Wilstra bundelt zijn foto’s in ‘nostalgisch maritiem’ boek

Willem Wilstra (70) heeft van zijn jaren als zeeman, reddingbootschipper en maritiem fotograaf een ‘nostalgisch maritiem’ fotoboek samengesteld en in eigen beheer uitgegeven. Hij bood staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) vorige week vrijdag het eerste exemplaar aan, temidden van tientallen vrienden en relaties. De voormalige reddingboot Gebroeders Luden was voor de gelegenheid speciaal naar Drachten gevaren.

Willem Wilstra

‘Het Zeegat Uit’ is een lijvig boekwerk van 214 pagina’s, 30×30 cm, met alle bijna 300 foto’s in zwart-wit. Met een fotokeus uit de jaren 1960-1980 ligt een heel boek in zwart-wit voor de hand. De gepensioneerde zeeman ziet in herinneringen en foto’s terug op zijn varend bestaan. ‘En nog steeds wil ik anderen laten delen in al dat bijzondere dat op mijn pad kwam’, schrijft Wilstra in het voorwoord van zijn boek. Maritiem auteur Hans Beukema verzorgde de teksten bij de foto’s.
Foto’s van de kustvaart, waar Wilstra zijn carrière begon, maar hoofdzakelijk uit de tijd dat hij bij reddingmaatschappij KNZHRM voer en fantastische reddingen en hoge zeeën meemaakte. Hij legde zich toe op fotografie als ‘tweede tak’ en leverde zijn platen aan regionale kranten en maritieme bladen, waaronder Weekblad Schuttevaer. Ze zijn nog steeds bijzonder, want het is weinig fotografen gegeven zo dicht op de actie, op zee hun werk te doen. Zelf noemde hij het zo werken ‘de hogeschool van het vak’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Wilstra bundelt zijn foto’s in ‘nostalgisch maritiem’ boek | Schuttevaer.nl

Wilstra bundelt zijn foto’s in ‘nostalgisch maritiem’ boek

Willem Wilstra (70) heeft van zijn jaren als zeeman, reddingbootschipper en maritiem fotograaf een ‘nostalgisch maritiem’ fotoboek samengesteld en in eigen beheer uitgegeven. Hij bood staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) vorige week vrijdag het eerste exemplaar aan, temidden van tientallen vrienden en relaties. De voormalige reddingboot Gebroeders Luden was voor de gelegenheid speciaal naar Drachten gevaren.

Willem Wilstra

‘Het Zeegat Uit’ is een lijvig boekwerk van 214 pagina’s, 30×30 cm, met alle bijna 300 foto’s in zwart-wit. Met een fotokeus uit de jaren 1960-1980 ligt een heel boek in zwart-wit voor de hand. De gepensioneerde zeeman ziet in herinneringen en foto’s terug op zijn varend bestaan. ‘En nog steeds wil ik anderen laten delen in al dat bijzondere dat op mijn pad kwam’, schrijft Wilstra in het voorwoord van zijn boek. Maritiem auteur Hans Beukema verzorgde de teksten bij de foto’s.
Foto’s van de kustvaart, waar Wilstra zijn carrière begon, maar hoofdzakelijk uit de tijd dat hij bij reddingmaatschappij KNZHRM voer en fantastische reddingen en hoge zeeën meemaakte. Hij legde zich toe op fotografie als ‘tweede tak’ en leverde zijn platen aan regionale kranten en maritieme bladen, waaronder Weekblad Schuttevaer. Ze zijn nog steeds bijzonder, want het is weinig fotografen gegeven zo dicht op de actie, op zee hun werk te doen. Zelf noemde hij het zo werken ‘de hogeschool van het vak’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer