Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Overal zicht op met Schuttevaer-app

DEVENTER

Schuttevaer heeft er een nieuwskanaal bij: op de nieuwe Schuttevaer-app is elke woensdag de verse krant als e-paper te lezen en dagelijks het laatste nieuws van de website. Het Schuttevaer-abonnement krijgt met maritiem ‘nieuws in de broekzak’ (smartphone) of op de tablet, een snelle, extra dimensie.

1 / 2
Overal zicht op met Schuttevaer-app

Overal zicht op met Schuttevaer-app

  • Schuttevaer voegt snel nieuwskanaal toe voor mobiele abonnees
  • Laatste nieuws in je handpalm

Door Dirk van der Meulen
De app voor de iPhone en iPad verscheen vorige week al in de Apple Appstore, de Android-versie gaat volgende week live. De app is voor iedereen gratis te downloaden, maar alleen te gebruiken voor abonnees met online toegang. Bij het aanklikken van een eerste artikel wordt eenmalig de Schuttevaer toegangscode gevraagd.

Bladerbaar

De nieuwsapp is gemaakt door Tecnavia, het Zwitserse technologiebedrijf dat Schuttevaer al enige jaren voorziet van de wekelijkse e-paper, de bladerbare elektronische krant op de website. Tegelijk is ook de e-paper op de website vernieuwd (in vaktermen: voor mobiele apparaten ‘responsive’ gemaakt in html 5). Lezers van de e-paper kunnen die in de app nu ook op hun smartphone of tablet lezen met dezelfde functionaliteiten.

In de e-paper is de actuele krant doorbladerbaar en te downloaden voor offline gebruik, zijn de pagina’s uit een overzicht op te vragen en kunnen artikelen leesbaar worden gemaakt door ze aan te klikken. Artikelen zijn te printen, te mailen, op Twitter of Facebook te delen en bovendien  als gesproken tekst te beluisteren. De e-paper gaat elke woensdagmorgen online.

Eerste hand

Sneller dan in de gedrukte krant of de twee keer per week verschijnende nieuwsbrief staat het nieuws uit de binnenvaart en andere maritieme sectoren op de Schuttevaer-website. Elk bericht van de website wordt automatisch toegevoegd aan de app. Daardoor hebben lezers op hun smartphone of tablet het nieuws altijd uit de eerste hand.

Schuttevaer probeert voortdurend in te spelen op wensen en behoeften van vooral de varende lezers. Met internettechnieken is de krant sneller aan boord, maar die technieken en apparaten veranderen telkens weer. Daarom volstaat een pdf-weergave niet meer en geniet de eigen nieuwsapp de voorkeur boven Schuttevaer in een kioskapp als Bliyoo; de krant blijft daar wekelijks al op dinsdagavond als losse digitale editie te koop.

Digitaal archief

Veel abonnees en lezers van een losse krant blijven de gedrukte editie (sinds 1888) trouw, vanwege het grote gebruiksgemak: hij wordt wekelijks bezorgd, je hebt er geen computer voor nodig en is zo nodig te bewaren. Op de Schuttevaer website zijn de kranten intussen al vanaf 2005 digitaal te raadplegen en de Koninklijke Bibliotheek begint dit najaar op verzoek van drie scheepvaartmusea met het digitaliseren van de Schuttevaers van 1888 tot 1950. Bij alle vernieuwing wordt ook  het verleden niet vergeten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook