Dan werkt het zo

Als het werkt: ammoniak als brandstof (deel 2)

We hebben vorige week gezien dat ammoniak ook wat anders kan zijn dan een flesje dat we bij de schoonmaakmiddelen in de supermarkt kunnen vinden. Het is een gas dat ongeveer hanteerbaar is als LPG, en dus geen al te gekke opslag nodig heeft. Bovendien kan het in de toekomst worden gemaakt met behulp van de overtollige elektriciteit die windturbines, bijvoorbeeld ’s nachts, opwekken en zo verbranding zonder schadelijke uitstoot mogelijk.

Aan boord van een schip zal de ammoniaktank ongeveer drie maal zo groot uitvallen als een gasolietank. Bovendien zal hij in de buitenlucht worden geplaatst, zoals hier op het achterschip. Foto Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: ammoniak als brandstof (deel 2) | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: ammoniak als brandstof (deel 2)

We hebben vorige week gezien dat ammoniak ook wat anders kan zijn dan een flesje dat we bij de schoonmaakmiddelen in de supermarkt kunnen vinden. Het is een gas dat ongeveer hanteerbaar is als LPG, en dus geen al te gekke opslag nodig heeft. Bovendien kan het in de toekomst worden gemaakt met behulp van de overtollige elektriciteit die windturbines, bijvoorbeeld ’s nachts, opwekken en zo verbranding zonder schadelijke uitstoot mogelijk.

Aan boord van een schip zal de ammoniaktank ongeveer drie maal zo groot uitvallen als een gasolietank. Bovendien zal hij in de buitenlucht worden geplaatst, zoals hier op het achterschip. Foto Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer