Holland America Line’s Rotterdam 10 augustus laatste keer in Rotterdam

Holland America Line’s Rotterdam meert maandag 10 augustus voor de laatste keer  in de haven van Rotterdam. Het schip dat een volle dag de haven aandoet, biedt fans de gelegenheid om het schip te zien. De Rotterdam vaart vervolgens naar de Damen Shipyards voor onderhoud, voordat het wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar Fred Olsen.

De MS Rotterdam is ook het officieuze vlaggenschip van Cruiseport Rotterdam. (Foto Port of Rotterdam)
De MS Rotterdam is ook het officieuze vlaggenschip van Cruiseport Rotterdam. (Foto Port of Rotterdam)

In juli kondigde Holland America Line de verkoop van de schepen Rotterdam en Amsterdam aan. Fans van het schip kunnen naar de openbare ruimtes rond de Wilhelminakade (Cruise Port Rotterdam) komen om de Rotterdam uit te zwaaien, foto’s te maken en afscheid te nemen met het inachtnemen van de sociale afstandsregels die in de stad, conform RIVM richtlijnen, gelden.

Rotterdam vaart om 05.30 uur lokale tijd de passage in voor een aankomst bij de terminal tussen 8.00 en 09.00 uur ’s ochtends. De verwachting is dat het schip tot de volgende dag halverwege de ochtend aan de Wilhelminakade aangemeerd blijft, waarna het door het kanaal naar Damen Shipyards vaart.

Vlaggeschip Cruiseport Rotterdam

De MS Rotterdam is ook het officieuze vlaggenschip van Cruiseport Rotterdam. Het op 21 december 1996 te water gelaten schip had Rotterdam als thuishaven en zorgde in zijn eentje voor tientallen afvaarten. Op 4 juli 2015 arriveerde het schip voor de 100ste maal in Rotterdam. Duizenden Rijnmonders vertrokken met dit schip vanuit de Wilhelminapier naar de Baltische staten.

‘Rotterdam is bijzonder voor de stad Rotterdam gezien de oprichting van Holland America Line in deze stad. We zijn vooral blij dat we de naamgenoot van de stad hier kunnen verwelkomen en dat iedereen haar kan bezichtigen en haar het beste kan wensen’, aldus Nico Bleichrodt, Vice President International Sales van Holland America Line. ‘Het is een gedenkwaardig moment om het schip nog een laatste keer in Rotterdam te hebben, als eerbetoon aan de stad Rotterdam, haar inwoners en onze trouwe gasten.’

Verkocht aan Fred Olsen

De MS Rotterdam en MS Amsterdam worden omgedoopt en krijgen de nieuwe namen MS Borcalis en MS Bolette. De kans dat Rotterdamse fans van het schip het vaartuig in de toekomst nog aan de Holland Amerikakade kunnen bewonderen is reëel want schepen van Fred Olsen Cruise Lines arriveren ook zeer regelmatig in Rotterdam.

Lees ook: HAL noemt nieuwe cruiseschip toch weer Rotterdam

De geschiedenis van de naam Rotterdam

Het eerste schip van Holland America Line werd tot Rotterdam gedoopt. Het zette op de eerste reis van Nederland op 15 oktober 1872 koers naar New York. Dit leidde tot de oprichting van het bedrijf op 18 april 1873. Rotterdam II werd in 1878 gebouwd voor British Ship Owners Co en in 1886 gekocht door Holland America Line. Rotterdam III kwam in 1897 en behoorde tot de vloot tot 1906. De vierde Rotterdam trad in 1908 toe tot Holland America Line en diende ook als troepentransporteur toen de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

Na de oorlog maakte het regelmatig cruises van New York naar de Middellandse Zee. Rotterdam V, ook wel bekend als ‘The Grande Dame’, vertrok in 1959 en begon met transatlantische overtochten met twee serviceklassen. Later werd het in 1969 omgebouwd tot een schip met één klasse. Rotterdam V heeft tot 1997 38 jaar met Holland America Line gevaren. Het schip maakte verschillende Grand World Voyages en doet momenteel dienst als een hotel en museum in de stad Rotterdam.

Amsterdam komt op 17 augustus

Wie het schip Amsterdam wil uitzwaaien, krijgt maandag 17 augustus de gelegenheid om het om ongeveer 11 uur ’s morgens over de Nieuwe Waterweg te zien varen op weg naar Damen Shipyards. Dit schip zal niet helemaal naar Cruise Port Rotterdam varen, maar de fans kunnen kijken, zwaaien en foto’s maken terwijl het schip over de waterweg vaart. Het schip zal de werf op 25 augustus verlaten.

Holland America Line’s Rotterdam 10 augustus laatste keer in Rotterdam | Schuttevaer.nl

Holland America Line’s Rotterdam 10 augustus laatste keer in Rotterdam

Holland America Line’s Rotterdam meert maandag 10 augustus voor de laatste keer  in de haven van Rotterdam. Het schip dat een volle dag de haven aandoet, biedt fans de gelegenheid om het schip te zien. De Rotterdam vaart vervolgens naar de Damen Shipyards voor onderhoud, voordat het wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar Fred Olsen.

De MS Rotterdam is ook het officieuze vlaggenschip van Cruiseport Rotterdam. (Foto Port of Rotterdam)
De MS Rotterdam is ook het officieuze vlaggenschip van Cruiseport Rotterdam. (Foto Port of Rotterdam)

In juli kondigde Holland America Line de verkoop van de schepen Rotterdam en Amsterdam aan. Fans van het schip kunnen naar de openbare ruimtes rond de Wilhelminakade (Cruise Port Rotterdam) komen om de Rotterdam uit te zwaaien, foto’s te maken en afscheid te nemen met het inachtnemen van de sociale afstandsregels die in de stad, conform RIVM richtlijnen, gelden.

Rotterdam vaart om 05.30 uur lokale tijd de passage in voor een aankomst bij de terminal tussen 8.00 en 09.00 uur ’s ochtends. De verwachting is dat het schip tot de volgende dag halverwege de ochtend aan de Wilhelminakade aangemeerd blijft, waarna het door het kanaal naar Damen Shipyards vaart.

Vlaggeschip Cruiseport Rotterdam

De MS Rotterdam is ook het officieuze vlaggenschip van Cruiseport Rotterdam. Het op 21 december 1996 te water gelaten schip had Rotterdam als thuishaven en zorgde in zijn eentje voor tientallen afvaarten. Op 4 juli 2015 arriveerde het schip voor de 100ste maal in Rotterdam. Duizenden Rijnmonders vertrokken met dit schip vanuit de Wilhelminapier naar de Baltische staten.

‘Rotterdam is bijzonder voor de stad Rotterdam gezien de oprichting van Holland America Line in deze stad. We zijn vooral blij dat we de naamgenoot van de stad hier kunnen verwelkomen en dat iedereen haar kan bezichtigen en haar het beste kan wensen’, aldus Nico Bleichrodt, Vice President International Sales van Holland America Line. ‘Het is een gedenkwaardig moment om het schip nog een laatste keer in Rotterdam te hebben, als eerbetoon aan de stad Rotterdam, haar inwoners en onze trouwe gasten.’

Verkocht aan Fred Olsen

De MS Rotterdam en MS Amsterdam worden omgedoopt en krijgen de nieuwe namen MS Borcalis en MS Bolette. De kans dat Rotterdamse fans van het schip het vaartuig in de toekomst nog aan de Holland Amerikakade kunnen bewonderen is reëel want schepen van Fred Olsen Cruise Lines arriveren ook zeer regelmatig in Rotterdam.

Lees ook: HAL noemt nieuwe cruiseschip toch weer Rotterdam

De geschiedenis van de naam Rotterdam

Het eerste schip van Holland America Line werd tot Rotterdam gedoopt. Het zette op de eerste reis van Nederland op 15 oktober 1872 koers naar New York. Dit leidde tot de oprichting van het bedrijf op 18 april 1873. Rotterdam II werd in 1878 gebouwd voor British Ship Owners Co en in 1886 gekocht door Holland America Line. Rotterdam III kwam in 1897 en behoorde tot de vloot tot 1906. De vierde Rotterdam trad in 1908 toe tot Holland America Line en diende ook als troepentransporteur toen de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

Na de oorlog maakte het regelmatig cruises van New York naar de Middellandse Zee. Rotterdam V, ook wel bekend als ‘The Grande Dame’, vertrok in 1959 en begon met transatlantische overtochten met twee serviceklassen. Later werd het in 1969 omgebouwd tot een schip met één klasse. Rotterdam V heeft tot 1997 38 jaar met Holland America Line gevaren. Het schip maakte verschillende Grand World Voyages en doet momenteel dienst als een hotel en museum in de stad Rotterdam.

Amsterdam komt op 17 augustus

Wie het schip Amsterdam wil uitzwaaien, krijgt maandag 17 augustus de gelegenheid om het om ongeveer 11 uur ’s morgens over de Nieuwe Waterweg te zien varen op weg naar Damen Shipyards. Dit schip zal niet helemaal naar Cruise Port Rotterdam varen, maar de fans kunnen kijken, zwaaien en foto’s maken terwijl het schip over de waterweg vaart. Het schip zal de werf op 25 augustus verlaten.