kokende water. Haal de tomaten er na een minuut uit en ontvel ze. (Tomaten uit blik kunnen ook.) Snijd de tomaten heel erg klein en gooi ze bij de opgeloste bouillonblokjes en de gehaktballetjes. Breng alles opnieuw aan de kook, voeg het pakje tomaten-basilicumsoep toe en klaar is de tomatensoep. Of zoals Anneke zelf zegt: ‘Een beetje van onszelf en een beetje van Maggi.’

Door

Erik van Huizen

Anneke is meer van de aardappelen, Luuk meer van de pasta en rijst. ‘Maar ik lust het allemaal wel hoor’, zegt ze, terwijl ze in haar huis in Alblasserdam het eten voor de volgende dag aan het bereiden is. ‘Morgen komt ons kleinkind logeren. Mijn man en ik eten dan samen met mijn zoon, zijn vrouw en zijn dochter. Als voorgerecht maak ik een lekker tomaten-basilicumsoepje en ik bak lekkere dikke frieten van zelfgesneden aardappels. Dan doen we daar een in roomboter gebakken biefstukje bij met een grote bak sla met tomaatjes, paprika en komkommer. De dressing maak ik zelf. De ene keer van wat mayonaise, citroensap en knoflook, de andere keer van olijfolie, azijn, mosterd, honing en knoflook. Knoflook gebruik ik eigenlijk altijd. Ik heb nu ook weer drie teentjes door de tomatensoep gedaan. Heerlijk. Als toetje eten we applecrumble met bolletjes roomijs. Daar gebruik ik wel een pakje mix voor applecrumble voor. Zelf wat deeg maken en de appels snijden. Ik ben er net mee bezig.’

Eerst de zachte

Aan boord kookten Anneke en Luuk allebei. ‘Je kunt wel zeggen dat koken een beetje een hobby is. We eten graag en koken graag. Het is niet zo dat er hatseflats iets in elkaar wordt gedraaid. Maar je moet  het natuurlijk wel doen met de dingen die je aan boord hebt. Je kunt niet even naar de winkel hollen. Toch kookte ik aan boord eigenlijk altijd wel met verse groenten en heel weinig uit potjes of blik.
‘We kochten altijd voor 14 dagen verse groenten in, die blijven wel goed in de koelkast. We aten dan eerst de zachte groenten, zoals spinazie, andijvie en sla en als laatste de wortelen, bloemkool en andere kolen. Ook brood namen we voor 14 dagen mee. We hoefden tussendoor eigenlijk nooit van boord voor boodschappen. Dat is maar goed ook, want je ligt met een tanker zelden in de bewoonde wereld.’

Biefstuk in boter

‘We eten wel altijd vlees of vis. Maar aan boord meestal vlees. Als ik pasta maakt, dan bak ik de groente en het vlees altijd in olijfolie. Maar een biefstukje bak je toch echt wel in de echte boter. Dat blijft gewoon het lekkerste. Thuis aan de wal eten we wel regelmatig vis. Vegetarisch eten doen we nooit. Luuk en ik eten eigenlijk ook nooit toetjes. Ik koop meestal wel een paar pakken yoghurt en vla. Wie wel een toetje wil, kan dan tenminste wat pakken.’

Een echte culinaire uitspatting heeft Anneke zelden. ‘Ik ben niet zo’n type dat met de neus in het kookboek een maaltijd in elkaar gaat draaien. Met de kerst eten we vrij traditioneel. Kalkoen met spruitjes en stoofpeertjes bijvoorbeeld.’

Aanrader

Luuk en Anneke gaan ook regelmatig uit eten. ‘In Alblasserdam gaan we naar Het Wapen van Alblasserdam. Maar als we echt uitgebreid en gezellig willen eten, gaan we naar De Limonadefabriek in Streefkerk. Dat is een drijvend houten restaurant aan de Lek in de jachthaven van Streefkerk. Het eten is er heel erg lekker, iets luxer dan normaal. Het stel dat het restaurant runt heet Karin en Erik. Dit restaurant is echt een aanrader voor iedereen.’

Wat eten we vandaag? Hier en daar een teentje knoflook | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Hier en daar een teentje knoflook

De ene dag pasta of rijst, de andere dag aardappelen, vlees en groenten. Zo ging dat tot voor kort aan boord van de Viking Karve van de familie Haverkamp. Anneke Haverkamp is intussen aan de wal gegaan en is sinds augustus niet meer mee geweest aan boord. Haar man Luuk vaart nu met een matroos en een stuurman op de 81 meter lange tanker. Hij verwijst voor de kookkunsten aan boord naar zijn vrouw Anneke. En zij haalt graag herinneringen op aan het eten aan boord.

