Wat eten we vandaag? Simpel koken voor groepen

‘Ik heb zelf niet zoveel met koken, maar door mijn vak heb ik er wel heel veel mee te maken’, zegt Gerard Hulst (38). Hij woont en vaart op de klipperaak Anna Catharina, een drie-sterrenschip. ‘In het vaarseizoen, zeg maar van de Pasen tot het eind van de herfstvakantie, vaar ik met een maat meestal meerdaagse tochten met groepen, vanaf Zoutkamp of soms ook Harlingen. Ik heb 10 tweepersoonshutten. In de winter ligt het schip in Groningen als hotelschip.’

Gerard Hulst

RECEPT

Chili con Carne van Gerard

Ingrediënten:
kapucijners
magere spekblokjes
gehakt
uien
paprika
chili con carne-kruiden
verse tomaten
zilveruitjes
augurken
ananas
appelmoes
stokbrood

Snij de tomaten, uien en paprika in stukjes. Bak het gehakt rul en bak daarna de spekjes uit. Giet ongeveer de helft van het vet af. Doe daarna de uien, paprika en tomaten in de pan en voeg de kruiden toe en laat alles tien minuten sudderen. Doe dan de kapucijners en de ananas erbij en laat nog even warm worden. Serveer met zilveruitjes, augurken en appelmoes. Serveer het met stokbrood uit de oven. ‘Een voedzaam, simpel en goedkoop gerecht. Heel erg geschikt voor grote groepen.’

Door

Marja de Vet

‘Het schip wordt in de zomer meestal afgehuurd door groepen. Familie, vrienden of schoolklassen. Meestal kookt de groep zelf en eten mijn maat en ik mee. Dat gaat heel goed. We hebben een vrij groot dagverblijf met een open keuken. En de ervaring leert dat lang niet iedereen van zeilen houdt. Er zijn vrijwel altijd mensen die liever in de kuip willen zitten en er is altijd wel iemand die graag kookt.

‘We hebben een zespitsgasstel, een oven en een heel groot aanrecht. De meeste mensen koken simpel aan boord: macaroni, stamppot of een schippersmaaltijd. Maar soms maken ze er ook veel werk van. Een tijdje geleden was er een Indische familie en toen was het rijsttafel, heerlijk was dat.
‘Als ze van ver komen, doe ik vaak de boodschappen. In Zoutkamp bij de Spar en in Harlingen bij de AH of een andere winkel.’

Streekproducten

‘Soms willen de mensen een kok aan boord. Dan kan. Meestal vaart Janet Frieling dan met ons mee als kok. Zij kookt fantastisch en heeft ook een eigen website (www.gekruid-en-geroerd.nl). Zij doet, afhankelijk van het budget, de groep een voorstel. Zij kookt dan alles vers aan boord en maakt veel gebruik van streekproducten. Ze weet hoe het werkt aan boord, want haar man vaart ook.

‘Er kan ook worden gebarbecued aan boord. Ik heb er twee. Het kan op het dek of waar we aangelegd zijn. Maar ik moet zeggen, ik ben er geen voorstander van. Je zit altijd met het weer. Als het regent kan het niet doorgaan. Maar als een groep het wil, doe ik het wel.’

Lekker ontbijtje

‘In de winter lig ik in Groningen. Via www.slaapschepen.nl bied ik mijn schip aan als bed & breakfast. Een overnachting kost 37,50 euro per persoon per nacht. Dat is inclusief handdoeken, dekbedden en ontbijt. Elke hut heeft een eigen wasbakje en er is een gezamenlijke douche. Niet supercomfortabel, maar wel sfeervol en op een mooie locatie. Het zijn leuke neveninkomsten voor de winter. Vooral in Groningen en Amsterdam zijn er inmiddels veel charterschepen die dit doen. In Groningen zijn het er al zo’n 10 tot 12. Vooral met festivals draaien we goed. Zoals met WinterWelvaart en Noorderslag. Maar we hebben ook groepsboekingen, vrijgezellenfeestjes, families, van alles.

