Scheepvaartopleidingen in trek bij nieuwe studenten

De aanwas van nieuwe leerlingen op diverse scheepvaartscholen en -opleidingen is dit jaar gestegen. Op de scholen varieert de groei tussen de 6,5 en 23%. Met name de binnenvaartopleidingen zijn in trek.

Met name de binnenvaartopleidingen zijn populairder dan vorig jaar. (Foto Wereld van de Binnenvaart)
Met name de binnenvaartopleidingen zijn populairder dan vorig jaar. (Foto Wereld van de Binnenvaart)

Bij het in Rotterdam gevestigde Scheepvaart en Transport College (STC) zijn er momenteel 130 aanmeldingen voor het nieuwe jaar, ruim 23% meer dan vorig jaar rond deze tijd. Hierbij gaat het zowel om de binnenvaart- en zeevaartopleiding.

De Maritieme Academie Harlingen heeft ook beduidend meer aanmeldingen. Voor het eerst in lange tijd starten daar dit jaar twee VMBO-klassen aan de Rijn-, Binnen- en Kustvaart opleiding, dankzij een groei van 15% in het aantal studenten.

Het Nova College Scheepvaart, met een vestiging in Harlingen en in IJmuiden, maakt een smallere groei mee, maar ook daar gaan er aankomend jaar meer nieuwe studenten beginnen. Namelijk 6,5% meer dan het jaar ervoor. Bij ROC Friese Poort is er een stijging van 11% voor de scheepvaartgerelateerde opleidingen. Met name de binnenvaartopleidingen zijn zeer in trek. De opleiding tot binnenvaartschipper is gekozen door twee keer zoveel studenten als het jaar ervoor, 25 stuks.

Binnenvaart als levensstijl

De scholen hebben allemaal een eigen verklaring voor de groei in het aantal studenten. Bij STC is er afgelopen jaar meer ingezet op het bewustmaken van wat de binnenvaart inhoudt. ‘Voor veel mensen is de binnenvaart toch vooral laden en lossen en het dek schrobben. Scholieren weten niet wat er verder aan te pas komt’, vertelt Erwin Groenewold, woordvoerder van STC. ‘We hebben ons in de promotie meer gericht op de beleving, de binnenvaart als levensstijl gepresenteerd. Het samenwerken in teams, de eigen plek die je hebt aan boord.’ Die strategie blijkt effectief te zijn.

Zaaien op de basisscholen

Directeur van de Maritieme Academie Harlingen, Arjen Mintjes, heeft een andere reden voor de stijging. De Maritieme Academie heeft de laatste tijd veel gezaaid op de basisscholen. ‘Alle basisscholen hier in het noorden van het land komen wel een keer langs in Harlingen.’ Met als gevolg 15% meer VMBO-leerlingen. ‘Ons dieptepunt was in 2019, maar nu lijkt er een kentering te zijn.’

Het binnenhalen van studenten is voor de Maritieme Academie enorm belangrijk. Want wanneer een leerling namelijk begint op het VMBO stroomt het bijna altijd, in 96% van de gevallen, door naar het MBO.

Andere term

Het MBO in Harlingen is onderdeel van het Nova college voor de scheepvaart dat ook een vestiging in IJmuiden heeft. De groei van 6,5% is volgens woordvoerder Lucas Land een duidelijk gevolg van een verandering in de marketing. ‘We hebben een onderzoek uitgevoerd onder middelbare scholieren, om er achter te komen waaraan scholieren denken bij het woord ‘maritiem’. Dat bleek vaak een vaag beeld.’ Om die reden is het Nova College gaan promoten met het woord scheepvaart. ‘Een beter afgebakende term.’

Bij ROC Friese Poort hebben ze niet direct een verklaring voor de groei van 11%. Wel valt op dat het vooral komt door het groeiende aantal studenten voor de binnenvaartopleidingen. Bij de recent gestarte opleiding ‘maritiem officier koopvaardij’ is de groei licht en aan de opleiding ‘maritiem officier visserij’ beginnen aankomend jaar zelfs minder studenten dan vorig jaar.

Meer vrouwen

Niet alleen het totale aantal studenten groeit, maar ook het aandeel vrouwelijke studenten kent een stijging. ‘De scheepvaart is toch vaak een mannenwereld, daarom is het extra goed dat er nu meer vrouwen bij komen’, vertelt Mintjes. Op de VMBO-opleiding van Maritieme Academie Harlingen is 10% van de studenten vrouw. Op de Nova vestiging in Harlingen is dat al 20%. ‘Wij richten ons hier overigens niet specifiek op, maar het is een goede ontwikkeling.’

Genoeg?

Genoeg studenten zijn er volgens Mintjes nog lang niet. Dat blijkt al uit het aantal stageplekken. ‘Dat zijn er ongeveer twee keer zoveel vergeleken met het aantal studenten.’ De groei in het aantal studenten is een goede stap naar het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt. Een belangrijk probleem in de binnenvaart. Op woensdag 15 september besteedt Schuttevaer aandacht aan dit probleem tijdens het evenement: Studio Schuttevaer Duikt Dieper in de krappe arbeidsmarkt van de binnenvaart.

Lees ook:

Jan Bisschop krijgt prijs Meest Sociale Student bij diploma-uitreiking Maritieme Academie Harlingen

‘Enorme aderlating voor de binnenvaart’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Scheepvaartopleidingen in trek bij nieuwe studenten | Schuttevaer.nl

Scheepvaartopleidingen in trek bij nieuwe studenten

De aanwas van nieuwe leerlingen op diverse scheepvaartscholen en -opleidingen is dit jaar gestegen. Op de scholen varieert de groei tussen de 6,5 en 23%. Met name de binnenvaartopleidingen zijn in trek.

Met name de binnenvaartopleidingen zijn populairder dan vorig jaar. (Foto Wereld van de Binnenvaart)
Met name de binnenvaartopleidingen zijn populairder dan vorig jaar. (Foto Wereld van de Binnenvaart)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer