Oekraïne-oorlog

Verdacht superjacht Dilbar verdwijnt plots van Duitse werf

Het in Duitsland in beslag genomen superjacht Dilbar is woensdag 21 september van Hamburg naar Bremen gesleept. Een dag later, donderdag 22 september, is het aangekomen op de beoogde bestemming. De Duitse autoriteiten grepen in vanwege sancties tegen Rusland omwille van de oorlog in Oekraïne.

De Dilbar in Barcelona, in 2017. Foto Alberto-g-rovi/WikiMedia.

Dat meldt de Maritime Executive. De Dilbar lag in maart voor onderhoud bij Blohm+Voss toen het aan de ketting werd gelegd. Volgens het Duitse tijdschrift Bild lag het sindsdien op de werf in de weg. Mogelijk is het superjacht verkast om plaats te maken. De 156 meter lange Dilbar is bijna het grootste privéjacht ter wereld. Het is gebouwd in 2016 en vaart onder de vlag van de Kaaimaneilanden.

Top 100-rijken

Het jacht is van een miljardair, maar niet zomaar één: de Russische oligarch Alisher Usmanov. Deze zakenman, die in Duitsland in een villa aan de Tegernsee woonde, is eigenaar van het Russische metaalconglomeraat Metalloinvest, mediabedrijf Kommersant en GSM-aanbieder Megafon. Via Metalloinvest is Usmanov verder een van de grootste aandeelhouders van Deep Sea Minerals Finance, de opvolger van het inmiddels ter ziele gegane Nautilus Minerals. Usmanov’s vermogen wordt geschat op 15 tot 19 miljard dollar. Hiermee zou hij behoren tot de 100 rijkste mensen ter wereld.

Verder heeft Usmanov volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Opvolgende acties

Usmanov is echter niet de eigenaar van het schip, dat is zijn zus, zegt de Duitse politie. Vanwege Europese sancties tegen Rusland, in verband met de oorlog in Oekraïne, is het jacht in beslag genomen.

Naast de Oekraïenecrisis waren er voor Duitsland meer redenen om op te treden tegen Usmanov. Zo zou hij zijn jacht gebruikt hebben om geld wit te wassen. Bovendien zou hij geen inkomstenbelastingen hebben betaald in Duitsland. Op woensdag 21 september zijn nog meer van zijn eigendommen in beslag genomen.

De Dilbar blijft in Bremen zolang het onderzoek naar Usmanov’s financiën door Duitsland gaande is.

Lees ook:

Na acht jaar mogelijk oplossing voor financiering Kornwerderzand

Royal IHC levert pijpenlegger Amazon op aan McDermott