Spuitserenade

Ever Alot, grootste containerschip ter wereld, meert af in Rotterdam

De Ever Alot, het grootste containerschip ter wereld met een capaciteit van 24.004 teu, is vrijdagavond 12 augustus aangekomen in de Amazonehaven van Rotterdam. Het Evergreen-schip met een lengte van 400 meter meerde af bij de ECT-containerterminal.

De Ever Alot komt aan op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam onder groot enthousiasme. Foto Media TV

Het is de maiden trip van het containerschip, en dus werd het in Rotterdam ontvangen met een spuitserenade. ‘Het is een heuglijk moment en daarom krijgt het schip dus zo’n serenade’, vertelt Schuttevaer-hoofdredacteur René Quist. ‘Lang niet alle schepen krijgen die.’

De Ever Alot komt aan in de Amazonehaven. (Foto Ries van Wendel-de Joode)
De Ever Alot komt aan in de Amazonehaven. (Foto Ries van Wendel-de Joode)

Het schip is donderdag 11 augustus vertrokken uit de Franse haven van Cherbourg-en-Cotentin. Eind juli voer het schip door het Suezkanaal en eigenlijk zou de Ever Alot op 3 augustus aankomen in Rotterdam. Het lost van 12 augustus tot en met 16 augustus in de Maasstad, waarna het doorreist naar de Britse haven van Felixstowe. Daarna meert het af in Hamburg, en keert het schip weer terug naar de Rotterdamse haven eind september.

MSC Tessa wordt grootste

Het schip is het nieuwste in een reeks van vijf die door Hudong-Zhonghua Shipbuilding in China worden gebouwd, volgens de ABS-klasse. Het schip van de Taiwanese rederij Evergreen heeft, naast een lengte van 400 meter, een breedte van 61,5 meter. De Ever Alot draagt sinds dit jaar de titel van ‘grootste containerschip ter wereld’. Het schip is net iets groter dan de vorige lijstaanvoerder, de Ever Ace (23.992 teu).

De Ever Alot zal dit jaar nog de titel doorgeven aan de MSC Tessa, gebouwd door de Chinese CSSC-werf. Dit containerschip krijgt een capaciteit van 24.116 teu en gaat varen voor de Mediterranean Shipping Company.

Lees ook:

De 10 grootste containerschepen van de wereld

Grootste containerschip ter wereld, Ever Alot, meert af in Rotterdam