Wat eten we vandaag? Versierde taarten op de Concordia

‘Wij zijn erg van de taarten’, zegt Esther Goudriaan. ‘Mijn kinderen vinden het ook ontzettend leuk om een mooi versierde taart te bakken. Ik doe het bijna elk weekend en de kinderen helpen om de beurt.’ Esther (37) en Rinus (40) Goudriaan varen op de 110 meter lange Concordia. Dochter Caroline (15) en zoon Robin (11) zitten op De Meerpaal in Capelle en zijn elk weekend en alle vakanties aan boord. Favoriet vaargebied is Friesland en Groningen en Noord-Duitsland, maar als de best betalende reis naar de Boven-Rijn gaat, pakken ze die ook.

chocoladecake

RECEPT

Chocoladecake van Esther

Ingrediënten
Voor de cake:
1,5 deciliter melk
1 eetlepel boter
1 eetlepel puur vanille extract
3 eieren
200 gram suiker
175 gram bloem
3 eetlepels cacao
1 theelepel dubbelkoolzure soda (verkrijgbaar bij gezondheidswinkels)

Voor de vulling:
1,5 deciliter slagroom
125 gr frambozen (kan ook goed bevroren)

Voor de topping:
Gesmolten chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius of gasstand 3 en bekleed twee springvormen met bakpapier. Verhit de melk met de boter en de vanille. Klop de eieren met de suiker en giet hierbij het vanillemengsel.

Doe de bloem, cacao en dubbelkoolzure soda (om een luchtige cake te krijgen) erdoor. Spatel het tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over de twee bakvormen en bak ze ongeveer 20 minuten. Laat ze als ze klaar zijn 10 minuten afkoelen. Stort een cake op een plat bord (voorzichtig, want hij breekt snel).

Maak de vulling door de slagroom te kloppen en de frambozen erdoor te roeren. Doe de vulling op de eerste cake en leg daarna voorzichtig de tweede cake erop. Smeer de gesmolten chocolade over de taart en garneer eventueel met verse frambozen, indien voorradig.

Door

Marja de Vet

‘Ze noemen mij vaak Nigella Lawson’, zegt Esther. ‘Naar de Engelse kookboekenschrijfster die een voorliefde heeft voor taarten. Ik heb ook veel kookboeken van haar. Ik ben dol op die taarten en maak ze vaak. Dat is een beetje een hobby.’
En ingrediënten voor taarten zijn er genoeg in de keukenkastjes van de Concordia. ‘Ik heb altijd dingen als, meel, chocola, smeltchocola, vanillesuiker en slagroom in huis. Als we in Duitsland zijn, ga ik daar winkelen. In grote supermarkten hebben ze een hele afdeling met leuke dingetjes voor taarten. Fantastisch is dat, veel meer dan hier. En daar sla ik groot in. Marsepeinen roosjes en andere versiersels, kant-en-klare sinaasappelrasp en citroenrasp in zakjes, allerlei aroma’s, van alles.
‘Ze hebben daar ook aparte kant-en-klaar taartmixen en die zijn soms ook heel erg lekker. Zo hebben we laatst Spiegeleikuchen uit een pak gemaakt. Een gebakken kwarktaart met halve perziken, die dan de dooiers voorstellen. Kwarktaart die je moet bakken, dat vinden wij sowieso erg lekker.’

Koekjes

‘We maken ook weleens simpele dingen, zoals muffins met een kant-en-klaarmix. En mijn dochter maakt heerlijke koekjes. Daarvoor smelt je vier minimarsjes in een pannetje met een klein beetje boter. Je roert er 70 gram cornflakes door en maakt daarvan op een bakplaat kleine koekjes, met vormpjes of gewoon als bergjes. Dat laat je dan een uurtje in de koelkast opstijven. Het is zo gebeurd en erg lekker.
‘We houden allemaal van de zoetigheid en moeten wel op de lijn letten. Vandaar dat we deze dingen alleen in het weekend maken, anders groei je uit je vel.’

Witlof Goudriaan

Aan boord wordt vanalles gekookt. ‘Van oer-Hollands tot exotische gerechten. En als ik iets zie of hoor wat ik niet ken, ga ik het maken.’
Een favoriet recept is sinds jaar en dag Witlof Goudriaan. ‘Mijn zoon vroeg toen hij klein was een keer wat de achternaam van witlof is. Goudriaan, zeiden wij toen. Sindsdien is die naam erin gebleven voor dit recept. Je maakt voor 4 personen aardappelpuree, kookt voor 4 personen 6 schoongemaakte en gehalveerde witlofstronkjes 5 minuten, bakt een pond gehakt rul met gehaktkruiden en maakt kaassaus uit een pakje met een theelepel kerriepoeder erdoor. Dan doe je alles in een ingevette ovenschaal, eerst het witlof, dan het gehakt en dan de kaassaus, daarover gaat de puree met een laag geraspte belegen kaas erover. In de oven even goud laten kleuren en klaar.

‘De kok van het internaat vroeg eens om recepten en toen heeft hij Witlof Goudriaan klaargemaakt. De kinderen vonden het allemaal heerlijk, hoewel ze niet van witlof hielden.
‘Ik verwen de kinderen wel een beetje in het weekend. Zondagmorgen ontbijten we altijd heel uitgebreid, met vers geperst sinaasappelsap, een eitje, een croissantje. En ik vraag ze ook altijd waar ze trek in hebben. Als het in huis is, maak ik het klaar. We lusten eigenlijk alles en houden van lekker eten. Alleen mijn man en onze medewerker lusten geen spruitjes. Die maak ik dan in het weekend klaar met een andere groente erbij, want de kinderen en ik zijn er wel dol op.’

Wat eten we vandaag? Versierde taarten op de Concordia | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Versierde taarten op de Concordia

‘Wij zijn erg van de taarten’, zegt Esther Goudriaan. ‘Mijn kinderen vinden het ook ontzettend leuk om een mooi versierde taart te bakken. Ik doe het bijna elk weekend en de kinderen helpen om de beurt.’ Esther (37) en Rinus (40) Goudriaan varen op de 110 meter lange Concordia. Dochter Caroline (15) en zoon Robin (11) zitten op De Meerpaal in Capelle en zijn elk weekend en alle vakanties aan boord. Favoriet vaargebied is Friesland en Groningen en Noord-Duitsland, maar als de best betalende reis naar de Boven-Rijn gaat, pakken ze die ook.

chocoladecake

RECEPT

Chocoladecake van Esther

Ingrediënten
Voor de cake:
1,5 deciliter melk
1 eetlepel boter
1 eetlepel puur vanille extract
3 eieren
200 gram suiker
175 gram bloem
3 eetlepels cacao
1 theelepel dubbelkoolzure soda (verkrijgbaar bij gezondheidswinkels)

Voor de vulling:
1,5 deciliter slagroom
125 gr frambozen (kan ook goed bevroren)

Voor de topping:
Gesmolten chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius of gasstand 3 en bekleed twee springvormen met bakpapier. Verhit de melk met de boter en de vanille. Klop de eieren met de suiker en giet hierbij het vanillemengsel.

Doe de bloem, cacao en dubbelkoolzure soda (om een luchtige cake te krijgen) erdoor. Spatel het tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over de twee bakvormen en bak ze ongeveer 20 minuten. Laat ze als ze klaar zijn 10 minuten afkoelen. Stort een cake op een plat bord (voorzichtig, want hij breekt snel).

Maak de vulling door de slagroom te kloppen en de frambozen erdoor te roeren. Doe de vulling op de eerste cake en leg daarna voorzichtig de tweede cake erop. Smeer de gesmolten chocolade over de taart en garneer eventueel met verse frambozen, indien voorradig.

Door

Marja de Vet

‘Ze noemen mij vaak Nigella Lawson’, zegt Esther. ‘Naar de Engelse kookboekenschrijfster die een voorliefde heeft voor taarten. Ik heb ook veel kookboeken van haar. Ik ben dol op die taarten en maak ze vaak. Dat is een beetje een hobby.’
En ingrediënten voor taarten zijn er genoeg in de keukenkastjes van de Concordia. ‘Ik heb altijd dingen als, meel, chocola, smeltchocola, vanillesuiker en slagroom in huis. Als we in Duitsland zijn, ga ik daar winkelen. In grote supermarkten hebben ze een hele afdeling met leuke dingetjes voor taarten. Fantastisch is dat, veel meer dan hier. En daar sla ik groot in. Marsepeinen roosjes en andere versiersels, kant-en-klare sinaasappelrasp en citroenrasp in zakjes, allerlei aroma’s, van alles.
‘Ze hebben daar ook aparte kant-en-klaar taartmixen en die zijn soms ook heel erg lekker. Zo hebben we laatst Spiegeleikuchen uit een pak gemaakt. Een gebakken kwarktaart met halve perziken, die dan de dooiers voorstellen. Kwarktaart die je moet bakken, dat vinden wij sowieso erg lekker.’

Koekjes

‘We maken ook weleens simpele dingen, zoals muffins met een kant-en-klaarmix. En mijn dochter maakt heerlijke koekjes. Daarvoor smelt je vier minimarsjes in een pannetje met een klein beetje boter. Je roert er 70 gram cornflakes door en maakt daarvan op een bakplaat kleine koekjes, met vormpjes of gewoon als bergjes. Dat laat je dan een uurtje in de koelkast opstijven. Het is zo gebeurd en erg lekker.
‘We houden allemaal van de zoetigheid en moeten wel op de lijn letten. Vandaar dat we deze dingen alleen in het weekend maken, anders groei je uit je vel.’

Witlof Goudriaan

Aan boord wordt vanalles gekookt. ‘Van oer-Hollands tot exotische gerechten. En als ik iets zie of hoor wat ik niet ken, ga ik het maken.’
Een favoriet recept is sinds jaar en dag Witlof Goudriaan. ‘Mijn zoon vroeg toen hij klein was een keer wat de achternaam van witlof is. Goudriaan, zeiden wij toen. Sindsdien is die naam erin gebleven voor dit recept. Je maakt voor 4 personen aardappelpuree, kookt voor 4 personen 6 schoongemaakte en gehalveerde witlofstronkjes 5 minuten, bakt een pond gehakt rul met gehaktkruiden en maakt kaassaus uit een pakje met een theelepel kerriepoeder erdoor. Dan doe je alles in een ingevette ovenschaal, eerst het witlof, dan het gehakt en dan de kaassaus, daarover gaat de puree met een laag geraspte belegen kaas erover. In de oven even goud laten kleuren en klaar.

‘De kok van het internaat vroeg eens om recepten en toen heeft hij Witlof Goudriaan klaargemaakt. De kinderen vonden het allemaal heerlijk, hoewel ze niet van witlof hielden.
‘Ik verwen de kinderen wel een beetje in het weekend. Zondagmorgen ontbijten we altijd heel uitgebreid, met vers geperst sinaasappelsap, een eitje, een croissantje. En ik vraag ze ook altijd waar ze trek in hebben. Als het in huis is, maak ik het klaar. We lusten eigenlijk alles en houden van lekker eten. Alleen mijn man en onze medewerker lusten geen spruitjes. Die maak ik dan in het weekend klaar met een andere groente erbij, want de kinderen en ik zijn er wel dol op.’