‘Ik maak zelf het ontbijt en dat is best uitgebreid. Je moet keuze hebben. Diverse broodsoorten, een krentenbolletje en vaak een vers afbakbroodje. Koffie, thee, jus d’orange, melk en karnemelk. En als beleg diverse soorten kaas, vleeswaren en zoet. En altijd een eitje erbij. Meestal gekookt, maar soms ook gebakken. Je bent er wel druk mee en er moet altijd iemand voor de gasten aanwezig zijn, maar het is leuk werk.’

http://www.rederij-vooruit.nl/
http://www.annacatharina.nl/

Wat eten we vandaag? Simpel koken voor groepen | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Simpel koken voor groepen

‘Ik heb zelf niet zoveel met koken, maar door mijn vak heb ik er wel heel veel mee te maken’, zegt Gerard Hulst (38). Hij woont en vaart op de klipperaak Anna Catharina, een drie-sterrenschip. ‘In het vaarseizoen, zeg maar van de Pasen tot het eind van de herfstvakantie, vaar ik met een maat meestal meerdaagse tochten met groepen, vanaf Zoutkamp of soms ook Harlingen. Ik heb 10 tweepersoonshutten. In de winter ligt het schip in Groningen als hotelschip.’

Gerard Hulst

RECEPT

Chili con Carne van Gerard

Ingrediënten:
kapucijners
magere spekblokjes
gehakt
uien
paprika
chili con carne-kruiden
verse tomaten
zilveruitjes
augurken
ananas
appelmoes
stokbrood

Snij de tomaten, uien en paprika in stukjes. Bak het gehakt rul en bak daarna de spekjes uit. Giet ongeveer de helft van het vet af. Doe daarna de uien, paprika en tomaten in de pan en voeg de kruiden toe en laat alles tien minuten sudderen. Doe dan de kapucijners en de ananas erbij en laat nog even warm worden. Serveer met zilveruitjes, augurken en appelmoes. Serveer het met stokbrood uit de oven. ‘Een voedzaam, simpel en goedkoop gerecht. Heel erg geschikt voor grote groepen.’

Door

Marja de Vet

‘Het schip wordt in de zomer meestal afgehuurd door groepen. Familie, vrienden of schoolklassen. Meestal kookt de groep zelf en eten mijn maat en ik mee. Dat gaat heel goed. We hebben een vrij groot dagverblijf met een open keuken. En de ervaring leert dat lang niet iedereen van zeilen houdt. Er zijn vrijwel altijd mensen die liever in de kuip willen zitten en er is altijd wel iemand die graag kookt.

‘We hebben een zespitsgasstel, een oven en een heel groot aanrecht. De meeste mensen koken simpel aan boord: macaroni, stamppot of een schippersmaaltijd. Maar soms maken ze er ook veel werk van. Een tijdje geleden was er een Indische familie en toen was het rijsttafel, heerlijk was dat.
‘Als ze van ver komen, doe ik vaak de boodschappen. In Zoutkamp bij de Spar en in Harlingen bij de AH of een andere winkel.’

Streekproducten

‘Soms willen de mensen een kok aan boord. Dan kan. Meestal vaart Janet Frieling dan met ons mee als kok. Zij kookt fantastisch en heeft ook een eigen website (www.gekruid-en-geroerd.nl). Zij doet, afhankelijk van het budget, de groep een voorstel. Zij kookt dan alles vers aan boord en maakt veel gebruik van streekproducten. Ze weet hoe het werkt aan boord, want haar man vaart ook.

‘Er kan ook worden gebarbecued aan boord. Ik heb er twee. Het kan op het dek of waar we aangelegd zijn. Maar ik moet zeggen, ik ben er geen voorstander van. Je zit altijd met het weer. Als het regent kan het niet doorgaan. Maar als een groep het wil, doe ik het wel.’

Lekker ontbijtje

‘In de winter lig ik in Groningen. Via www.slaapschepen.nl bied ik mijn schip aan als bed & breakfast. Een overnachting kost 37,50 euro per persoon per nacht. Dat is inclusief handdoeken, dekbedden en ontbijt. Elke hut heeft een eigen wasbakje en er is een gezamenlijke douche. Niet supercomfortabel, maar wel sfeervol en op een mooie locatie. Het zijn leuke neveninkomsten voor de winter. Vooral in Groningen en Amsterdam zijn er inmiddels veel charterschepen die dit doen. In Groningen zijn het er al zo’n 10 tot 12. Vooral met festivals draaien we goed. Zoals met WinterWelvaart en Noorderslag. Maar we hebben ook groepsboekingen, vrijgezellenfeestjes, families, van alles.

‘Ik maak zelf het ontbijt en dat is best uitgebreid. Je moet keuze hebben. Diverse broodsoorten, een krentenbolletje en vaak een vers afbakbroodje. Koffie, thee, jus d’orange, melk en karnemelk. En als beleg diverse soorten kaas, vleeswaren en zoet. En altijd een eitje erbij. Meestal gekookt, maar soms ook gebakken. Je bent er wel druk mee en er moet altijd iemand voor de gasten aanwezig zijn, maar het is leuk werk.’

http://www.rederij-vooruit.nl/
http://www.annacatharina.nl/