‘Onze mensen hebben nauwelijks risico gelopen bij asbestvervuiling’

Scheepsbouwend Nederland ging begin oktober vol in de ankers. Het straalgrit dat schilders gebruikten om de scheepswand te zuiveren, bleek met asbest besmet. Veel werven legden het werk direct stil en lieten asbestsaneerders aanrukken. De schade loopt in de honderden miljoenen. Terwijl de asbestvervuiling beperkt zou zijn gebleven.

‘Onze mensen hebben nauwelijks risico gelopen bij asbestvervuiling'

Zeker 140 bedrijven, waaronder enkele grote scheepswerven, werden met de kwestie geconfronteerd. Ze gebruiken straalgrit van Eurogrit in Dordrecht om roest of verf van scheepswanden te verwijderen. De leverancier meldde 4 oktober echter dat het straalmiddel sinds drie maanden geringe hoeveelheden witte asbest bevatte. Later bleek dat Eurogrit mogelijk sinds mei 2015 al asbesthoudende straalgrit leverde. Asbest is een verboden grondstof, vanwege de kankerbevorderende werking.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

‘Onze mensen hebben nauwelijks risico gelopen bij asbestvervuiling’ | Schuttevaer.nl

‘Onze mensen hebben nauwelijks risico gelopen bij asbestvervuiling’

Scheepsbouwend Nederland ging begin oktober vol in de ankers. Het straalgrit dat schilders gebruikten om de scheepswand te zuiveren, bleek met asbest besmet. Veel werven legden het werk direct stil en lieten asbestsaneerders aanrukken. De schade loopt in de honderden miljoenen. Terwijl de asbestvervuiling beperkt zou zijn gebleven.

‘Onze mensen hebben nauwelijks risico gelopen bij asbestvervuiling'

Zeker 140 bedrijven, waaronder enkele grote scheepswerven, werden met de kwestie geconfronteerd. Ze gebruiken straalgrit van Eurogrit in Dordrecht om roest of verf van scheepswanden te verwijderen. De leverancier meldde 4 oktober echter dat het straalmiddel sinds drie maanden geringe hoeveelheden witte asbest bevatte. Later bleek dat Eurogrit mogelijk sinds mei 2015 al asbesthoudende straalgrit leverde. Asbest is een verboden grondstof, vanwege de kankerbevorderende werking.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer