Wat eten we vandaag? Thaise loempiaatjes

Sluismeesters, collega’s in binnen- en buitenland, veel mensen zien de Sunisha graag aan komen varen. ‘Mijn vrouw bakt vaak Thaise loempiaatjes en die deelt ze uit, op de sluis, aan de buren, iedereen is er gek op’, zegt Gerrit van den Adel. ‘Als we aan komen varen roept de sluismeester al van verre: “Loempiaatjes!”.’

Thaise loempiaatjes

Recept voor 40 Thaise loempiaatjes

Pak ‘spring roll pastry’ (van de toko)
3 kleine kipfilets, met een kapmes heel fijngehakt
400 gram taugé
300 gram witte kool
200 gram wortels
half blikje mais
Thaise fijne bonenvermicelli (toko, pakje 40 gram)
peper en zout, sojasaus en oestersaus naar smaak
3 à 4 eieren

Hak de kipfilets en de groentes heel fijn. Bak dat een paar minuten. De vermicelli koken volgens de aanwijzingen op de verpakking en daarna fijnsnijden. De eieren kloppen en daar met peper en zout een omelet van bakken en in heel kleine stukjes snijden. Alles door elkaar mengen en daar de vellen deeg mee vullen en vervolgens pakketjes maken. Een klein beetje eiwit achterhouden om de velletjes deeg goed mee vast te plakken.
Dan gaan de loempiaatjes in de diepvriezer, niet alleen om ze te bewaren, maar ook voor de stevigheid. Vervolgens worden ze bevroren 3 of 4 minuten gefrituurd.

Phensri maakt vaak 120 of 160 loempiaatjes in één keer, zodat ze wat op voorraad heeft.

Door

Marja de Vet

Van den Adel vaart sinds een jaar of tien met zijn Thaise vrouw Phensri op de Sunisha van 1637 ton en eten speelt een belangrijke rol in hun leven. ‘Ze kookt zo lekker. Thais, maar ook de gewone Hollandse pot’, zegt Gerrit van den Adel. ‘Koken is gemakkelijk’, lacht Phensri op de achtergrond.

Dochter Johanna Sunisha van zeven zit midden in hun vaargebied in Würzburg op het internaat. Ze varen vast voor Lehnkering naar de Donau en proberen haar zo vaak mogelijk op te halen, maar dat lukt meestal maar om het weekeinde.

Het schip kreeg in 2006 een nieuw voor- en middenschip en nieuwe roeren, maar de woning en de stuurhut zijn nog oud. ‘Voordeel is wel dat we zelfs in deze crisistijd goed ons brood kunnen verdienen met dit schip.’

Goede soep

Het meest geniet Gerrit van Hollandse stamppot of een goede soep. ‘Een erwtensoep, bruine bonensoep of linzensoep met een goed stuk vlees of spek erin. En verder ben ik dol op Thaise noodlesoep.

‘Ze maakt ook heel lekkere schotels met garnalen. Als ze dan de vispasta opentrekt, loop ik even naar buiten. Maar als het klaar is, is het heerlijk. Ik kan wel dagen over haar eten praten, het is ongelooflijk hoe lekker het allemaal is. Thaise mensen gaan heel anders met eten om dan wij. Thaise vrouwen doen niets liever dan koken en bakken. Ze zijn ook graag met veel mensen samen. Eten is echt een sociaal gebeuren, een hoogtepunt. Ik zou graag in Thailand willen wonen. Daar helpen de mensen elkaar nog. Hier is toch een andere mentaliteit en dat is gewoon jammer.

‘Maar voorlopig leven we gewoon aan boord en dat doen we ook graag. Mijn familie zit al sinds 1725 in de binnenvaart. Als ik stop met varen, gaan we waarschijnlijk wel in Thailand wonen, maar ik ben 47, dus dat duurt nog wel even.’

Toko’s

‘Mijn vrouw gaat overal waar we zijn naar Chinese en Thaise supermarkten en koopt daar vanalles. Grote zakken Thaise rijst en allerlei andere dingen. Ik kom ook graag in die toko’s, het ruikt er lekker. Verder kopen we het liefst bij Duitse supermarkten. Vlees en worst zijn daar beter en bovendien vind ik het stevige Duitse brood lekkerder.

‘We nodigen vaak vrienden en buren uit voor een Thaise maaltijd en daarnaast zitten we in een vriendengroep van allemaal Nederlandse mannen die met Thaise vrouwen zijn getrouwd. Het hokkie zit vaak vol hier. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Er wordt veel voor anderen gekookt.

‘Ik was vroeger getrouwd met een Nederlandse vrouw. Na de scheiding heb ik heel wat jaren alleen gevaren. In 1998 vroeg een kennis of ik meeging naar Thailand. Hij was zelf met een Thaise getrouwd en via hen heb ik mijn vrouw leren kennen. Inmiddels zijn er ook twee tantes van haar getrouwd met schippers, kennissen van mij. Als je er op let, zie je heel veel Thaise vlaggen op de Nederlandse vloot, het clubje groeit.’

In de teer

Mijn vrouw heeft haar boekje voor stuurman en als ze examen zou doen, zou ze een patent kunnen halen, maar zo is het ook goed. Ze is handig. Als we moeten verhalen, zit zij aan het roer en na één keer voordoen kon ze een touwtje vastmaken. Ze werkt heel hard. Samen met een tante uit Thailand die op bezoek was, verfde ze in één keer het roefdek en beter dan ik het zou doen. Toen we een keer aan de werf lagen, had ze zomaar het hele schip in de teer gezet.

‘Die kleine van ons, die eet ook alles en is dol op noodles. Ze is graag aan boord, maar heeft ook veel plezier op het internaat. Ze zijn daar met vijftien kinderen, waarvan zes schipperskinderen, net een grote familie. Mijn vrouw heeft er vrede mee, want ze wordt goed verzorgd. En het grappige is dat Johanna perfect Nederlands, Duits en Thais spreekt en zo van de ene op de andere taal overschakelt.’

Wat eten we vandaag? Thaise loempiaatjes | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Thaise loempiaatjes

Sluismeesters, collega’s in binnen- en buitenland, veel mensen zien de Sunisha graag aan komen varen. ‘Mijn vrouw bakt vaak Thaise loempiaatjes en die deelt ze uit, op de sluis, aan de buren, iedereen is er gek op’, zegt Gerrit van den Adel. ‘Als we aan komen varen roept de sluismeester al van verre: “Loempiaatjes!”.’

Thaise loempiaatjes

Recept voor 40 Thaise loempiaatjes

Pak ‘spring roll pastry’ (van de toko)
3 kleine kipfilets, met een kapmes heel fijngehakt
400 gram taugé
300 gram witte kool
200 gram wortels
half blikje mais
Thaise fijne bonenvermicelli (toko, pakje 40 gram)
peper en zout, sojasaus en oestersaus naar smaak
3 à 4 eieren

Hak de kipfilets en de groentes heel fijn. Bak dat een paar minuten. De vermicelli koken volgens de aanwijzingen op de verpakking en daarna fijnsnijden. De eieren kloppen en daar met peper en zout een omelet van bakken en in heel kleine stukjes snijden. Alles door elkaar mengen en daar de vellen deeg mee vullen en vervolgens pakketjes maken. Een klein beetje eiwit achterhouden om de velletjes deeg goed mee vast te plakken.
Dan gaan de loempiaatjes in de diepvriezer, niet alleen om ze te bewaren, maar ook voor de stevigheid. Vervolgens worden ze bevroren 3 of 4 minuten gefrituurd.

Phensri maakt vaak 120 of 160 loempiaatjes in één keer, zodat ze wat op voorraad heeft.

Door

Marja de Vet

Van den Adel vaart sinds een jaar of tien met zijn Thaise vrouw Phensri op de Sunisha van 1637 ton en eten speelt een belangrijke rol in hun leven. ‘Ze kookt zo lekker. Thais, maar ook de gewone Hollandse pot’, zegt Gerrit van den Adel. ‘Koken is gemakkelijk’, lacht Phensri op de achtergrond.

Dochter Johanna Sunisha van zeven zit midden in hun vaargebied in Würzburg op het internaat. Ze varen vast voor Lehnkering naar de Donau en proberen haar zo vaak mogelijk op te halen, maar dat lukt meestal maar om het weekeinde.

Het schip kreeg in 2006 een nieuw voor- en middenschip en nieuwe roeren, maar de woning en de stuurhut zijn nog oud. ‘Voordeel is wel dat we zelfs in deze crisistijd goed ons brood kunnen verdienen met dit schip.’

Goede soep

Het meest geniet Gerrit van Hollandse stamppot of een goede soep. ‘Een erwtensoep, bruine bonensoep of linzensoep met een goed stuk vlees of spek erin. En verder ben ik dol op Thaise noodlesoep.

‘Ze maakt ook heel lekkere schotels met garnalen. Als ze dan de vispasta opentrekt, loop ik even naar buiten. Maar als het klaar is, is het heerlijk. Ik kan wel dagen over haar eten praten, het is ongelooflijk hoe lekker het allemaal is. Thaise mensen gaan heel anders met eten om dan wij. Thaise vrouwen doen niets liever dan koken en bakken. Ze zijn ook graag met veel mensen samen. Eten is echt een sociaal gebeuren, een hoogtepunt. Ik zou graag in Thailand willen wonen. Daar helpen de mensen elkaar nog. Hier is toch een andere mentaliteit en dat is gewoon jammer.

‘Maar voorlopig leven we gewoon aan boord en dat doen we ook graag. Mijn familie zit al sinds 1725 in de binnenvaart. Als ik stop met varen, gaan we waarschijnlijk wel in Thailand wonen, maar ik ben 47, dus dat duurt nog wel even.’

Toko’s

‘Mijn vrouw gaat overal waar we zijn naar Chinese en Thaise supermarkten en koopt daar vanalles. Grote zakken Thaise rijst en allerlei andere dingen. Ik kom ook graag in die toko’s, het ruikt er lekker. Verder kopen we het liefst bij Duitse supermarkten. Vlees en worst zijn daar beter en bovendien vind ik het stevige Duitse brood lekkerder.

‘We nodigen vaak vrienden en buren uit voor een Thaise maaltijd en daarnaast zitten we in een vriendengroep van allemaal Nederlandse mannen die met Thaise vrouwen zijn getrouwd. Het hokkie zit vaak vol hier. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Er wordt veel voor anderen gekookt.

‘Ik was vroeger getrouwd met een Nederlandse vrouw. Na de scheiding heb ik heel wat jaren alleen gevaren. In 1998 vroeg een kennis of ik meeging naar Thailand. Hij was zelf met een Thaise getrouwd en via hen heb ik mijn vrouw leren kennen. Inmiddels zijn er ook twee tantes van haar getrouwd met schippers, kennissen van mij. Als je er op let, zie je heel veel Thaise vlaggen op de Nederlandse vloot, het clubje groeit.’

In de teer

Mijn vrouw heeft haar boekje voor stuurman en als ze examen zou doen, zou ze een patent kunnen halen, maar zo is het ook goed. Ze is handig. Als we moeten verhalen, zit zij aan het roer en na één keer voordoen kon ze een touwtje vastmaken. Ze werkt heel hard. Samen met een tante uit Thailand die op bezoek was, verfde ze in één keer het roefdek en beter dan ik het zou doen. Toen we een keer aan de werf lagen, had ze zomaar het hele schip in de teer gezet.

‘Die kleine van ons, die eet ook alles en is dol op noodles. Ze is graag aan boord, maar heeft ook veel plezier op het internaat. Ze zijn daar met vijftien kinderen, waarvan zes schipperskinderen, net een grote familie. Mijn vrouw heeft er vrede mee, want ze wordt goed verzorgd. En het grappige is dat Johanna perfect Nederlands, Duits en Thais spreekt en zo van de ene op de andere taal overschakelt.’