Zomermaanden

Kleine O-582 vist met weinig vrijboord

Den Helder en Harlingen zijn de vissersplaatsen van waaruit de Belgische O-582 in de zomermaanden vist. Het in Frankrijk gebouwde scheepje is slechts 19,3 meter lang en heeft een gering vrijboord.

Het vrijboord bij het achterschip van de O-582 is vrij gering.
Het vrijboord bij het achterschip van de O-582 is vrij gering. W.M. den Heijer

Het is de kleinste kotter die met vier netten op Noorse kreeftjes vist. De in 1980 gebouwde O-582 is met uitzondering van het achterdek volledig gesloten. Vier Belgen bemannen het vaartuig dat over een 300 pk sterke hoofdmotor beschikt. ‘Ja, we hebben niet veel uitwatering, maar als de netten in zee zijn, komt ie achter een beetje omhoog. Nu de netten op de trommel gerold zijn, is er aardig wat gewicht achterop’, laat een matroos weten. ‘Tijdens het vissen met een bries is het achterop toch goed te doen. Het is een klein scheepje, maar het zeegedrag is voldoende om ons werk uit te kunnen voeren bij het uitzetten en halen.’

Defecte afvoer

Het scheepje is eigendom van Rederij Ramin bv uit Oostende. De opvarenden komen ook allemaal uit Oostende. De vangsten gaan per as naar Urk. De Noorse kreeftjes direct naar Seacon en de vis naar de afslag op Urk. In voorgaande jaren werd de haven van Den Helder vaak als uitvalsbasis gebruikt. Dit jaar is ook Harlingen in beeld. Onlangs moest de reis worden onderbroken in verband met een defect aan de terugslagklep van de afvoer van de douche. De schipper deed een beroep op de VCU en die zag kans om het euvel te verhelpen, waarna de O-582 koers zette naar de vangstlocaties boven de Waddeneilanden.

Lees ook:

Nog maar een handvol staandwantbootjes in Lønstrup

Garnalenkotter ZK-18 wordt krabbenvisser WR-147