Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Tevreden bemanning op Otd.Alpha

Kapitein Bas de Jong, schipper Micha Beernink en volmatroos Ivory Koulen varen een twee-tweesysteem op de dubbelwandige tanker Otd.Alpha. Ze zijn vlak na elkaar aan boord gekomen en zien zichzelf niet snel van werkgever veranderen. De toekomst zien ze als personeel rooskleurig in.

1 / 1
Tevreden bemanning op Otd.Alpha

Tevreden bemanning op Otd.Alpha

Bas kwam in maart aan boord van de Otd.Alpha, daarvoor werkte hij op de Delta bij dezelfde rederij. Hij ging varen omdat hij niet wist wat hij wilde. Hij en kwam via een vriend die in de zeevaart werkzaam was in de binnenvaart terecht. ‘Ik begon bij Chemgas en klom op tot matroos-motordrijver met alle papieren. Vanwege de langdurige doorstroom ben ik naar een particulier gegaan. Ik kwam als stuurman/schipper op de Vopak.Boyle terecht en ben daarna hier begonnen.’

Hij ziet zichzelf niet snel van werkgever veranderen. Een belangrijke reden is dat deze rederij met jong personeel werkt. ‘Ik zie de toekomst zonnig in. Ik ben in deze tijd blij dat ik in loondienst zit, want de berichtgeving maakt mij onzeker. Ik heb een goede functie en zit bij een bedrijf waar ik het naar mijn zin heb. Hier hebben we een jonge bemanning. Het is leuk om mensen te interesseren voor de binnenvaart en ze wat te leren.’

Leerzaam

Mischa begon een week na Bas op dit schip. Hij begon na zijn MBO-binnenvaart bij Broere, het bedrijf waar hij ook zijn stage liep. Hij koos voor dit beroep, omdat hij altijd met jachtjes en bootjes bezig was en omdat zijn ouders zijn eerste beroepskeuze geen goed idee vonden. ‘Van mijn ouders mocht ik destijds de bouw niet in. Achteraf gezien kan ik constateren dat de binnenvaart een betere keuze is qua werk.’

Ook Mischa ziet weinig problemen voor zijn toekomst op werkgebied. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet teveel over nadenk, maar bij deze baas zijn veel toekomstperspectieven en ik leer er veel.’

Ivory vaart sinds 2003 en begon direct na zijn VMBO-binnenvaart bij dit bedrijf. Hij is er altijd goed behandeld en ziet zichzelf daarom voorlopig blijven. De BBL-opleiding voor matroos heeft hij inmiddels gehaald en hij is nu bezig met het BBL voor stuurman/schipper. Over de opbouw van zijn opleiding is hij tevreden, want het werken wordt afgewisseld met theorie en in zijn klas zitten veel mensen uit de tankvaart, die een goed onderling contact hebben. Hij ging varen omdat hij als kind met het beroep in aanraking kwam. ‘Mijn vader werkt bij Scheepswerf De Haas in Maassluis en wij wonen aan de haven. Ik voer van daaruit veel met Smit-schepen mee.’

Passen en meten

De Otd.Alpha vervoert stookolie en heeft een breed vaargebied. Het loopt van Bazel en Karlsruhe naar Dortmund en van België tot Delfzijl. Dat wisselende vaargebied vinden ze alle drie erg belangrijk. ‘Het is leuk om telkens naar andere plaatsen te varen. Dat zorgt ervoor dat het werk niet eentonig wordt. We zijn laatst naar Ruien op de Boven-Schelde geweest. Dat was voor iedereen nieuw. Het is dan passen en meten en iedereen heeft wat te kijken.’

In hun vaargebied zijn in elk geval teweinig ligplaatsen in de Europoort, al valt het voor hun schip nog wel mee. ‘Wij vervoeren stookolie en hebben dus geen blauwe kegel en mogen overal liggen. Als je moet wachten valt het ons wel op dat er teweinig ligplaatsen zijn.’

Het systeem van twee-weken-op-twee-weken-af bevalt ze alledrie goed. Voor Ivory is het handig dat hij gemakkelijk acht of tien dagen op vakantie kan. Bas heeft net een huis in de Maashaven gekocht en besteed daar zijn vrije tijd aan en Mischa heeft een gezin en een Doerak (motorjachtje) en kan dan een groter rondje maken.

Ze hebben er weinig invloed op, constateren ze, maar alledrie hopen ze dat de binnenvaart goed uit de recessie komt en dat jonge ondernemers de kans krijgen om te starten. Ivory vindt het belangrijk dat de sector blijft investeren in Nederlands personeel en hoopt dat de economie binnenvaartondernemers niet tot de keuze voor buitenlands personeel dwingt. (HDJ)

Scheepsgegevens

Scheepsnaam: Otd.Alpha. Lengte: 110 meter. Breedte: 11,50 meter. Diepgang: 3,35 meter. Tonnage: 2780. Europanummer: 02329682. Motor: Caterpillar 3512, 1520 pk. Bouwjaar: 2008. Thuishaven: Rotterdam. Eigenaar: VOF Scheepvaart Alpha.

Reacties (6)
 • Cindy

  Dag broer!!! Leuk stukje, leuk om ook eens je collega’s te zien. Wie weet kan ik het bootje 🙂 nog eens van dichtbij bekijken.

  Groetjes

 • harry

  hoi jan als je alleen maar ideeen hebt over wodka, ben je hier ook eerste man om er ook als eerste uit te vliegen!!! nooit van eerste man gehoord?

 • jan

  wat is verschil tussen 1e man en nu volmatroos?Ik was in 63 1e man.waarom heet dat nu Volmatroos?Buikje vol met iedeen of wodka?

 • Jort vd Molen

  He Micha Leuk stukje in ieder geval beter dan op de gep express

  Laterz Jort

 • hans luthard

  he mischa ik zat even op de side van de krant en zag jou gelijk op de foto staan ,fijn dat je het naar je zin hebt op jullie nieuwe bootje met een leuke jonge ploeg ,en je komt nu tenminste aan het varen want dat heen en weer gevaar in antwerpen naar de gep en weer terug dat is toch een beetje eentonig .Fijn dat het goed gaat en we komen elkaar zeker nog wel eens tegen.groetjes hans l

 • Harry

  Mooi Mischa, dat is heel wat anders dan je vorige schip.Het is allemaal snel gegaan met je papierwinkel

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook