Kroatië onderzoekt deal Damen en TB Shipyards

De Kroatische regering onderzoekt of de Nederlandse scheepsbouwers Damen Shipyards en Thecla Bodewes Shipyards correct hebben gehandeld bij de verkoop van vier veerboten aan de Kroatische staatsrederij Jadrolinija.

Volgens dagblad NRC wordt Damen ervan verdacht een openbare aanbesteding voor de levering van de veerboten oneerlijk te hebben gewonnen. Er zou van tevoren overleg zijn geweest tussen de werf en de kopers, waarbij in feite al zaken werden gedaan. De Kroatische minister van Transport vermoedt dat de staatrederij veel teveel heeft betaald voor de twee catamarans, die Damen zou leveren. Volgens NRC werd het tweetal verkocht voor 9,2 miljoen euro per stuk.
Daarbij zou ook een conflict spelen tussen de drie directeuren van de rederij. De financieel directeur was het oneens met de aanschaf en deed zijn beklag bij de minister van Transport.

Thecla Bodewes Shipyards in Kampen deed volgens directeur Thecla Bodewes in NRC ook een poging de aanbesteding voor de levering van in totaal vier veerboten te winnen. Uiteindelijk mocht de werf twee tweedehands veerboten gaan leveren. Die werden door de werf aangeschaft, maar Jadrolinija wil ze nu niet meer hebben. De boten zouden niet aan de technische specificaties voldoen. Volgens Bowedes klopt daar niets van. ‘Bij de aanbesteding waren alle technische specificaties van de boten bekend. Alles is ook vastgelegd in contracten. Een advocaat van ons heeft al gezegd dat de Kroatische rederij de boten niet zomaar kan afbestellen’, reageert Bodewes tegenover RTV Oost. Ze laat het er ook niet bij zitten en heeft de zaak gemeld bij het Europese Hof en de Kroatische overheid.
Damen zegt in NRC de zaak eerst nader te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen. (PN)

Kroatië onderzoekt deal Damen en TB Shipyards | Schuttevaer.nl

Kroatië onderzoekt deal Damen en TB Shipyards

De Kroatische regering onderzoekt of de Nederlandse scheepsbouwers Damen Shipyards en Thecla Bodewes Shipyards correct hebben gehandeld bij de verkoop van vier veerboten aan de Kroatische staatsrederij Jadrolinija.

Volgens dagblad NRC wordt Damen ervan verdacht een openbare aanbesteding voor de levering van de veerboten oneerlijk te hebben gewonnen. Er zou van tevoren overleg zijn geweest tussen de werf en de kopers, waarbij in feite al zaken werden gedaan. De Kroatische minister van Transport vermoedt dat de staatrederij veel teveel heeft betaald voor de twee catamarans, die Damen zou leveren. Volgens NRC werd het tweetal verkocht voor 9,2 miljoen euro per stuk.
Daarbij zou ook een conflict spelen tussen de drie directeuren van de rederij. De financieel directeur was het oneens met de aanschaf en deed zijn beklag bij de minister van Transport.

Thecla Bodewes Shipyards in Kampen deed volgens directeur Thecla Bodewes in NRC ook een poging de aanbesteding voor de levering van in totaal vier veerboten te winnen. Uiteindelijk mocht de werf twee tweedehands veerboten gaan leveren. Die werden door de werf aangeschaft, maar Jadrolinija wil ze nu niet meer hebben. De boten zouden niet aan de technische specificaties voldoen. Volgens Bowedes klopt daar niets van. ‘Bij de aanbesteding waren alle technische specificaties van de boten bekend. Alles is ook vastgelegd in contracten. Een advocaat van ons heeft al gezegd dat de Kroatische rederij de boten niet zomaar kan afbestellen’, reageert Bodewes tegenover RTV Oost. Ze laat het er ook niet bij zitten en heeft de zaak gemeld bij het Europese Hof en de Kroatische overheid.
Damen zegt in NRC de zaak eerst nader te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen. (PN)