Ook België krijgt kostprijswet, acties afgeblazen

De Belgische regering heeft al een wetsvoorstel in de maak om – in navolging van Frankrijk – in de binnenvaart het aanbieden van werk beneden de kostprijs strafbaar te stellen. De goedkeuring komt echter door de val van de regering Laterme II in het gedrang. Dat kregen de Belgische schippersbonden donderdagmiddag te horen in het overleg met federaal minister Etienne Schouppe (Mobiliteit) over de crisis en de gevolgen daarvan. Alle schippersacties zijn inmiddels afgeblazen. De Franse schippers hebben woensdag hun acties beëindigd na een akkoord met de overheid.

Sluis Evergem

Betrokken bij het overleg op 6 mei waren de
Federatie Belgische Binnenvaart vzw (vertegenwoordigend de Bond van Eigenschippers, VBR, AMB-Notre Droit/Ons Recht en UCV) en een delegatie
van de actievoerende schippers enerzijds, en een vertegenwoordiging van het
kabinet Schouppe, van de FOD Mobiliteit en een vertegenwoordiging van de
Vlaamse en Waalse bevoegde minister.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (44)

 • Beste Kris,

  Hoelang duurt het eer zo`n wet er is????
  2 jaar, 5 jaar ??
  Wat regelt u zelf,
  eenoude tegeltjes wijsheid van mijn oma was:
  Veel beloven, weinig geven
  Doet de gek in vreugde leven.

  fijne zondag

  Geplaatst door: De Buurtjes op
 • overpeinzing; bankenlogica. gesamelijke schuld nederlandse binnenvaart 5 miljard, rentelasten ongeveer 6% is 300 miljoen tel daarbij de niet ageloste rentebedragen bij, minus diegene die nog wel kunnen voldoen aan verplichtingen, dan zul je zien dat er voor de banken een gigantische winst overbijft want we zullen blijven varen om in ieder geval de rente te kunnen betalen

  Geplaatst door: m. de graauw op
 • Je kan er lang over praten, de ene kostprijs zal de andere niet zijn.
  Wat wel zeker is, is dat de Fransen vooral, nadien de Belgen “iets,?” bereikt hebben.
  Ze hebben daarbij bewezen dat gezamelijke acties wel degelijk kunnen als de wil er is.
  Of hebben we hier toch méér rechten en de wil om er voor te vechten als het nodig is?
  In ieder geval laat diegenen die denken dat ze momenteel kostendekkend varen en beter weten, ik ben blij voor hen, liefst internationaal en in hun eigen land varen. Wij regelen het hier wel.

  Geplaatst door: kris op
 • En zo is het maar net Meneer die er helemaal klaar mee is, Ik hoop alleen dat De Fransen en Belgen wel een ultimatum hebben gegeven wanneer er duidelijkheid moet zijn Want de ambtenaren in Nderland kunnen je lang “bezig” houden met beloftes en nog effe….
  Maar als we toch moet gaan wijzen die het gedaan hebben ZIJN DE BONDEN!!!!! Die wilden toch dat het ook op deze manier ging lopen want anders pleitte ze toen der tijd niet voor staatsgarantiesaflossinguistel enz Daar is het allemaal mee begonnen. Maar goed we moeten verder en met wijzen zullen we er niet komen ALLEEN DE SCHIPPER ZELF KAN HET PROBLEEM ZELF OPLOSSEN maar dat gebeurd niet want zolang mensen voor niets effe naar Dillingen gaan om te lossen en er nu weer voor het OOOOH ZOO 5,5euro tarief er weer naar de Moezel wordt aangenomen enz ….zul je altijd van de sukkels houden die domweg de boel blijven verzieken Kijk maar 2 reacties hier beneden die kan alles nog netjes aflossen…. Ja en verder… Ja met zulke rekenwonders moeten we wat bereiken
  Van de banken hoeven we OOK echt niets te verwachten want die gaan er alleen maar verlies op maken Ze gooien alleen mensen van hun schip af die inderdaad geen motor die in elkaar gedraait is en die mensen het zelf niet meer uit hun eigen zak kunnen betalen en nog voor minder dan dat dus van hun schip af moeten EN daar hopen de banken hun verliezen mee te “beperken” Dus al zouden de Belgen het uberhaupt aangekaart krijgen zijn er veel te veel andere belangen die belangrijker zijn dan ons een normaal bestaan te gunnen Ik hoop dat de Belgische minister net zo standvastig is als de Belgische en Franse schippers dan heb ik hoop Want de Hollanders zijn maar wat bang dat de schepen weer terug in de vaart komen maar op welke basis ze die beweringen kunnen onderbouwen die weten ze zelf niet
  Ook al ben ik Hollander ik hoop ECHT dat de Belgen gaan winnen en uiteindelijk zal iedereen inzien dat dat voor iedereen het beste is en dat iedereen de winnaar zal worden al is het alleen maar dat er duidelijkheid is dmv gelijke regels voor IEDEREEN Want nu hebben we ook niets te ondernemen dan alleen maar het mee te moeten nemen voor niets Dus …..

  Geplaatst door: pessimistische optimist op
 • @ nederlandse schipper

  dat jij al je prijzen boven kostprijs doet geloof ik helemaal niets van.
  als het bij jou met deze vrachten nog uit kan zal je toen er normaal werdt betaald met miljonair zijn geweest. bij kostprijs hoort ook reservering dus als jou motor dadelijk in puin loopt heb jij dan 1 of 2 ton euro (afhankelijk van pk) om een nieuwe te zetten. nee dan moeten we aankloppen bij de bank. verdien jij al je vrachten met netjes binnen de vaartijd te varen. heb je ook nog geregelde vrije tijd? als dit allemaal zo is wil ik graag het nummer van je bevrachter.

