Wagenborg

Nog meer problemen voor veerdienst Ameland

De vaargeul tussen Waddeneiland Ameland en het Friese Holwerd is op sommige momenten niet veilig genoeg om te bevaren, meldt rederij Wagenborg. Daardoor vervalt maandag tijdens laag water een aantal afvaarten. Directeur Ger van Langen verwacht dat de komende maanden nog vaker diensten vervallen als er geen oplossing komt voor het verzanden van de vaargeul, dat voor de onveilige situatie zorgt.

De veerboot tussen Holwerd en Ameland heeft last van een dichtslibbende vaargeul. Foto ANP

De veer- en sneldienst kan maandag tussen 16.00 uur en 18.00 uur niet vertrekken. En ook deze zaterdag werd een aantal afvaarten geschrapt. Van Langen heeft een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd waarin wordt aangedrongen op maatregelen. ‘Rijkswaterstaat doet zijn best, maar het proces van verzanding gaat sneller dan verwacht.’

De overheidsdienst baggert de vaargeul regelmatig uit, maar natuurwetgeving bepaalt dat het zand het gebied niet mag verlaten en dus elders in de Waddenzee wordt gestort. Dat keert dan snel weer terug in de vaargeul. ‘In feite ben je zand aan het rondpompen’, aldus de directeur. Wat hem betreft moet er andere oplossing komen. Welke, dat is volgens hem aan Rijkswaterstaat. Donderdag heeft hij hierover een gesprek met ambtenaren op het ministerie.

De vaargeul is al langer een probleem. Wagenborg zei eerder al dat de geul te smal is geworden, doordat hij deels is dichtgeslibd. In oktober meldde de rederij daarom op eenrichtingsverkeer over te gaan als de waterstanden te laag zijn.

Rijkswaterstaat laat weten dat het een bekend probleem is. Verder kan de overheidsorganisatie er op dit moment niets over zeggen, aldus een woordvoerster.

Lees ook:

Veerboot naar Ameland probleemkind van de Waddenzee

Eenrichtingsverkeer zorgt voor verdere vertraging veerboot Ameland

Nog meer problemen voor veerdienst Ameland | Schuttevaer.nl
Wagenborg

Nog meer problemen voor veerdienst Ameland

De vaargeul tussen Waddeneiland Ameland en het Friese Holwerd is op sommige momenten niet veilig genoeg om te bevaren, meldt rederij Wagenborg. Daardoor vervalt maandag tijdens laag water een aantal afvaarten. Directeur Ger van Langen verwacht dat de komende maanden nog vaker diensten vervallen als er geen oplossing komt voor het verzanden van de vaargeul, dat voor de onveilige situatie zorgt.

De veerboot tussen Holwerd en Ameland heeft last van een dichtslibbende vaargeul. Foto ANP

De veer- en sneldienst kan maandag tussen 16.00 uur en 18.00 uur niet vertrekken. En ook deze zaterdag werd een aantal afvaarten geschrapt. Van Langen heeft een brief aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd waarin wordt aangedrongen op maatregelen. ‘Rijkswaterstaat doet zijn best, maar het proces van verzanding gaat sneller dan verwacht.’

De overheidsdienst baggert de vaargeul regelmatig uit, maar natuurwetgeving bepaalt dat het zand het gebied niet mag verlaten en dus elders in de Waddenzee wordt gestort. Dat keert dan snel weer terug in de vaargeul. ‘In feite ben je zand aan het rondpompen’, aldus de directeur. Wat hem betreft moet er andere oplossing komen. Welke, dat is volgens hem aan Rijkswaterstaat. Donderdag heeft hij hierover een gesprek met ambtenaren op het ministerie.

De vaargeul is al langer een probleem. Wagenborg zei eerder al dat de geul te smal is geworden, doordat hij deels is dichtgeslibd. In oktober meldde de rederij daarom op eenrichtingsverkeer over te gaan als de waterstanden te laag zijn.

Rijkswaterstaat laat weten dat het een bekend probleem is. Verder kan de overheidsorganisatie er op dit moment niets over zeggen, aldus een woordvoerster.

Lees ook:

Veerboot naar Ameland probleemkind van de Waddenzee

Eenrichtingsverkeer zorgt voor verdere vertraging veerboot Ameland