Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Slimme boei kan steeds meer

HAVANT

Boeien zijn al lang geen domme dingen meer die maar een beetje dobberen op het water. Ze worden inmiddels uitgerust met de modernste snufjes. De informatie die wordt verzameld kan vervolgens op afstand worden uitgelezen via de ouderwetse radiofrequentie, maar ook via 5G en satelliet.

1 / 1
De nieuwe boei voor zeewierboerderijen is zelfs voorzien van een pan tilt zoom (PTZ) camera. (Foto OSIL)

De nieuwe boei voor zeewierboerderijen is zelfs voorzien van een pan tilt zoom (PTZ) camera. (Foto OSIL)

Een grote wereldwijde leverancier van boeien is het Britse Ocean Scientific International Ltd (OSIL). Dit bedrijf toonde onlangs haar laatste release, de zogenoemde Aquaculture Monitoring Buoy. De ontwikkeling van deze nieuwe boei is het gevolg van een aanzienlijke toename van de wereldwijde teelt van zeewier op zee. Dat gebeurt steeds vaker in de zogenoemde zeewierboerderijen. Deze boei kan zowel de laatste meteorologische gegevens aan de gebruiker doorgeven, als ook de golfhoogtes en de stromingen. Ook wordt de kwaliteit van het water gemeten en doorgegeven. Uniek aan de boei is volgens de fabrikant de zogenoemde pan tilt zoom (PTZ) camera. Deze camera kan zowel kantelen als draaien en is voorzien van een lens die tot veertig keer kan zoomen. Zo kunnen operators op afstand de boerderij in de gaten houden. De communicatie verloopt via GPRS, 3G, 4G, 5G en satelliet.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Erik van Huizen)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook