problemen bij GVB

Vijf ponten uit de vaart in Amsterdam door technische problemen

Amsterdams vervoersbedrijf GVB heeft vijf veerponten met technische problemen uit de vaart gehaald. Daardoor vaart de F9-verbinding (Sporenburg-Zeeburgereiland) niet. Waarschijnlijk kan een van de schepen vrijdag weer worden ingezet. Het herstel van de vier andere ponten duurt ongeveer twee weken.

De veerpont van Amsterdam Centraal naar de overkant, de buiksloterweg
De veerpont van Amsterdam Centraal naar de Buiksloterweg in Noord Shutterstock

Volgens het Parool zijn de vijf ponten uit ‘voorzorg’ uit de vaart gehaald. In de veren van de ‘60-serie’ zouden onderdelen zitten die schade kunnen opleveren op aan het elektrische systeem. Deze schepen zijn tussen 2016 en 2020 gebouwd door Holland Shipyards Group. In totaal beschikt het GVB over 24 ponten.

De verbinding Sporenburg-Zeeburgereiland werd vorig jaar geopend, en is de zevende veerverbinding van de stad. Zolang de F9 verbinding niet vaart kunnen reizigers gebruikmaken van de Amsterdamsebrug.

Aanmeerproblemen

Ook varen er de komende twee of drie dagen geen ponten tussen Amsterdam Centraal en de Buiksloterweg in Amsterdam-Noord aan de overkant van het IJ. Door een nog onbekende oorzaak zijn de kettingen van de afmeerponton afgebroken. De aanlanding is zo beschadigd dat aanmeren niet mag van de autoriteiten, meldt stadsvervoerder GVB.

Eerder werd gedacht dat het kwam door een sinkhole, omdat er een gat zichtbaar was onder de afgerukte afdekplaat. Dat blijkt niet het geval. Het herstel zal een paar dagen duren. Tot die tijd zal het veer dat normaliter naar de Buiksloterweg vaart, omgeleid worden naar het IJplein.

De uitval van de ponten komt bovenop eerdere perikelen voor reizigers naar Amsterdam-Noord. Eerder werd bekend dat de Noord-Zuidlijn (metro 52) buiten dienst is vanwege het herstel na een gesprongen waterleiding aan de Sixhavenweg. Tot de metro is hersteld, rijden er pendelbussen tussen Amsterdam Centraal en Noord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Vijf ponten uit de vaart in Amsterdam door technische problemen | Schuttevaer.nl
problemen bij GVB

Vijf ponten uit de vaart in Amsterdam door technische problemen

Amsterdams vervoersbedrijf GVB heeft vijf veerponten met technische problemen uit de vaart gehaald. Daardoor vaart de F9-verbinding (Sporenburg-Zeeburgereiland) niet. Waarschijnlijk kan een van de schepen vrijdag weer worden ingezet. Het herstel van de vier andere ponten duurt ongeveer twee weken.

De veerpont van Amsterdam Centraal naar de overkant, de buiksloterweg
De veerpont van Amsterdam Centraal naar de Buiksloterweg in Noord Shutterstock

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer