Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Schuttevaerrace voorbereid op harde én zachte wind

STAVOREN

De 31e editie van de KWS Schuttevaerrace, sinds 1983 dé krachtmeting voor zeilers, hardlopers en fietsers, staat nog tot 2 juni open voor inschrijvingen. Tot nu toe zijn er 26 teams ingeschreven, maar voorzitter Jan Kooistra van het organisatiecomité hoopt op 7 juni minstens zoveel teams als vorig jaar (36) aan de start te treffen in Stavoren.

1 / 1
Schuttevaerrace voorbereid op extreme wind

Schuttevaerrace voorbereid op extreme wind

‘Hoe meer deelnemers, hoe beter’, zegt Kooistra, die met een groot aantal vrijwilligers de laatste hand legt aan de voorbereiding van het evenement. ‘Je moet het beleven om erover mee te kunnen praten’, zegt de oud-wedstrijdleider, die niets aan enthousiasme voor de race heeft ingeboet. Zelf laat hij het echte werk sinds vorig jaar over aan de jongere generatie.

Penningmeester Auke van der Werf (29) is Kooistra opgevolgd als wedstrijdleider. Zijn vorige baan bij Rijkswaterstaat op de Waddenzee in combinatie met het volgen van de opleiding tot wedstrijdleider bleek de ideale formule om als wedstrijdleider van de Schuttevaerrace te worden gevraagd. ‘Natuurlijk neem ik het stokje graag over’, zegt Auke van der Werf, maar hij geeft meteen aan het niet alleen te kunnen. ‘We kunnen de race niet zonder alle andere vrijwilligers en sponsoren organiseren.’
Schippers, fietsers of lopers die hun team nog niet compleet hebben, kunnen zich voorlopig inschrijven en via de bemanningspool op de website ontbrekende teamleden zoeken. Daar zijn nog fietsers en lopers op zoek naar een schipper.

Start op vrijdag

De Schuttevaerrace start dit jaar voor het eerst op vrijdagmorgen, om 9 uur in Stavoren, zodat een groot deel van de race in het weekend plaatsvindt. De verwachte finish in Stavoren is tussen zaterdagavond 8 juni en zondagochtend 9 juni. De prijsuitreiking vindt aansluitend plaats op zondagochtend.

Het palaver vindt niet vlak voor de race plaats, maar al een week tevoren on-line. Op deze manier kunnen deelnemers zich optimaal voorbereiden op de race, en hebben zij meer tijd om eventuele zaken aan te passen. Bij de opening worden de belangrijkste aandachtspunten aangehaald.

Door het slechte weer haalde in 2011 en 2012 niet iedereen de finish. Om dat te voorkomen heeft de organisatie de mogelijkheid gecreëerd om de race na elk loop- of fietstraject op Texel of Vlieland in te korten. Er moet dan vanaf dat punt naar Harlingen worden gezeild, waar het geplande fietstraject wordt afgelegd. Na dit fietstraject zal de race via Kornwerderzand in Stavoren finishen met een looptraject, ter vervanging van het traject op Terschelling. Hierdoor is het volgens Kooistra voor de organisatie mogelijk de race met te zachte of te harde wind in te korten. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook