Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Amandus zinkt op Markermeer

LELYSTAD [update]

Het met stenen geladen ms Amandus (2047 ton) van de familie Schoenmakers is zaterdagmiddag gezonken op het Markermeer, ongeveer 6 kilometer zuidwest van Lelystad. De drie opvarenden zijn door een ander schip aan boord genomen.

1 / 1
Amandus zinkt op Markermeer

Amandus zinkt op Markermeer

Duidelijk is dat er water de machinekamer is ingestroomd. Maar de familie Schoenmakers kon dinsdag nog niet vertellen wat de precieze oorzaak daarvan was. Zij wachten de berging af en het daaropvolgende onderzoek van verzekeringsexperts. ‘Eind deze week weten we meer’, zegt zoon Benjamin Schoenmakers.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (47)
 • Piet Leensen

  Bertus en Marian Heel veel sterkte in deze moelijke tijd met berging en weer opbouw tijd Piet en Beppie

 • fam van de graaf

  sterkte fam schoenmakers ms Emma

 • wim

  Misschien is het beter dat een zich zelf respecterende bedrijfstak als de binnenvaart eens in gesprek gaat met weekblad Schuttevaer. Goede afspraken over wat toelaatbaar is en bijdraagt aan een juiste en waardevolle communicatie. Hoe ver gaat vrije meningsuiting? 75% van de commentaren is verzonden door sensatie beluste leeghoofden. Een filter kan wonderen doen.

 • Henk Wijga

  ooops, typ ik de naam van de website verkeerd, dat moet natuurlijk zijn search-and-rescue.nl
  De vijf minuten vertraging tussen melding en alarmering komt omdat de Eendracht in het vuur van de strijd melding maakt op het IJsselmeer te zitten. Dat klopte niet met de geo.

 • Henk Wijga

  “Zaterdagmiddag om 12.45 uur ontving het Kustwachtcentrum Den Helder een noodoproep van het Nederlandse binnenvaartschip Amandus.”

  Dat klopt niet. De melding was van het passerende binnenvaartschip de Eendracht. Deze heeft de opvarenden en hun huisdieren aan boord gebracht. Dat was lang voordat de eerste berger (17 min na de alarmering) en de eerste reddingsboot (31 min na alarmering) arriveerden. Tussen de alarmering en de melding zaten 5 minuten. Al het radioverkeer is terug te luisteren- en de tijden te lezen op serch-and-rescue.nl
  Henk Wijga, Schipper reddingsboot Seeker.

 • mvg

  @ schamen Het stoort mij wel dat u durft te spreken over de binnenvaart die hier naar buiten zou treden!U kunt het niet maken dat als er een paar lui hier zich onbeschoft uiten dit aan te nemen als de hele binnenvaart op dit oogpunt bent u geen haar beter dan zij.Wel deel ik de mening de familie veel sterkte toe te wensen want dit gaat je niet in je koude kleren zitten.

 • schamen

  @ gerard maijntz.

  Ik ben wel binnenvaarder en mij stoort het ook. Maar helaas, al dit commentaar geeft wel de harde werkelijkheid van de binnenvaart aan en hoe deze naar buiten treed. Ik hoop dat de familie Schoenmakers zich de commentaren niet al te erg aantrekt allemaal en wens hen sterkte.

 • gerard maijntz

  Ben geen binnenvaarder heb ik geen recht van spreken en mening hierover, ben OCEAN Salvage superintendent. Wel alleen de schipper en zijn famillie / bemanning sterkte toewensen. ik zie dagelijks wat de gevolgen zijn dehalve een opmerking mijnerzijds
  Het misselijk makende commentaar wat sommigen geven stoort mij zeer.
  nogmaals sterkte

 • A Bouwens

  Bertus marian heel veel sterkte in deze moeilijke tijd gelukkig zijn jullie veilig op de eendracht gekomen.en ook voor de komende tijd veel sterkte
  Anton Fre Bouwens m/s Impala

 • fam Ravache AXIOMA

  hebben het ook mee gemaakt , veel sterkte aan de familie van dit schip
  en al die hiervoor denken alles beter te weten , schaam jullie

 • bert pols

  Bertus marian en Benjamin wij wensen jullie heel
  veel sterkte
  bert en leny pols

 • collega

  Beste brave hendrik, als u ook maar een beetje kennis van schepen had dan wist u dat de heer bennik een hoge den heeft waar je open heel lang mee het ijssemeer over kunt, hij vaart al heel lang open over het ijsselmeer en weet dondersgoed of het wel of niet kan. Dus ga je eerst eens verdiepen in de collegas.

 • c.v. p. kruyf & Zn.

  Wij wensen de Familie Schoenmakers namens C.V. P. Kruyf & Zn. veel sterkte.

 • W.klerks

  Bertus en Marian, erg sneu dat jullie dit moeten beleven, maar we wensen jullie erg veel sterkte en gelukkig is iedereen er gezond vanaf gekomen.
  Wil en Joke Klerks

 • Fons en Mariette

  Jeetje…..dat is schrikken!maar gelukkig dat jullie er
  persoonlijk goed vanaf zijn gekomen.sterkte gewenst door Fons en Mariette

 • pbvancampen

  Pjotr,
  Mijn reactie was gericht aan dhr Bennik.
  Over het gezonken schip heb ik geen oordeel, ik was er niet bij, weet dus ook niet wat er gebeurt is.
  Ik heb het als kind meegemaakt dat het schip van mijn ouders zonk, als ik mijn ogen sluit zie na meer dan 50 jaar de film zo weer afdraaien. Dit wil je niet meemaken.
  Voor de betrokkene veel sterkte met de afwikkeling van al die ellende.

 • Tankerman

  Fam. Schoenmakers sterkte!

  @Jankers, ga anders lekker bij het IVW de Waterpolitie of verzekering solliciteren, daar zouden ze wel een paar van die helderzienden kunnen gebruiken welke het altijd al weten voor er dingen aangetoond worden….

 • Gerard Mötter

  Bert en Marian, wat een drama. Sterkte hiermee. Luister maar niet naar al die beste stuurlui aan de wal.
  Groet Gerard Mötter

 • Bolle & Juul Silmay

  Bertus en Marian Benjamin en Marco ben blij dat jullie persoonlijk zelf er goed zijn afgekomen veel sterkte

 • Pjotr

  @PCvanCampen,
  Ik begrijp uw punt wel, maar mijn opa overkwam hetzelfde in de zomer van 1937 op het Sneekermeer, moet ik daar dan ook perse dicht varen?
  In de 60-er jaren was een hoge den uitzondering zoniet nog niet uitgevonden.
  Zoals ik al zei: Bennik weet wel wat hij doet, ook al kan het bij hem ook es misgaan (hoop t niet), maar e.e.a. schijnt hier niet aan de orde te zijn, volgens Marco (lijkt betrokkene) water binnen via de rubberen roefafdichting en niks open schip, dus uw wijsheid past hier ff niet!
  Respectvolle groet,

 • pbvancampen

  Eind jaren 60 voer ik met mijn broer op het IJsselmeer, zomer + 25C prachtig weer. Een uurtje later zaten wij midden in een onweersbui met windkracht 9. Daarom moet je altijd met een dicht schip varen op het IJsselmeer!
  Die meneer die al jaren met open schip vaart: als het nu eens fout gaat, neem je dan de kosten ook voor eigen rekening?
  Je vindt het immers de gewoonste zaak van de wereld om met een open schip op het IJsselmeer te varen.

 • Pjotr

  Brave Hendrik vaart waarschijnlijk alleen met spul wat droog moet blijven, maakt zich niet moe aan deklast én Mnr Bennik, van antieke metalen word hij al helemaal misselijk!
  Velen weten wel beter, het kan soms niet anders, deze houden het weer in de gaten en wachten indien nodig.
  Slechts een enkeling gaat open over bij veel wind, omdat het te hard waait om dicht te leggen……
  Rijst bij mij wel de vraag: hoe ver moet je gaan om het geluid te beperken (aan de eisen te voldoen) tegenover de veiligheid m.b.t. waterdicht zijn?
  Ik heb liever iets meer herrie dan een roef op rubber, want als geregelde IJsselmeer-vaarder wil ik dicht zijn, de rest komt later!

  Nogmaals sterkte voor de betrokkenen!.

 • P.Bennik

  @ Brave Hendrik,

  Zo brave Hendrik jij bestempeld mij dus als dom, want wij varen bijna elke reis met een open schip over het IJsselmeer.
  Ik zou eerste eens nadenken voordat je wat op deze site zet.
  Over dom gesproken!
  Fam. Schoenmaker veel sterkte met de afwikkeling.

  P.Bennik m/s cybernetica

 • Antoine van Thiel

  goedendag allemaal,
  als ex-eigenaar van het zusterschip Kronenburg, heb ik de verzekering toendertijd al geadviseerd, bij zusterschepen de afdichting te controleren.
  Natuurlijk meneer van Thiel, was het antwoord van de Hr.visser van de EFM. helaas weet ik, dat men op de Amandus hier geen extra aandacht aan heeft geschonken, toen deze ook bij de EFM verzekerd werd. Jammer, maar daar is helaas niemand mee geholpen. Misschien na 2 vergelijkbare gevallen, toch maar eens stappen ondernemen. Fam. Schoenmakers, veel sterkte in deze beroerde tijd.

 • Jenet van Suijlekom

  Veel sterkte gewenst in deze tijd en de tijd die volgt!vanaf m/s Eemspoort

 • yannick

  zouden ze die auto er niet beter af halen nu hij nog volledig uit het water staat ? Veel sterkte nog gewenst

 • Erwin van Bussel

  Heel veel sterkte Bertus,Marian en de rest van de bemanning met de gevolgen van deze nare ervaring.

 • Jan

  Zullen we misschien kunnen wachten met ongevraagde expertise en oordelen tot het schip weer boven water is.

 • Pjotr

  @fordrijder, wat interesseerd jou dat waar ze verzekerd zijn? Hij lag toch dicht, dan lijkt er in eerste instantie niks verwijtbaars te zijn gebeurt, of wat wil je ermee zeggen?

  Volgens RTL teletekst zou er zelfs mogelijk een explosie en een MK-brand aan voorafgegaan zijn.

  In iedergeval mben ik blij dat iedereen er goed vanaf is gekomen, sterkte.

 • Marco

  Precies zoals Kees het zegt. Via de afdichting van van de op rubbers staande woning.

 • Brave Hendrik

  Goed dat je een reactie plaatst Marco! Ik geef ook alleen maar aan als je met een open schip gaat, maar dat snapte je dus zelf al te best! Zijn de luiken bezweken onder het gewicht van het water??
  In ieder geval sterkte!

 • Marco

  Iedereen bedankt voor de reactie’s, behalve de beterweters dan niet. Ruim was dicht (met dubbele riemen). En vind het zowiezo van de gekken om je mening hier te spuien, zonder de oorzaak te weten. Wordt er echt ’n beetje onpasselijk van.
  Iedereen is veilig thuis, en maandag beginnen ze met het lossen van de stenen. En of zo’n schip dan naar Treffers moet, ik zou het zonde vinden van het schip. Beter als met z’n allen op verbanden te gaan varen naar Krotzenburg!!
  Fijne avond iedereen.

 • Brave Hendrik

  Je leest echt weer van die stoere reacties van “schippers” die met een open schip het IJsselmeer op gaan, nou dan ben je dus gewoon dom. Maar wel alle sterkte voor de opvarenden.

 • Kees

  Lijkt mij waarschijnlijker dat het water in de machinekamer is gekomen door de op rubber staande woning. Net zoals bij het zusterschip van de de Amandus,de toenmalige Kronenburg is gebeurt.
  Misschien dat het bilgealarm geweigerd heeft of dat het water gewoon te snel binnenliep.

 • Bolus

  Frits voer zeker met een kayak.
  Het ene schip is de andere niet.

 • Koot

  Schuttevaer..huiswerk doen schip is 2047 ton na verlenging. Fam schoenmakers sterkte !!

 • richard m

  beste mensen laten we nu niet weer een discussie beginnen zonder dat er echt feiten zijn genoemd en voor de familie schoenmakers is dit een zeer ingrijpende gebeurtenis dus laten we alle rot opmerkingen maar achterwege NIEMAND zal expres zijn schip laten zinken laten we dat voorop stellen!!!!!!!

 • Golfje

  Deze mensen zullen ongtwijfeld geschrokken zijn! Een stevige wind uit het noord-westen,is de meest slechte windrichting.Een voormalig Duits schip,dus een platte,geen zeeg,hoge boeiing laat het achterschip verder wegzakken.Vul de rest zelf maar in…

 • MS Belladonna

  Sterkte toegewenst.

 • Frits de Bie

  Wij zijn groot gebracht op het ijsselmeer.
  Maar zijn nooit overgestoken zonder kleden te trekken ook al vielen de mussen dood uit de lucht.
  Dus als het om een open geladen schip gaat is het eigen schuld dikke bult.

 • Hans klop

  Over de oorzaak is nog niets bekend. Kan er geen andere oorzaak zijn dan de veronderstelde? Sterkte toegewenst voor de fam. Schoenmakers

 • jdv

  Meneer Struik, waar leest u dat het schip niet afgedekt was?
  Beste man ik ben vroeger honderden keren het markermeer,ijsselmeer en waddenzee overgegaan zonder luiken en er is nooit iets noemenswaardig gebeurd.
  Deze mensen weten heus wel waarmee ze bezig zijn.
  Hierbij wens ik ze dan ook alle sterkte toe.

 • richard

  iedereen gaat wel met open schip een keer het ijsselmeer over soms neem je de gek wel eens dus niet doen dat je alles beter weet theun struik

 • Theun Struik

  met een open schip op ijselmeer, wadden ,of zeeland kun je hier op wachten toch,??

 • en avant

  sterkte fam schoenmakers!

 • frans en elle de jong

  bertus en marian sterte

 • Myra Verburg

  Fam. Schoenmakers,sterkte!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook