Wat eten we vandaag? Verbrande knoflook en aardappelschijfjes

Zelf houdt matroos B. van lekker eten. Goede pasta of goed gekookte rijst. Niet te papperig. Omdat hij voorop het schip geen mogelijkheid heeft om te koken, eet hij één keer per dag warm bij de schipper achterop. En die kan volgens de matroos helemaal niet koken. Hij heeft zoveel commentaar op de kookkunsten van zijn werkgever dat hij anoniem zijn verhaal wil doen.

Potje groente

Pasta met Pesto van Matroos B

Ingrediënten:
Zelfgemaakte pasta, of pasta van een goed merk (Barilla)
Verse pesto (verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt)
Goede kwaliteit olijfolie
Eventueel wat gehakte verse olijven

B. houdt van eenvoudige pasta, net als in Italië. Maar de ingrediënten moeten wel van
topkwaliteit zijn. Het gerecht is uiterst simpel, een kwestie van de pasta koken en afgieten. Daarna de pesto er doorheen scheppen. Wat goede kwaliteit olijfolie erover heen en eventueel wat gehakte olijven.

Voor de kinderen: Pannenkoekjes van pompoen

Ingrediënten:
1 pompoen
2 eieren
beetje bloem
beetje suiker
beetje kaneel

De pompoen eerst 20 minuten tot een half uur laten koken. Daarna afgieten en koud laten worden. De pompoen pureren en mengen met bloem en eieren. Maak daar pannenkoekjes van ter grootte van een bierviltje. Een beetje suiker en kaneel mengen en over de pannekoekjes strooien. ‘Kinderen zijn er dol op.’

Door Erik van Huizen
Volgens de matroos ging het mis met het eten toen de vrouw en kinderen van de schipper aan de wal gingen wonen. De schipper had nog nooit gekookt, deed eigenlijk alleen de afwas. ‘Ik houd van verse producten’, vertelt de matroos. ‘Ik haal nog wel eens verse kruiden. Een potje verse peterselie bijvoorbeeld. Dat zet ik dan voor het raam. Maar mijn baas flikkert het gewoon overboord. Hetzelfde geldt voor nootmuskaat.

  • Afhankelijk van een schipper die niet kan koken

Ik vind het lekker om de nootmuskaat zelf te raspen, dat smaakt echt veel beter, maar hij blijft bij zijn potje nootmuskaatpoeder. Ook de kaassaus komt altijd uit een pakje. Zelfs dát lukt hem niet om klaar te maken. De saus heeft vaak nog het meeste weg van een bordje Brinta vol klonten. En de groente is meestal kapotgekookt. Ik kook groente het liefste al dente. Lekker in weinig water gaar stomen en dan lekkere zelfgemaakte kaassaus erover.’

Rauwe kip

De matroos zit al jaren aan boord bij zijn schipper, maar zag diens kookkunsten niet verbeteren. Hij kookt nog even beroerd als aan het begin. ‘Hij kan bijvoorbeeld nog steeds geen aardappels bakken. Hij gooit de uienringen, de knoflook en de aardappelschijfjes tegelijk in de pan. Je ziet dan eerst de knoflook en de uien verbranden en als je het dan op je bord krijgt zijn de aardappelen niet knapperig maar nog bijna rauw. Hetzelfde geldt voor kip. Het is hem nog nooit gelukt om die ook maar één keer gaar te krijgen. Ik kook de kip altijd eerst en was de kip dan met azijn tegen schimmels en bacteriën. Hij kookt de kip niet eens.’

Ook aardappelpuree mislukt volgens de matroos. ‘Dat is toch niet zo moeilijk. Aardappelen, beetje melk en een klontje roomboter. Maar als je vraagt waar de roomboter is – dat is toch heel erg lekker in gerechten – dan krijg je te horen dat hij die niet heeft.’

Alles van de Lidl

De schipper is dus bepaald geen kok, maar hij wil die taak ook niet toevertrouwen aan zijn matroos. Want diens gerechten bevallen hém weer niet. Matroos B heeft zich er maar bij neergelegd dat er niet veel bijzonders op tafel komt. ‘Meestal is het braadworst, oplosjus, een pan met piepers en een potje rodekool of worteltjes van Hak. Voordeel van die potjes is dan wel weer dat de groente tenminste gaar is.’

Liever zou B. iets anders eten dan Hollandse kost. Bijvoorbeeld Thaise aardappelsalade met appel, vers gesnipperde peterselie, goede mayonaise en wat gesneden sjalotjes. ‘Alles lekker vers. Maar mijn schipper haalt het liefst alles bij de Lidl. Hij doet de boodschappen voor het eten, ik haal hoogstens wat chips en een krat bier. Bij de schipper moet het goedkoop. Hij is gek van de Lidl. In plaats van lekkere Italiaanse pasta haalt hij dus Duitse producten. Worst en vlees koopt hij in de supermarkt. Niet bij de Keurslager. Komt hij voor de ossobucco aan met wat dunne lapjes kalfsvlees. Dat moet vlees zijn van een duim dik. Nee, van eten heeft hij echt geen verstand.’

 

Deel dit artikel

Reacties (14)

  • Harm,reken maar. Schending van arbeids overeenkomst. Verder B maakt stoofschotel met rundvlees. Kookplaat op max. de keuken vult zich met blauwe rook.( kanker verwekkende nitrosaminen ontstaan hier als spijsolie / vet tre heet of verbrand word.) Vleres gaat in de pan. B verwijderd zich van de kookplaat en keert 20 min. later terug. Inmiddels ontstaat in de keuken een luchtvan verbrand vlees.
    Resultaat aan het einde. stoofpot gaat in de kliko. Dat een rund gelacht wordt om dan jammerlijk vernietigd teworden vind ik erg. Succade vlees van de keur slager zo te verkrachten. Verder wil ik zeggen. Maak zijn in het recept genoemde pompoen koekjes eens. En kom dan met een reactie.Bij mij thuis meende iemand daar in echte veekoeken te herkennen. En die persoon had zijn roots in de agrarische sector. En wie van u maakt zijn eigen verse pasta? Ik niet .
    En Gerrit , jij hebt hety helemaal goed. Waar aan zijn lidl trauma gekomen is weet ik niet, Meestal ga ik naar de Marktkauf,Real, Rewe. Jumbo, Cora, Carrefour , Maxi Geant . Of thuis naar de AH , Plus.
    Lidl heeft ook goed producten. Wasmiddelen zijn goed en goedkoop.

    Geplaatst door: werkgever vfan b op
  • Ik ken de schipper heel goed en weet dat deze prima kan koken. De matroos is een verschrikkelijk mannetje wat graag de boel terroriseert. De vrouw van de schipper heeft hij al min of meer van boord gejaagd met zijn rare gedrag en praktijken. En als matroos B zelf kookt stinkt het een week later nog in de woning van de aangebrandde rotzooi. Eten gaat dan vaak overboord, omdat meneer zgn niet weet hoe het fornuis werkt. Ik begrijp heel goed dat matroos B het anoniem heeft verteld. Want ik weet ook dat de schipper bij marktkauf en reaal en bij kaufland zijn boodschappen doet en hooguit 3x per jaar in de lidl komt. Het is net welke super er in de buurt van de haven is, aangezien de schipper alleen en lopend de boodschappen doet. Ook die van de matroos! Denk maar niet dat de matroos moeite doet voor zijn eigen boodschappen.
    Het artikel is behoorlijk eenzijdig geschreven. En vooral een kwestie van smaak. De vraag is als je uit Zuid Afrika komt of je uberhaupt wel smaak hebt??? En of je ooit bereidt bent je aan te passen naar de maatschappij.

    Want als de matroos hier zo graag zijn vuur wil spuwen, zal ik eens een boekje over hem open doen. Kijken hoe men dan naar hem kijkt. Hij mag blij zijn dat hij nog werk heeft. Zijn geld is hij niet waard.

    Geplaatst door: Marval op
  • Toen ik hoorde over deze misselijk makende story pleurde ik zowat van mijn stoel. Ik ken de mensen van het schip al jaren, wil niet zeggen dat het een jacht is maar wat hier staat is ronduit walgelijk. Voor het loon wat de matroos krijgt mag hij eerst wel eens zijn klauwen uit zijn mouwen gaan steken en zoals het schip er uit ziet is mede dank zij hem. Verder zou het fijn zijn als de schrijver eens iets verder kijkt als zijn neus lang is of hetgeen wat verteld word wel klopt.
    Groeten ms Melvin

    Geplaatst door: Gerrie op
  • Maak zelf eens een niet te buitenlandse hap voor hem als hij toch druk is aan het roer. Wie weet bevalt het hem wel en ben je daarna altijd de l** met koken.
    Oh ja van de lidl kun je ook goed eten het is maar hoe je het klaarmaakt.
    eet smakelijk!

    Geplaatst door: werner op
  • Ik heb eigenlijk wel moeten lachen toen ik dit verhaal las….
    Maar even over die Duitse producten…,De worst en het vlees zijn daar vaak van betere kwaliteit dan in Nederland en ze krimpen niet zo in de pan en de smaak is ook meestal beter als je tenminste naar een goeie slager of supermarkt gaat.
    En soms kun je bij Aldi en Lidl best wel wat goeie spullen krijgen op vlees na dan.
    Zit veel verschil in per plaats.
    Beter is Real en Edeka en niks duurder dan in nederlandse supermarkten.(vaak nog goedkoper).
    Mijn vrouw komt uit Thailand trouwens en die kookt overheerlijk dus wat dat betreft heb ik het heel goed getroffen.
    Zelfs zo goed dat ik nu iets moet afvallen haha.
    Wij zijn bijna nooit in Nederland en wat de boodschappen betreft vind ik dat prima.
    Groeten van Gerrit van den Adel ms Sunisha en goeie reis

    Geplaatst door: Gerrit van den Adel op
  • Je moet de groete van HAK hebben,boer!

    Geplaatst door: TvD op
  • Haha nou die konden heel goed koken. Daar had k beslist geen klagen over;)

    Geplaatst door: André Nieuwkoop op
  • Vandaar dat je op zoveel schepen heb gevaren Andre geen van die schippers(vrouwen)konden koken! grooeten Bram

    Geplaatst door: bram op
  • Ik zou toch allang van boord af geweest zijn. Als je heel de week aan boord zit. Mag je op z’n minst verwachten dat je fatsoenlijk te eten krijgt;)

    Geplaatst door: André Nieuwkoop op
  • matroos B ???? Blijker ??????
    Herman???
    ah Herman den Blijker!!!

    Geplaatst door: pieter op
  • Wat een verhaal… 😉
    Heb medelijden met die matroos.
    Maar ik was allang van boord gestapt, beetje halfgaar eten op m’n bord krijgen…

    Geplaatst door: Marco op
  • Matroosje B kan ook gewoon als kok op een partyschip gaan werken.

    Of hier aan boord.. Die thaise aardappelsalalde klinkt wel lekker!!

    Geplaatst door: Schippersvrouwtje die niet van koken houd! op
  • meneer b is zijn tasje aan het pakken inmiddels denk ik

    Geplaatst door: harm op
  • Ha ha geweldig verhaal..!
    Ik had het wel geweten, laar die B maar koken.
    ?
    Nu de vraag wie zou dit zijn

    Geplaatst door: Rob op

Reageer

Wat eten we vandaag? Verbrande knoflook en aardappelschijfjes | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Verbrande knoflook en aardappelschijfjes

Zelf houdt matroos B. van lekker eten. Goede pasta of goed gekookte rijst. Niet te papperig. Omdat hij voorop het schip geen mogelijkheid heeft om te koken, eet hij één keer per dag warm bij de schipper achterop. En die kan volgens de matroos helemaal niet koken. Hij heeft zoveel commentaar op de kookkunsten van zijn werkgever dat hij anoniem zijn verhaal wil doen.

Potje groente

Pasta met Pesto van Matroos B

Ingrediënten:
Zelfgemaakte pasta, of pasta van een goed merk (Barilla)
Verse pesto (verkrijgbaar in het koelvak van de supermarkt)
Goede kwaliteit olijfolie
Eventueel wat gehakte verse olijven

B. houdt van eenvoudige pasta, net als in Italië. Maar de ingrediënten moeten wel van
topkwaliteit zijn. Het gerecht is uiterst simpel, een kwestie van de pasta koken en afgieten. Daarna de pesto er doorheen scheppen. Wat goede kwaliteit olijfolie erover heen en eventueel wat gehakte olijven.

Voor de kinderen: Pannenkoekjes van pompoen

Ingrediënten:
1 pompoen
2 eieren
beetje bloem
beetje suiker
beetje kaneel

De pompoen eerst 20 minuten tot een half uur laten koken. Daarna afgieten en koud laten worden. De pompoen pureren en mengen met bloem en eieren. Maak daar pannenkoekjes van ter grootte van een bierviltje. Een beetje suiker en kaneel mengen en over de pannekoekjes strooien. ‘Kinderen zijn er dol op.’

Door Erik van Huizen
Volgens de matroos ging het mis met het eten toen de vrouw en kinderen van de schipper aan de wal gingen wonen. De schipper had nog nooit gekookt, deed eigenlijk alleen de afwas. ‘Ik houd van verse producten’, vertelt de matroos. ‘Ik haal nog wel eens verse kruiden. Een potje verse peterselie bijvoorbeeld. Dat zet ik dan voor het raam. Maar mijn baas flikkert het gewoon overboord. Hetzelfde geldt voor nootmuskaat.

  • Afhankelijk van een schipper die niet kan koken

Ik vind het lekker om de nootmuskaat zelf te raspen, dat smaakt echt veel beter, maar hij blijft bij zijn potje nootmuskaatpoeder. Ook de kaassaus komt altijd uit een pakje. Zelfs dát lukt hem niet om klaar te maken. De saus heeft vaak nog het meeste weg van een bordje Brinta vol klonten. En de groente is meestal kapotgekookt. Ik kook groente het liefste al dente. Lekker in weinig water gaar stomen en dan lekkere zelfgemaakte kaassaus erover.’

Rauwe kip

De matroos zit al jaren aan boord bij zijn schipper, maar zag diens kookkunsten niet verbeteren. Hij kookt nog even beroerd als aan het begin. ‘Hij kan bijvoorbeeld nog steeds geen aardappels bakken. Hij gooit de uienringen, de knoflook en de aardappelschijfjes tegelijk in de pan. Je ziet dan eerst de knoflook en de uien verbranden en als je het dan op je bord krijgt zijn de aardappelen niet knapperig maar nog bijna rauw. Hetzelfde geldt voor kip. Het is hem nog nooit gelukt om die ook maar één keer gaar te krijgen. Ik kook de kip altijd eerst en was de kip dan met azijn tegen schimmels en bacteriën. Hij kookt de kip niet eens.’

Ook aardappelpuree mislukt volgens de matroos. ‘Dat is toch niet zo moeilijk. Aardappelen, beetje melk en een klontje roomboter. Maar als je vraagt waar de roomboter is – dat is toch heel erg lekker in gerechten – dan krijg je te horen dat hij die niet heeft.’

Alles van de Lidl

De schipper is dus bepaald geen kok, maar hij wil die taak ook niet toevertrouwen aan zijn matroos. Want diens gerechten bevallen hém weer niet. Matroos B heeft zich er maar bij neergelegd dat er niet veel bijzonders op tafel komt. ‘Meestal is het braadworst, oplosjus, een pan met piepers en een potje rodekool of worteltjes van Hak. Voordeel van die potjes is dan wel weer dat de groente tenminste gaar is.’

Liever zou B. iets anders eten dan Hollandse kost. Bijvoorbeeld Thaise aardappelsalade met appel, vers gesnipperde peterselie, goede mayonaise en wat gesneden sjalotjes. ‘Alles lekker vers. Maar mijn schipper haalt het liefst alles bij de Lidl. Hij doet de boodschappen voor het eten, ik haal hoogstens wat chips en een krat bier. Bij de schipper moet het goedkoop. Hij is gek van de Lidl. In plaats van lekkere Italiaanse pasta haalt hij dus Duitse producten. Worst en vlees koopt hij in de supermarkt. Niet bij de Keurslager. Komt hij voor de ossobucco aan met wat dunne lapjes kalfsvlees. Dat moet vlees zijn van een duim dik. Nee, van eten heeft hij echt geen verstand.’

 

Deel dit artikel

Reacties (14)

  • Harm,reken maar. Schending van arbeids overeenkomst. Verder B maakt stoofschotel met rundvlees. Kookplaat op max. de keuken vult zich met blauwe rook.( kanker verwekkende nitrosaminen ontstaan hier als spijsolie / vet tre heet of verbrand word.) Vleres gaat in de pan. B verwijderd zich van de kookplaat en keert 20 min. later terug. Inmiddels ontstaat in de keuken een luchtvan verbrand vlees.
    Resultaat aan het einde. stoofpot gaat in de kliko. Dat een rund gelacht wordt om dan jammerlijk vernietigd teworden vind ik erg. Succade vlees van de keur slager zo te verkrachten. Verder wil ik zeggen. Maak zijn in het recept genoemde pompoen koekjes eens. En kom dan met een reactie.Bij mij thuis meende iemand daar in echte veekoeken te herkennen. En die persoon had zijn roots in de agrarische sector. En wie van u maakt zijn eigen verse pasta? Ik niet .
    En Gerrit , jij hebt hety helemaal goed. Waar aan zijn lidl trauma gekomen is weet ik niet, Meestal ga ik naar de Marktkauf,Real, Rewe. Jumbo, Cora, Carrefour , Maxi Geant . Of thuis naar de AH , Plus.
    Lidl heeft ook goed producten. Wasmiddelen zijn goed en goedkoop.

    Geplaatst door: werkgever vfan b op
  • Ik ken de schipper heel goed en weet dat deze prima kan koken. De matroos is een verschrikkelijk mannetje wat graag de boel terroriseert. De vrouw van de schipper heeft hij al min of meer van boord gejaagd met zijn rare gedrag en praktijken. En als matroos B zelf kookt stinkt het een week later nog in de woning van de aangebrandde rotzooi. Eten gaat dan vaak overboord, omdat meneer zgn niet weet hoe het fornuis werkt. Ik begrijp heel goed dat matroos B het anoniem heeft verteld. Want ik weet ook dat de schipper bij marktkauf en reaal en bij kaufland zijn boodschappen doet en hooguit 3x per jaar in de lidl komt. Het is net welke super er in de buurt van de haven is, aangezien de schipper alleen en lopend de boodschappen doet. Ook die van de matroos! Denk maar niet dat de matroos moeite doet voor zijn eigen boodschappen.
    Het artikel is behoorlijk eenzijdig geschreven. En vooral een kwestie van smaak. De vraag is als je uit Zuid Afrika komt of je uberhaupt wel smaak hebt??? En of je ooit bereidt bent je aan te passen naar de maatschappij.

    Want als de matroos hier zo graag zijn vuur wil spuwen, zal ik eens een boekje over hem open doen. Kijken hoe men dan naar hem kijkt. Hij mag blij zijn dat hij nog werk heeft. Zijn geld is hij niet waard.

    Geplaatst door: Marval op
  • Toen ik hoorde over deze misselijk makende story pleurde ik zowat van mijn stoel. Ik ken de mensen van het schip al jaren, wil niet zeggen dat het een jacht is maar wat hier staat is ronduit walgelijk. Voor het loon wat de matroos krijgt mag hij eerst wel eens zijn klauwen uit zijn mouwen gaan steken en zoals het schip er uit ziet is mede dank zij hem. Verder zou het fijn zijn als de schrijver eens iets verder kijkt als zijn neus lang is of hetgeen wat verteld word wel klopt.
    Groeten ms Melvin

    Geplaatst door: Gerrie op
  • Maak zelf eens een niet te buitenlandse hap voor hem als hij toch druk is aan het roer. Wie weet bevalt het hem wel en ben je daarna altijd de l** met koken.
    Oh ja van de lidl kun je ook goed eten het is maar hoe je het klaarmaakt.
    eet smakelijk!

    Geplaatst door: werner op
  • Ik heb eigenlijk wel moeten lachen toen ik dit verhaal las….
    Maar even over die Duitse producten…,De worst en het vlees zijn daar vaak van betere kwaliteit dan in Nederland en ze krimpen niet zo in de pan en de smaak is ook meestal beter als je tenminste naar een goeie slager of supermarkt gaat.
    En soms kun je bij Aldi en Lidl best wel wat goeie spullen krijgen op vlees na dan.
    Zit veel verschil in per plaats.
    Beter is Real en Edeka en niks duurder dan in nederlandse supermarkten.(vaak nog goedkoper).
    Mijn vrouw komt uit Thailand trouwens en die kookt overheerlijk dus wat dat betreft heb ik het heel goed getroffen.
    Zelfs zo goed dat ik nu iets moet afvallen haha.
    Wij zijn bijna nooit in Nederland en wat de boodschappen betreft vind ik dat prima.
    Groeten van Gerrit van den Adel ms Sunisha en goeie reis

    Geplaatst door: Gerrit van den Adel op
  • Je moet de groete van HAK hebben,boer!

    Geplaatst door: TvD op
  • Haha nou die konden heel goed koken. Daar had k beslist geen klagen over;)

    Geplaatst door: André Nieuwkoop op
  • Vandaar dat je op zoveel schepen heb gevaren Andre geen van die schippers(vrouwen)konden koken! grooeten Bram

    Geplaatst door: bram op
  • Ik zou toch allang van boord af geweest zijn. Als je heel de week aan boord zit. Mag je op z’n minst verwachten dat je fatsoenlijk te eten krijgt;)

    Geplaatst door: André Nieuwkoop op
  • matroos B ???? Blijker ??????
    Herman???
    ah Herman den Blijker!!!

    Geplaatst door: pieter op
  • Wat een verhaal… 😉
    Heb medelijden met die matroos.
    Maar ik was allang van boord gestapt, beetje halfgaar eten op m’n bord krijgen…

    Geplaatst door: Marco op
  • Matroosje B kan ook gewoon als kok op een partyschip gaan werken.

    Of hier aan boord.. Die thaise aardappelsalalde klinkt wel lekker!!

    Geplaatst door: Schippersvrouwtje die niet van koken houd! op
  • meneer b is zijn tasje aan het pakken inmiddels denk ik

    Geplaatst door: harm op
  • Ha ha geweldig verhaal..!
    Ik had het wel geweten, laar die B maar koken.
    ?
    Nu de vraag wie zou dit zijn

    Geplaatst door: Rob op

Reageer