  Geplaatst door: schipper die er helemaal klaar mee is op
 • Jullie kunnen allemaal lekker praten,maar er werd al jaren gewaarschuwd,mede door het vbr dat men op moest passen voor overcapacieteit,zowel vrachtvaart als tankvaart,en nu is het zo ver,dank je wel nieuwbouwers,goed zo doorgaan.

  Geplaatst door: rob op
 • Waarom worden alle hollanders over 1 kam gescheerd, voorals nog betaal ik netjes mijn aflossing en rente en vaar ik niet onder de kostprijs, niet alle hollanders zijn hetzelfde hoor. En ik heb heel wat moeite moeten doen en eigen geld moeten hebben om mijn schip te kopen, dus mensen, heb wat respect, niet elke hollanders is “slecht” Vind het jammer dat ik van de week al enkele malen van mijn belgse conculegas heb moeten horen dat ik een marktverzieker ben, want dat ben ik dus niet…

  Geplaatst door: Nederlandse schipper op
 • Au contraire: Ken jij dan het verhaal van die man dan die benden Wijnegem ligt?Volgens mij zijn er ook in Duitsland,Frankrijk ook bij die een te grote stap hebben gezet.En dan nog te zwijgen over de bevrachters die mee gingen bouwen of investeren?Je kan altijd een vinger wijzen maar je wenst het niemand toe.Ben blij dat er nu al over gepraat wordt nu nog de uitvoering ervan.Het zal sowiezo de schipper in kwestie zijn die het toch moet doen.Want als het niet lukt in Belgie of Europees gezien ben ik bang dat er nog anderen zullen volgen. Hoop ook op een goede samenwerking tussen NL en B en D en F want varen is ons leven maar op deze manier wordt het niet meer leuk.Want het is altijd gemakkelijk om iemand anders de schuld te geven maar diegene die afgelopen jr naar de Moezel hebben gevaren of naar Krotzenburg of beneden Noord Zuid hebben gedaan zullen toch ook allemaal beseft hebben dat het niet goed was was ze hebben gedaan.Het was gewoon te moeilijk voor een bepaalde eenheid te hebben onder de schippers om te prijs omhoog te krijgen.Wat er nu gebeurt had al veeeeeeeeel eerder moeten gebeuren.Maar ik hoop dat het tij draait en dat we het geld krijgen wat we verdienen.Zoals in 2008 of zo,dan had je ook geld voor je materiaal te onderhouden.

  Geplaatst door: een schipper die het ook moeilijk krijgt. op
 • met een zak fooien

  Geplaatst door: Marc Olislagers op
 • Of ook is afkijken van je buurman en zorgen dat je hetzelfde hebt, dan moet je niet naar België moet een zak fooien.

  Geplaatst door: Olislagers Marc op
 • Het is af te wachten hoe werking is van de nieuwe ontwikkeling,maar eerlijk is eerlijk de fransen en belgen hebben nu al meer bereikt dan wij nederlanders.Nogmaals even afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen.Misschien toch wat meer verantwoording van de banken.

  Geplaatst door: j op
 • belgie heeft dadelijk een kostprijs wet nederland niet hoe moet je dit gaan verkopen aan de klanten. je neemt een reis aan van nl naar B en hbt 3 euro per ton dan moet je terug maar je neemt aan in belgie dus kostprijswet en dus heb je 7 euro. ik ga maar voor een belgische bevrachter varen en elke keer leeg terug kan best voor kostprijtarieven. zal vast wat fooien klaarpakken.

  Geplaatst door: ook dit wordt een t…..zooi op
 • Dat was ook één van de weinige hé Erwin, en hij ligt ook failliet onder de sluis van Wijnegem, Die enkelingen die op Hollandse manier hebben gedaan zijn de stekkers al uit.

  Geplaatst door: Au contraire op
 • Kostprijs wet ??

  verklaar u nader – schepen met gouden randjes hebben een andere kostprijs dan oudere schepen.
  Hoe gaat dat gecontroleerd worden en…. gehandhaafd?

  Geplaatst door: vraag op
 • ik weet als een feit dat je met niks ook een schip gefinacierd kreeg in Belgie een paar jaar geleden(door de verkoop van mijn eigen schip)
  en dat afgeven op elkaar slaat werkelijk nergens op,vergis je niet want die verdeeldheid zitten ze wel op te wachten dan kunnen de prijzen nog verder onderuit. laten we gewoon eens een beetje respect voor elkaar opbrengen ipv elkaar tot de grond toe af te branden.
  goeie vaart iedereen en veel wijsheid.
  grt van een nederlander die niet te beroerd is zijn eigen naam te gebruiken
  mvg Erwin van Bussel
  ms ERINE

  Geplaatst door: erwin op
 • En waar blijven die slimme Hollanders die het toch allemaal zo goed weten, Ik denk dat wij als Belgen en Fransmannen ook een BOE moeten roepen in de massa om hun wakker te krijgen. Ik lees hier al 2 weken “staken heeft geen zin” jaja, maar bij ons is toch een wet in de maak…

  Geplaatst door: a op
 • wie heeft er schuld aan de “krisis”? de 1 zegt de hollanders, de ander zegt de Fransen, de ander zegt de Belgen, de ander zegt de bank, de ander zegt de bevrachter, de ander zegt de makelaar, de ander zegt…..sorry ik ga stoppen want anders moet ik hier 16 bladzijden schrijven! Dat de Nederlanders geen aflossing of intresten moeten betalen moeten of maandelijks € 2.500 subsidie krijgen…..die mensen doen toch niks illegaals?!? Het is blijkaar alles wettelijk in Nederland! Misschien hadden wij Belgen of Fransen of Duitsers iets slimmer moeten zijn toen we ook miljoen (=…lucht) geïnvesteerd hebben! In ons apelandje moet je al verschillende vaartkosten betalen in Vlaanderen en Wallonië….zelfs op dat punt is er al 20 jaar ggen eenheid, wat zouden we een eenheid vinden wat de krisis betreft………..

  Geplaatst door: …..een BELG op
 • typisch gedrag alleen maar afgeven op elkaar en dan nog eens heel stoer achter de pc nee jullie komen er wel !!
  Of zijn we volwassenen ?

  Geplaatst door: Arie op
 • morgen horen zeggen schippersblokkade in belgie

  Geplaatst door: eric op
 • Ed,
  Ik ben het met u eens, we moeten ons Europees verenigen, en nee, wij varen nooit onder de kostprijs, en ja , ik houd van de Belgen,vooral van Urbanus, die riep,”Anderen eerst,Ik ben de andere.Groet

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Beste binnenvaartschippers na het lezen van de bovenstaande reactie’s kan ik alleen maar concluderen dat de solidariteit onder de schippers
  ver zoek is.

  Ik zou jullie dan ook willen adviseren om daar weer meer energie in te stoppen zodat jullie
  weer als eenheid optreden ( en niet eerst de Franse en dan de belgen en dan de rest )

  Zorg voor een europees front,zodat jullie als een
  eenheid optreden tegen de verladers.

  Zij die al meer dan 20 jaar kunstmatig de prijzen per ton laag houden zodat ze over jullie ruggen hun al dikke beurzen nog verder kunnen vullen spekken.

  Kijk naar de geschiedenis, de rond ons liggende landen ze hebbenzich sterk gemaakt door een europese unie te vormen.

  Wat hebben ze met de binnenvaartschippers gedaan,
  haal de vrachtbeurzen weg, zodat de verladers nog
  nog meer invloed konden en de schippers uit elkaar
  konden drijven.

  Dertig jaar geleden kon een binnenvaart schipper
  nog winst maken door het draaien van vele werkuren.(gemiddeld negentig uur per week)

  Nu moet je negentig uur per week draaien “om met
  het hoofd boven water te blijven “, waardoor het
  netto uurloon per ondernemer na aftrek van de
  bedrijfkosten evenredig is aan een laaggeschoolde
  werknemer.

  Aan die Noorderbuur zou ik willen zeggen vaar je alleen in Nederland? of ben je ook zo een die de
  buitenlandse reizen onder de kostprijs in het
  buitenland uitvoert.

  Wij “noorderlingen hebben ons twintig jaar geleden
  een rad voor de ogen laten draaien door onze regering die ons stelszichtmatig kleine voordelen afpakten en wat doet de Nederlander dan? Juist niks.

  En dan nog iets, laat jullie niet bang maken door de opmerkingen, dat de vrachten anders door de vrachtauto transportbedrijfen zal worden
  overgenomen die staan nu al uren in de file.

  En dan praten we nog niet over het milieu aspect
  gemiddeld ligt er in een schip een pk per ton vracht.

  In een huidige vrachtauto ligt gemiddeld 325-350 pk per 30 ton dat is bijna tien keer zoveel.

  Een ex binnenvaart schipper die in zijn jeugd ook
  dag en nacht voer op het Albertkanaal met zand of grind.

  ps

  Schippers herenig u,dat doen de verladers ook door
  te lobbyen met regeringsvertegenwoordiger.

  Geplaatst door: ed op
 • Beste Zuiderbuur,
  Nou jongen, ik ga al heel wat jaren mee en aanschouw de binnenvaart met mijn gezond verstand al vanaf de vijftiger jaren en heb daarom al heel veel gezien en meegemaakt, ook wat betreft de \\\”Realiteitszin\\\” der Belgen.
  U hebt altijd geprobeert door zinloze regelgeving uw eigen markt te beschermen, dat is niet nieuw en als u iets niet zint roepen \\\”Verrekte Ollanders\\\” ook niet nieuw. De boel dicht gooien en hierbij denk ik aan 1973 en 1975, zelfs toen ging men er met knokploegen en in het bezit van plastic zakjes gevuld met teer op uit, om anders denkende hun wil op te leggen,allemaal niet nieuw.
  Het omkopen van de bevrachter om een reis aan te passen zodat dieë Ollander er vanaf bleef ! allemaal \\\”oude wijn in nieuwe zakken\\\”
  En u heeft helemaal gelijk, dat de tarieven waar voor gevaren wordt nergens overgaan, maar denkt u werkelijk dat door de boel plat te gooien, uw tarief beter wordt!!!
  Wordt wakker, wat hebben de stakingen uit de jaren 70 u opgebracht,destijds de Belgische binnenvaart zo goed als naar de knoppen, de Granaria acties hebben als resultaat gekregen, een waardeloze Betuwelijn, de grote mensen laten zich niet ringeloren, door schreeuwlelijkkerds, het pakt altijd anders uit dan gedacht en ik ben voor overleg,dat zou goed zijn, maar het wil niet zeggen dat je altijd je zin krijgt.
  Want wie zijn schuld zijn de ongelooflijke nieuwe CCR eisen,denk U, juist onze bonden, die dachten n.l. de vloot uit Oost Europa komt,daar moeten we maatregelen tegen nemen, en zo dus ook nu weer in de eigen voet geschoten. Tis wat. Mensen die kijken naar de splinter in het oog van de ander, zien ze bij zichzelf de balk niet!!!
  En speciaal in uw geval zou ik willen zeggen\\\”Moeke, doe dieë kleine een schone doek aan.
  Slaap lekker!!

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Wij moeten in België tenminste 35% eigenmiddelen hebben P, en jullie hahaha, nog geen 1%, Dus als wij over gefinanceert zijn, wat zijn jullie dan???

  Geplaatst door: au contraire op
 • Wat een reactie’s allemaal, daar moet je je eigen voor schamen. Los het met elkaar op i.p.v. elkaar af te zeiken!!

  Geplaatst door: H op
 • Dikke proficiat en veel respect voor wat onze franse collega’s in enkele dagen overeengekomen zijn.

  Geplaatst door: E op
 • zouden we de berlijnse muur kunnen plaatsen tussen nederland en belgie.
  want die overgefinanceerde belgen komen mij de strot uit

  Geplaatst door: p op
 • Ik vrees dat noorderbuur gelijk heeft

  Geplaatst door: p op
 • hello noorderbuur ben jij een volwassen mens
  want volgens mij kom je uit het kleuterklasje
  zo domme reactie ga nu maar vlug in je bedje
  dan heb je nog de kans toch volwassen te worden
  ps:vergeet je fopspeentje niet in je mondje slaapzacht kleutertje

  Geplaatst door: zuiderbuur op
 • Ervaring uit het verleden leert dat de grootste prijsonderduikers, de Belgen zelf zijn, Altijd al geweest,nooit veranderd.

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Aan noorderbuur.
  De Belg is niet chauvinistisch maar realistisch.
  Enfin, overwegend toch.
  Trouwens al eens nagedacht?
  Indien we dan als reactie op uw afsluiten van doorgang door Nederland hier hetzelfde zouden doen richting Frankrijk, tevens de autowegen richting zuiden en de Britse eilanden voor Nederlands vrachtverkeer zouden belasten, wie zou de verliezer zijn denkt u? Ik weet het zeker, Nederland.
  Alle binnenlands vervoer voor de eigen schepen, internationaal vervoer voor iedereen, wie denkt u dat de verliezer is? Ook Nederland.
  Jullie zouden het ook niet nemen als massa’s, door de overheid gesubsidieerde overgeinvesteerde buitenlandse schepen, jullie binnenlandse markt kwamen verzieken door onder de kostprijs te varen.

  Geplaatst door: kris op
 • De Belgen hebben gelijk,maar je wordt kotsmisselijk van het chauvinisme,persoonlijk vind ik dat er niet èèn meer gratis door Nederland mag varen op weg naar de bovenrijn.Want altijd schelden en wijzen naar ons,maar precies hetzelfde gedaan als wij, overgefinancieerde schepen laten bouwen, schelden op ons maar wel van onze gratis faciliteiten gebruik maken!!! Schaam U !!

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Onze eigen vaarwegen blokkeren heeft weinig zin , we doen er enkel ons eigen pijn mee en het sluispersoneel een vreugde !
  Welke gewone burger ligt er nu wakker van , dat doet hen niets : het is enkel onze eigen sector die dan getroffen wordt.

  Laten we de pers uitnodigen en groepjes vormen en de Antwerpse , Brusselse ,Gentse, Luikse ring en rond Charleroi en de viaduct van Namen enkele keren per dag telkens voor 15 minuten stil zetten en heel Europa heeft het geweten, we moeten natuurlijk ondersteuning hebben en laat aub de Noorderburen hetzelfde doen in Amsterdam , Rotterdam , Dordrecht enz…, dat ze ook eens tonen sollidair te zijn.

  We moeten de mensen van verre overtuigen dat we uitgebuit worden. Die van rondom ons die kennen ons probleem al.
  De boeren hebben ook zo iedereen wakker geschud , zij zeggen ook hard te moeten werken voor weinig , bij ons is dat net hetzelfde ; wij hebben dan wel geen tomaten of melk , maar dat hoeft ook niet , dan blijven de wegen proper.

  Geplaatst door: Jo op
 • Betreft het théma “niet onder kostprijs varen”
  art:209 v d Code du Domaine Public Fluviale et de la Navigation Intérieure”.
  Dit zijn geen bodemtarieven noch maximumtarieven.Dit is een kaderwet zoals het verbod om goederen met verlies te verkopen.
  In de praktijk zou zo’n kaderwet betekenen,dat een klacht tegen een concurent wordt onderzocht en dat de rechter zich via deskundigen laat informeren wat de kostprijs is van het bedrijf waar de klacht tegen gericht is.Uiteraard gaat het om lange termijn contracten.
  De kostprijs is, voor wie het niet wist, de som van de vaste en de variabele kosten, die ligt voor elk bedrijf op een ander niveau, maar dat zullen deskundigen na een klacht dan wel onderzoeken.Het gemiddelde niveau van tarieven per ton km zal na het invoeren van zo’n kaderwet beslist hoger liggen en dat is ook de bedoeling.

  Geplaatst door: Karel Verberght op
 • geachte noorderbuur ,de markt zijn werking laten doen is goed maar ga dat is uitleggen bij de bijstand de banken de gasolieleveranciers enzovoort.zolang iedereen niet alles betaald zal de markt zijn werking niet doen,in de toptijd zaten we niet te klagen maar op te bieden op mekanders schepen daar plukken we nu nog de vruchten van

  Geplaatst door: pierre op
 • Mannekes, heb wel respect voor jullie acties en jullie hebben ook wel gelijk over die Nederlandse staats garantie.
  Maar zou het niet verstandiger zijn verkeersbruggen te blokkeren ipv vaarwegen.
  Nou beginnen sommige bevrachters gelijk aan vrachtwagens te denken.
  Dan natuurlijk eerst de krant en televisie roepen
  voordat ze je wegsturen bij die brug.

  Geef maar een seintje, doen we mee
  we liggen toch stil vanwege deze prijzen.

  Hollandse

  Geplaatst door: Joan op
 • Inderdaad volgens de memo van kantoor binnenvaart gaan de actie`s gewoon door om de druk op de ketel te houden.

  Geplaatst door: gj op
 • Waarom krijgen we via kb toch een E-mailtje waarin staat dat het gewoon door gaat….

  Geplaatst door: janwillem op
 • Momenteel word er een blokkade opgericht bij het Palais des Congres… vanmorgen zijn we wakker geblazen door 2 gekoppelde schepen, rond half 8 gingen er 2 grote rond hier, ook op weg naar luik….
  ben benieuwd straks, we moeten vanmiddag die kant op….

  Geplaatst door: Avena op
 • Solidariteit zal je niet krijgen door iedereen in vakken te plaatsen. Belgen , Fransen, Ollanders met of zonder schuld. Bovendien een gesprek met een minister zegt helemaal niets. Zelfs een accoord met een minister, zoals na de Granaria acties met de allom geprezen Nelie Kroes,(Smit of Peper) had geen waarde achteraf.

  Geplaatst door: Rienk op
 • Dit is de oplossing? In de toekomst varen we dus nooit meer boven kostprijs, want die wet is er toch zullen verladers zeggen. Laat gewoon de markt zijn werking doen. In de toptijd zaten we toch ook niet bij de regering klagen.

  Geplaatst door: noorderbuur op
 • Fijn, ik ben vbr-lid en heb van deze club niks gehoord van dat ze gingen staken of dat het opgeschort is? helemaal niks! Dat moet ik dan via deze krant vernemen! Krijg nochtans maandelijks de verslagen vie e-mail. Zijn ze plotseling mijn e-mail adres kwijt? Of moesten eerst de vriendjes eerst snel het albertkanaal uit?

  Geplaatst door: vbr-lid op
 • zo,nu weten onze noorderburen dat je niet kan leven van de hemelse dauw die daar al een hele tijd wordt voorgespiegeld,veel blabla daar maar dan hebben we het ook gehad.en wie haalt weeral de kastanjes uit het vuur?ja dank u wel frankrijk en belgie!en wat doen de nederlanders?!(buiten een paar enkelingen,ja wachten tot het zichzelf oplost,dank u wel grootste binnenvaartland met de modernste vloot,schaam u!!

  Geplaatst door: schippersman jozef op
 • Wel mevrouw, ook hier zijn de schippers de laatsten der Mohanikanen maar ze werken nog niet voor niks indien ze niet gedwongen worden door overinvesterende noorderburen.
  Indien het dan toch zo ver komt dat het water aan de mond staat reageren menselijk.
  Niet door de overheid geprogrammeerd.
  Schijnbaar zelfs zonder echte regering, die hebben we reeds lang niet meer, beweegt er toch wat. Nu hopen dat het ook wat opbrengt.
  Ook onze noorderburen zullen wat blij zijn niet verder onder kostprijs te moeten varen.
  Hopelijk blijven ze wel noorderlijk varen zodat wij hier zelf onze zaken verder kunnen regelen op onze manier.
  Weet je de Belgen zijn dan wel dom volgens onze noorderburen maar ze komen wat graag mee souperen hier van al dat “dom” Belgisch.
  Geniet maar mee van wat de Fransen en de Belgen wel of niet uit de brand slepen.
  Eén ding is zeker, op jullie manier gaat het zeker niet.

  Geplaatst door: kris op
 • Ik weet niet hoe het in Belgie werkt…. Maar als er geen regering is kan je toch ook geen wetten instellen…. Misleidend misschien
  IK HOOP van ganse harte voor alle partijen dat de schippers toch winst gaan behalen….. Dan zul je zien dat het toch wat heeft gebracht
  Maar goed voorlopig is het nog niet zover….

  Geplaatst door: Schippersvrouw Maria op

Reageer

Ook België krijgt kostprijswet, acties afgeblazen | Schuttevaer.nl

Ook België krijgt kostprijswet, acties afgeblazen

De Belgische regering heeft al een wetsvoorstel in de maak om – in navolging van Frankrijk – in de binnenvaart het aanbieden van werk beneden de kostprijs strafbaar te stellen. De goedkeuring komt echter door de val van de regering Laterme II in het gedrang. Dat kregen de Belgische schippersbonden donderdagmiddag te horen in het overleg met federaal minister Etienne Schouppe (Mobiliteit) over de crisis en de gevolgen daarvan. Alle schippersacties zijn inmiddels afgeblazen. De Franse schippers hebben woensdag hun acties beëindigd na een akkoord met de overheid.

Sluis Evergem

Betrokken bij het overleg op 6 mei waren de
Federatie Belgische Binnenvaart vzw (vertegenwoordigend de Bond van Eigenschippers, VBR, AMB-Notre Droit/Ons Recht en UCV) en een delegatie
van de actievoerende schippers enerzijds, en een vertegenwoordiging van het
kabinet Schouppe, van de FOD Mobiliteit en een vertegenwoordiging van de
Vlaamse en Waalse bevoegde minister.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (44)

 • Beste Kris,

  Hoelang duurt het eer zo`n wet er is????
  2 jaar, 5 jaar ??
  Wat regelt u zelf,
  eenoude tegeltjes wijsheid van mijn oma was:
  Veel beloven, weinig geven
  Doet de gek in vreugde leven.

  fijne zondag

  Geplaatst door: De Buurtjes op
 • overpeinzing; bankenlogica. gesamelijke schuld nederlandse binnenvaart 5 miljard, rentelasten ongeveer 6% is 300 miljoen tel daarbij de niet ageloste rentebedragen bij, minus diegene die nog wel kunnen voldoen aan verplichtingen, dan zul je zien dat er voor de banken een gigantische winst overbijft want we zullen blijven varen om in ieder geval de rente te kunnen betalen

  Geplaatst door: m. de graauw op
 • Je kan er lang over praten, de ene kostprijs zal de andere niet zijn.
  Wat wel zeker is, is dat de Fransen vooral, nadien de Belgen “iets,?” bereikt hebben.
  Ze hebben daarbij bewezen dat gezamelijke acties wel degelijk kunnen als de wil er is.
  Of hebben we hier toch méér rechten en de wil om er voor te vechten als het nodig is?
  In ieder geval laat diegenen die denken dat ze momenteel kostendekkend varen en beter weten, ik ben blij voor hen, liefst internationaal en in hun eigen land varen. Wij regelen het hier wel.

  Geplaatst door: kris op
 • En zo is het maar net Meneer die er helemaal klaar mee is, Ik hoop alleen dat De Fransen en Belgen wel een ultimatum hebben gegeven wanneer er duidelijkheid moet zijn Want de ambtenaren in Nderland kunnen je lang “bezig” houden met beloftes en nog effe….
  Maar als we toch moet gaan wijzen die het gedaan hebben ZIJN DE BONDEN!!!!! Die wilden toch dat het ook op deze manier ging lopen want anders pleitte ze toen der tijd niet voor staatsgarantiesaflossinguistel enz Daar is het allemaal mee begonnen. Maar goed we moeten verder en met wijzen zullen we er niet komen ALLEEN DE SCHIPPER ZELF KAN HET PROBLEEM ZELF OPLOSSEN maar dat gebeurd niet want zolang mensen voor niets effe naar Dillingen gaan om te lossen en er nu weer voor het OOOOH ZOO 5,5euro tarief er weer naar de Moezel wordt aangenomen enz ….zul je altijd van de sukkels houden die domweg de boel blijven verzieken Kijk maar 2 reacties hier beneden die kan alles nog netjes aflossen…. Ja en verder… Ja met zulke rekenwonders moeten we wat bereiken
  Van de banken hoeven we OOK echt niets te verwachten want die gaan er alleen maar verlies op maken Ze gooien alleen mensen van hun schip af die inderdaad geen motor die in elkaar gedraait is en die mensen het zelf niet meer uit hun eigen zak kunnen betalen en nog voor minder dan dat dus van hun schip af moeten EN daar hopen de banken hun verliezen mee te “beperken” Dus al zouden de Belgen het uberhaupt aangekaart krijgen zijn er veel te veel andere belangen die belangrijker zijn dan ons een normaal bestaan te gunnen Ik hoop dat de Belgische minister net zo standvastig is als de Belgische en Franse schippers dan heb ik hoop Want de Hollanders zijn maar wat bang dat de schepen weer terug in de vaart komen maar op welke basis ze die beweringen kunnen onderbouwen die weten ze zelf niet
  Ook al ben ik Hollander ik hoop ECHT dat de Belgen gaan winnen en uiteindelijk zal iedereen inzien dat dat voor iedereen het beste is en dat iedereen de winnaar zal worden al is het alleen maar dat er duidelijkheid is dmv gelijke regels voor IEDEREEN Want nu hebben we ook niets te ondernemen dan alleen maar het mee te moeten nemen voor niets Dus …..

  Geplaatst door: pessimistische optimist op
 • @ nederlandse schipper

  dat jij al je prijzen boven kostprijs doet geloof ik helemaal niets van.
  als het bij jou met deze vrachten nog uit kan zal je toen er normaal werdt betaald met miljonair zijn geweest. bij kostprijs hoort ook reservering dus als jou motor dadelijk in puin loopt heb jij dan 1 of 2 ton euro (afhankelijk van pk) om een nieuwe te zetten. nee dan moeten we aankloppen bij de bank. verdien jij al je vrachten met netjes binnen de vaartijd te varen. heb je ook nog geregelde vrije tijd? als dit allemaal zo is wil ik graag het nummer van je bevrachter.

  Geplaatst door: schipper die er helemaal klaar mee is op
 • Jullie kunnen allemaal lekker praten,maar er werd al jaren gewaarschuwd,mede door het vbr dat men op moest passen voor overcapacieteit,zowel vrachtvaart als tankvaart,en nu is het zo ver,dank je wel nieuwbouwers,goed zo doorgaan.

  Geplaatst door: rob op
 • Waarom worden alle hollanders over 1 kam gescheerd, voorals nog betaal ik netjes mijn aflossing en rente en vaar ik niet onder de kostprijs, niet alle hollanders zijn hetzelfde hoor. En ik heb heel wat moeite moeten doen en eigen geld moeten hebben om mijn schip te kopen, dus mensen, heb wat respect, niet elke hollanders is “slecht” Vind het jammer dat ik van de week al enkele malen van mijn belgse conculegas heb moeten horen dat ik een marktverzieker ben, want dat ben ik dus niet…

  Geplaatst door: Nederlandse schipper op
 • Au contraire: Ken jij dan het verhaal van die man dan die benden Wijnegem ligt?Volgens mij zijn er ook in Duitsland,Frankrijk ook bij die een te grote stap hebben gezet.En dan nog te zwijgen over de bevrachters die mee gingen bouwen of investeren?Je kan altijd een vinger wijzen maar je wenst het niemand toe.Ben blij dat er nu al over gepraat wordt nu nog de uitvoering ervan.Het zal sowiezo de schipper in kwestie zijn die het toch moet doen.Want als het niet lukt in Belgie of Europees gezien ben ik bang dat er nog anderen zullen volgen. Hoop ook op een goede samenwerking tussen NL en B en D en F want varen is ons leven maar op deze manier wordt het niet meer leuk.Want het is altijd gemakkelijk om iemand anders de schuld te geven maar diegene die afgelopen jr naar de Moezel hebben gevaren of naar Krotzenburg of beneden Noord Zuid hebben gedaan zullen toch ook allemaal beseft hebben dat het niet goed was was ze hebben gedaan.Het was gewoon te moeilijk voor een bepaalde eenheid te hebben onder de schippers om te prijs omhoog te krijgen.Wat er nu gebeurt had al veeeeeeeeel eerder moeten gebeuren.Maar ik hoop dat het tij draait en dat we het geld krijgen wat we verdienen.Zoals in 2008 of zo,dan had je ook geld voor je materiaal te onderhouden.

  Geplaatst door: een schipper die het ook moeilijk krijgt. op
 • met een zak fooien

  Geplaatst door: Marc Olislagers op
 • Of ook is afkijken van je buurman en zorgen dat je hetzelfde hebt, dan moet je niet naar België moet een zak fooien.

