Overslag Rotterdam groeit tegen verwachting in met 3%

De overslag in de Rotterdamse haven lag in het eerste kwartaal van 2012 met 110 miljoen ton 3% boven het niveau van dezelfde periode vorig jaar. Volgens president-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam is het resultaat beter dan eind vorig jaar werd verwacht. Toen werd zelfs een lichte daling voorspeld.

Smits: ‘We hebben in het eerste kwartaal nu al wat vet opgebouwd. Of dit aangesproken wordt, hangt af van de Duitse en de Nederlandse economie. De eerste blijft zich positief ontwikkelen, de tweede geeft nog weinig reden voor optimisme. Lichtpunt is de export naar landen buiten de EU, waarvan het grootste deel via Rotterdam loopt.’
Uitgesplitst naar goederensoort was er minder aan- en afvoer van agribulk (-15%), ijzererts en schroot (-14%), overig droog massagoed (-19%) en overig stukgoed (-19%).  Aan de positieve kant eindigden kolen (+15%), ruwe aardolie (+6%), minerale olieproducten (+13%), overig nat massagoed (+8%) en containers (+1%). De aanvoer van LNG en de behandeling van RoRo-lading stabiliseerden zich.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer