Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Don Quichot kan eindelijk tankschepen ontgassen

DEN HAAG

De tankduwbak Don Quichot van GreenPoint Marine Services kan na negen maanden eindelijk beginnen met het ontgassen van tankschepen en het innemen van waswater. Het wachten was op toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die heeft nu een tijdelijke vergunning afgegeven tot 2019.

1 / 1
Don Quichot kan eindelijk tankschepen ontgassen

Don Quichot kan eindelijk tankschepen ontgassen

Vanuit milieuoverwegingen streeft de Nederlandse overheid naar beperking van het ontgassen van schadelijke dampen in de atmosfeer vanuit binnenvaarttankers. Daardoor is het voor tankers op steeds meer locaties verboden om in de buitenlucht te ontgassen. De Don Quichot biedt hier een alternatief voor. Het schip, dat in juni vorig jaar al werd gedoopt, is uitgerust met een door Vaporsol in Zwijndrecht ontwikkeld Vaitec-systeem. Hiermee zuigt de Don Quichot gassen uit de ladingtanks van het ongereinigde schip naar de tankduwbak. Hier condenseren de gassen en worden ze opgeslagen. Daarnaast wordt een water/zeepemulsie in de ladingtanks gepompt, zodat de gassen hierin oplossen. De Don Quichot zuigt ook deze emulsie op. De installatie heeft een capaciteit van 5000 kubieke meter per uur. Volledig ontgassen van een 110 meter-tanker duurt, afhankelijk van hoeveelheid en samenstelling van de dampen, tussen de drie en acht uur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook