Wereldwijd meer gekweekte vis dan rundvlees

De wereldbevolking eet sinds enkele jaren meer gekweekte vis dan rundvlees. Dat meldt het Earth Policy Institute (EPI) in Brussel. Vorig jaar werd 66 miljoen ton gekweekte vis gegeten tegenover 63 miljoen ton rundvlees. Het betekent ook dat meer dan de helft van de consumptievis tegenwoordig uit aquacultuur afkomstig is.

EPI wijst er tevens op dat de voedselvoorziening niet veilig is. Bij een wereldbevolking van zeven miljard mensen, waar er elk jaar nog 80 miljoen bijkomen, komen de grenzen van het beschikbare voedsel erg dichtbij. EPI pleit voor afremming van de bevolkingstoename en wil dat het rijke deel van de wereldbevolking minder vlees, melk, eieren én vis gaat eten. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw vervijfvoudigde de wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten. De productie volgde van 19 miljoen ton rundvlees in 1950 naar meer dan 50 miljoen ton eind jaren ‘80. In dezelfde periode verhoogde de visserij haar vangsten van 17 naar bijna 90 miljoen ton. Eind jaren ‘80 is die trend gekeerd. De rundvleesproductie vertraagde, visvangst handhaaft ongeveer de status quo en aquacultuur wint aan belang, maar moet dringend verduurzamen, aldus het instituut. (JS) 

Wereldwijd meer gekweekte vis dan rundvlees | Schuttevaer.nl

Wereldwijd meer gekweekte vis dan rundvlees

De wereldbevolking eet sinds enkele jaren meer gekweekte vis dan rundvlees. Dat meldt het Earth Policy Institute (EPI) in Brussel. Vorig jaar werd 66 miljoen ton gekweekte vis gegeten tegenover 63 miljoen ton rundvlees. Het betekent ook dat meer dan de helft van de consumptievis tegenwoordig uit aquacultuur afkomstig is.

EPI wijst er tevens op dat de voedselvoorziening niet veilig is. Bij een wereldbevolking van zeven miljard mensen, waar er elk jaar nog 80 miljoen bijkomen, komen de grenzen van het beschikbare voedsel erg dichtbij. EPI pleit voor afremming van de bevolkingstoename en wil dat het rijke deel van de wereldbevolking minder vlees, melk, eieren én vis gaat eten. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw vervijfvoudigde de wereldwijde vraag naar dierlijke eiwitten. De productie volgde van 19 miljoen ton rundvlees in 1950 naar meer dan 50 miljoen ton eind jaren ‘80. In dezelfde periode verhoogde de visserij haar vangsten van 17 naar bijna 90 miljoen ton. Eind jaren ‘80 is die trend gekeerd. De rundvleesproductie vertraagde, visvangst handhaaft ongeveer de status quo en aquacultuur wint aan belang, maar moet dringend verduurzamen, aldus het instituut. (JS)