  Geplaatst door: Olislagers Marc op
 • Het is af te wachten hoe werking is van de nieuwe ontwikkeling,maar eerlijk is eerlijk de fransen en belgen hebben nu al meer bereikt dan wij nederlanders.Nogmaals even afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen.Misschien toch wat meer verantwoording van de banken.

  Geplaatst door: j op
 • belgie heeft dadelijk een kostprijs wet nederland niet hoe moet je dit gaan verkopen aan de klanten. je neemt een reis aan van nl naar B en hbt 3 euro per ton dan moet je terug maar je neemt aan in belgie dus kostprijswet en dus heb je 7 euro. ik ga maar voor een belgische bevrachter varen en elke keer leeg terug kan best voor kostprijtarieven. zal vast wat fooien klaarpakken.

  Geplaatst door: ook dit wordt een t…..zooi op
 • Dat was ook één van de weinige hé Erwin, en hij ligt ook failliet onder de sluis van Wijnegem, Die enkelingen die op Hollandse manier hebben gedaan zijn de stekkers al uit.

  Geplaatst door: Au contraire op
 • Kostprijs wet ??

  verklaar u nader – schepen met gouden randjes hebben een andere kostprijs dan oudere schepen.
  Hoe gaat dat gecontroleerd worden en…. gehandhaafd?

  Geplaatst door: vraag op
 • ik weet als een feit dat je met niks ook een schip gefinacierd kreeg in Belgie een paar jaar geleden(door de verkoop van mijn eigen schip)
  en dat afgeven op elkaar slaat werkelijk nergens op,vergis je niet want die verdeeldheid zitten ze wel op te wachten dan kunnen de prijzen nog verder onderuit. laten we gewoon eens een beetje respect voor elkaar opbrengen ipv elkaar tot de grond toe af te branden.
  goeie vaart iedereen en veel wijsheid.
  grt van een nederlander die niet te beroerd is zijn eigen naam te gebruiken
  mvg Erwin van Bussel
  ms ERINE

  Geplaatst door: erwin op
 • En waar blijven die slimme Hollanders die het toch allemaal zo goed weten, Ik denk dat wij als Belgen en Fransmannen ook een BOE moeten roepen in de massa om hun wakker te krijgen. Ik lees hier al 2 weken “staken heeft geen zin” jaja, maar bij ons is toch een wet in de maak…

  Geplaatst door: a op
 • wie heeft er schuld aan de “krisis”? de 1 zegt de hollanders, de ander zegt de Fransen, de ander zegt de Belgen, de ander zegt de bank, de ander zegt de bevrachter, de ander zegt de makelaar, de ander zegt…..sorry ik ga stoppen want anders moet ik hier 16 bladzijden schrijven! Dat de Nederlanders geen aflossing of intresten moeten betalen moeten of maandelijks € 2.500 subsidie krijgen…..die mensen doen toch niks illegaals?!? Het is blijkaar alles wettelijk in Nederland! Misschien hadden wij Belgen of Fransen of Duitsers iets slimmer moeten zijn toen we ook miljoen (=…lucht) geïnvesteerd hebben! In ons apelandje moet je al verschillende vaartkosten betalen in Vlaanderen en Wallonië….zelfs op dat punt is er al 20 jaar ggen eenheid, wat zouden we een eenheid vinden wat de krisis betreft………..

  Geplaatst door: …..een BELG op
 • typisch gedrag alleen maar afgeven op elkaar en dan nog eens heel stoer achter de pc nee jullie komen er wel !!
  Of zijn we volwassenen ?

  Geplaatst door: Arie op
 • morgen horen zeggen schippersblokkade in belgie

  Geplaatst door: eric op
 • Ed,
  Ik ben het met u eens, we moeten ons Europees verenigen, en nee, wij varen nooit onder de kostprijs, en ja , ik houd van de Belgen,vooral van Urbanus, die riep,”Anderen eerst,Ik ben de andere.Groet

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Beste binnenvaartschippers na het lezen van de bovenstaande reactie’s kan ik alleen maar concluderen dat de solidariteit onder de schippers
  ver zoek is.

  Ik zou jullie dan ook willen adviseren om daar weer meer energie in te stoppen zodat jullie
  weer als eenheid optreden ( en niet eerst de Franse en dan de belgen en dan de rest )

  Zorg voor een europees front,zodat jullie als een
  eenheid optreden tegen de verladers.

  Zij die al meer dan 20 jaar kunstmatig de prijzen per ton laag houden zodat ze over jullie ruggen hun al dikke beurzen nog verder kunnen vullen spekken.

  Kijk naar de geschiedenis, de rond ons liggende landen ze hebbenzich sterk gemaakt door een europese unie te vormen.

  Wat hebben ze met de binnenvaartschippers gedaan,
  haal de vrachtbeurzen weg, zodat de verladers nog
  nog meer invloed konden en de schippers uit elkaar
  konden drijven.

  Dertig jaar geleden kon een binnenvaart schipper
  nog winst maken door het draaien van vele werkuren.(gemiddeld negentig uur per week)

  Nu moet je negentig uur per week draaien “om met
  het hoofd boven water te blijven “, waardoor het
  netto uurloon per ondernemer na aftrek van de
  bedrijfkosten evenredig is aan een laaggeschoolde
  werknemer.

  Aan die Noorderbuur zou ik willen zeggen vaar je alleen in Nederland? of ben je ook zo een die de
  buitenlandse reizen onder de kostprijs in het
  buitenland uitvoert.

  Wij “noorderlingen hebben ons twintig jaar geleden
  een rad voor de ogen laten draaien door onze regering die ons stelszichtmatig kleine voordelen afpakten en wat doet de Nederlander dan? Juist niks.

  En dan nog iets, laat jullie niet bang maken door de opmerkingen, dat de vrachten anders door de vrachtauto transportbedrijfen zal worden
  overgenomen die staan nu al uren in de file.

  En dan praten we nog niet over het milieu aspect
  gemiddeld ligt er in een schip een pk per ton vracht.

