Damen levert eerste superjacht van 2021 af: Synthesis

Damen Yachting in Vlissingen heeft het eerste superjacht van 2021 opgeleverd, de Amels 242 Synthesis. Het 74 meter lange schip is een ontwerp uit de Amels Limited Editions-serie. Daardoor kon het binnen een jaar worden gebouwd. Normaal duurt de bouw van een dergelijk superjacht jaren.

De Synthesis verlaat de werf van Damen Yachting in Vlissingen voor een wereldreis. (Foto Damen Yachting)
De Synthesis verlaat de werf van Damen Yachting in Vlissingen voor een wereldreis. (Foto Damen Yachting)

De Synthesis werd gebouwd voor een terugkerende klant. De Synthesis (1790 brt) biedt accommodatie aan 12 gasten in zes hutten en 19 bemanningsleden. In de ‘garage’ van het jacht staan twee luxe tenders van 9 meter lang en op het achterdek is een helikopterplatform.

Lees ook: Superjacht La Datcha van Damen Yachting maakt eerste reis

De werf paste het jacht aan aan de persoonlijke wensen van de klant. Zo is er op het voordek van de eigenaar een jacuzzi. Ook zijn er meerdere eet- en amusementsmogelijkheden op meerdere dekken, die afwijken van de meer traditionele configuraties van de Limited Editions-serie. Zo is er een groot zwembad op het achterdek en de spa heeft een binnen- en buitengedeelte met directe toegang tot het zwemplatform.

Binnen 12 maanden

Voor kapitein James Griffiths was de Synthesis zijn eerste nieuwbouwproject. Eerdere projecten waar hij bij betrokken was, waren refits. Griffiths werd in het voorjaar van vorig jaar aan het project gekoppeld en maakte deel uit van het team dat namens de eigenaar toezicht hield op de bouw. ‘De samenwerking met de scheepswerf verliep erg goed. Het is fantastisch te zien dat zo’n geweldig product samenkomt in wat niet de gemakkelijkste tijd was, gezien de wereldwijde omstandigheden.’

Algemeen directeur Rose Damen van Damen Yachting spreekt eveneens van een ‘geweldige ervaring’. ‘Het is mooi voorbeeld van waar ons Limited Editions-concept om draait. Eigenaren kunnen profiteren van het bestaande en beproefde platform, terwijl ze toch de vrijheid hebben het aan te passen aan hun eigen specifieke behoeften en hun jacht toch binnen 12 maanden geleverd krijgen.’