Eten vandaag

Verse tomatensoep met balletjes van Anneke

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 beschuit
  • beetje peper en een snufje zout
  • nootmuskaat

Voor de soep:

  • 2 kilo verse tomaten
  • 2 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • 3 teentjes knoflook
  • pakje tomaten-basilicumsoep van Maggi
  • een flinke pan

Voor het maken van de gehaktballetjes gaat de rundergehakt in een kom. Meng daar het ei doorheen. Knijp de beschuit fijn en kneed dit door de gehakt. Voeg daarna een snufje peper en zout en een beetje nootmuskaat naar smaak aan toe. Maak er kleine balletjes van. Breng het water aan de kook en kook de gehaktballetjes daarin gaar. Daarna kunnen de bouillonblokjes er doorheen. Knijp de knoflook fijn in een knoflookpers of snijdt de knoflook fijn en doe deze bij de bouillon.

Zet intussen een pan met water op en breng het aan de kook. Maak aan de bovenkant van de tomaten met een mes een kruis en gooi de tomaten in het kokende water. Haal de tomaten er na een minuut uit en ontvel ze. (Tomaten uit blik kunnen ook.) Snijd de tomaten heel erg klein en gooi ze bij de opgeloste bouillonblokjes en de gehaktballetjes. Breng alles opnieuw aan de kook, voeg het pakje tomaten-basilicumsoep toe en klaar is de tomatensoep. Of zoals Anneke zelf zegt: ‘Een beetje van onszelf en een beetje van Maggi.’

Door

Erik van Huizen

Anneke is meer van de aardappelen, Luuk meer van de pasta en rijst. ‘Maar ik lust het allemaal wel hoor’, zegt ze, terwijl ze in haar huis in Alblasserdam het eten voor de volgende dag aan het bereiden is. ‘Morgen komt ons kleinkind logeren. Mijn man en ik eten dan samen met mijn zoon, zijn vrouw en zijn dochter. Als voorgerecht maak ik een lekker tomaten-basilicumsoepje en ik bak lekkere dikke frieten van zelfgesneden aardappels. Dan doen we daar een in roomboter gebakken biefstukje bij met een grote bak sla met tomaatjes, paprika en komkommer. De dressing maak ik zelf. De ene keer van wat mayonaise, citroensap en knoflook, de andere keer van olijfolie, azijn, mosterd, honing en knoflook. Knoflook gebruik ik eigenlijk altijd. Ik heb nu ook weer drie teentjes door de tomatensoep gedaan. Heerlijk. Als toetje eten we applecrumble met bolletjes roomijs. Daar gebruik ik wel een pakje mix voor applecrumble voor. Zelf wat deeg maken en de appels snijden. Ik ben er net mee bezig.’

Eerst de zachte

Aan boord kookten Anneke en Luuk allebei. ‘Je kunt wel zeggen dat koken een beetje een hobby is. We eten graag en koken graag. Het is niet zo dat er hatseflats iets in elkaar wordt gedraaid. Maar je moet  het natuurlijk wel doen met de dingen die je aan boord hebt. Je kunt niet even naar de winkel hollen. Toch kookte ik aan boord eigenlijk altijd wel met verse groenten en heel weinig uit potjes of blik.
‘We kochten altijd voor 14 dagen verse groenten in, die blijven wel goed in de koelkast. We aten dan eerst de zachte groenten, zoals spinazie, andijvie en sla en als laatste de wortelen, bloemkool en andere kolen. Ook brood namen we voor 14 dagen mee. We hoefden tussendoor eigenlijk nooit van boord voor boodschappen. Dat is maar goed ook, want je ligt met een tanker zelden in de bewoonde wereld.’

Biefstuk in boter

‘We eten wel altijd vlees of vis. Maar aan boord meestal vlees. Als ik pasta maakt, dan bak ik de groente en het vlees altijd in olijfolie. Maar een biefstukje bak je toch echt wel in de echte boter. Dat blijft gewoon het lekkerste. Thuis aan de wal eten we wel regelmatig vis. Vegetarisch eten doen we nooit. Luuk en ik eten eigenlijk ook nooit toetjes. Ik koop meestal wel een paar pakken yoghurt en vla. Wie wel een toetje wil, kan dan tenminste wat pakken.’

Een echte culinaire uitspatting heeft Anneke zelden. ‘Ik ben niet zo’n type dat met de neus in het kookboek een maaltijd in elkaar gaat draaien. Met de kerst eten we vrij traditioneel. Kalkoen met spruitjes en stoofpeertjes bijvoorbeeld.’

Aanrader

Luuk en Anneke gaan ook regelmatig uit eten. ‘In Alblasserdam gaan we naar Het Wapen van Alblasserdam. Maar als we echt uitgebreid en gezellig willen eten, gaan we naar De Limonadefabriek in Streefkerk. Dat is een drijvend houten restaurant aan de Lek in de jachthaven van Streefkerk. Het eten is er heel erg lekker, iets luxer dan normaal. Het stel dat het restaurant runt heet Karin en Erik. Dit restaurant is echt een aanrader voor iedereen.’