  In een huidige vrachtauto ligt gemiddeld 325-350 pk per 30 ton dat is bijna tien keer zoveel.

  Een ex binnenvaart schipper die in zijn jeugd ook
  dag en nacht voer op het Albertkanaal met zand of grind.

  ps

  Schippers herenig u,dat doen de verladers ook door
  te lobbyen met regeringsvertegenwoordiger.

  Geplaatst door: ed op
 • Beste Zuiderbuur,
  Nou jongen, ik ga al heel wat jaren mee en aanschouw de binnenvaart met mijn gezond verstand al vanaf de vijftiger jaren en heb daarom al heel veel gezien en meegemaakt, ook wat betreft de \\\”Realiteitszin\\\” der Belgen.
  U hebt altijd geprobeert door zinloze regelgeving uw eigen markt te beschermen, dat is niet nieuw en als u iets niet zint roepen \\\”Verrekte Ollanders\\\” ook niet nieuw. De boel dicht gooien en hierbij denk ik aan 1973 en 1975, zelfs toen ging men er met knokploegen en in het bezit van plastic zakjes gevuld met teer op uit, om anders denkende hun wil op te leggen,allemaal niet nieuw.
  Het omkopen van de bevrachter om een reis aan te passen zodat dieë Ollander er vanaf bleef ! allemaal \\\”oude wijn in nieuwe zakken\\\”
  En u heeft helemaal gelijk, dat de tarieven waar voor gevaren wordt nergens overgaan, maar denkt u werkelijk dat door de boel plat te gooien, uw tarief beter wordt!!!
  Wordt wakker, wat hebben de stakingen uit de jaren 70 u opgebracht,destijds de Belgische binnenvaart zo goed als naar de knoppen, de Granaria acties hebben als resultaat gekregen, een waardeloze Betuwelijn, de grote mensen laten zich niet ringeloren, door schreeuwlelijkkerds, het pakt altijd anders uit dan gedacht en ik ben voor overleg,dat zou goed zijn, maar het wil niet zeggen dat je altijd je zin krijgt.
  Want wie zijn schuld zijn de ongelooflijke nieuwe CCR eisen,denk U, juist onze bonden, die dachten n.l. de vloot uit Oost Europa komt,daar moeten we maatregelen tegen nemen, en zo dus ook nu weer in de eigen voet geschoten. Tis wat. Mensen die kijken naar de splinter in het oog van de ander, zien ze bij zichzelf de balk niet!!!
  En speciaal in uw geval zou ik willen zeggen\\\”Moeke, doe dieë kleine een schone doek aan.
  Slaap lekker!!

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Wij moeten in België tenminste 35% eigenmiddelen hebben P, en jullie hahaha, nog geen 1%, Dus als wij over gefinanceert zijn, wat zijn jullie dan???

  Geplaatst door: au contraire op
 • Wat een reactie’s allemaal, daar moet je je eigen voor schamen. Los het met elkaar op i.p.v. elkaar af te zeiken!!

  Geplaatst door: H op
 • Dikke proficiat en veel respect voor wat onze franse collega’s in enkele dagen overeengekomen zijn.

  Geplaatst door: E op
 • zouden we de berlijnse muur kunnen plaatsen tussen nederland en belgie.
  want die overgefinanceerde belgen komen mij de strot uit

  Geplaatst door: p op
 • Ik vrees dat noorderbuur gelijk heeft

  Geplaatst door: p op
 • hello noorderbuur ben jij een volwassen mens
  want volgens mij kom je uit het kleuterklasje
  zo domme reactie ga nu maar vlug in je bedje
  dan heb je nog de kans toch volwassen te worden
  ps:vergeet je fopspeentje niet in je mondje slaapzacht kleutertje

  Geplaatst door: zuiderbuur op
 • Ervaring uit het verleden leert dat de grootste prijsonderduikers, de Belgen zelf zijn, Altijd al geweest,nooit veranderd.

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Aan noorderbuur.
  De Belg is niet chauvinistisch maar realistisch.
  Enfin, overwegend toch.
  Trouwens al eens nagedacht?
  Indien we dan als reactie op uw afsluiten van doorgang door Nederland hier hetzelfde zouden doen richting Frankrijk, tevens de autowegen richting zuiden en de Britse eilanden voor Nederlands vrachtverkeer zouden belasten, wie zou de verliezer zijn denkt u? Ik weet het zeker, Nederland.
  Alle binnenlands vervoer voor de eigen schepen, internationaal vervoer voor iedereen, wie denkt u dat de verliezer is? Ook Nederland.
  Jullie zouden het ook niet nemen als massa’s, door de overheid gesubsidieerde overgeinvesteerde buitenlandse schepen, jullie binnenlandse markt kwamen verzieken door onder de kostprijs te varen.

  Geplaatst door: kris op
 • De Belgen hebben gelijk,maar je wordt kotsmisselijk van het chauvinisme,persoonlijk vind ik dat er niet èèn meer gratis door Nederland mag varen op weg naar de bovenrijn.Want altijd schelden en wijzen naar ons,maar precies hetzelfde gedaan als wij, overgefinancieerde schepen laten bouwen, schelden op ons maar wel van onze gratis faciliteiten gebruik maken!!! Schaam U !!

  Geplaatst door: Noorderbuur op
 • Onze eigen vaarwegen blokkeren heeft weinig zin , we doen er enkel ons eigen pijn mee en het sluispersoneel een vreugde !
  Welke gewone burger ligt er nu wakker van , dat doet hen niets : het is enkel onze eigen sector die dan getroffen wordt.

  Laten we de pers uitnodigen en groepjes vormen en de Antwerpse , Brusselse ,Gentse, Luikse ring en rond Charleroi en de viaduct van Namen enkele keren per dag telkens voor 15 minuten stil zetten en heel Europa heeft het geweten, we moeten natuurlijk ondersteuning hebben en laat aub de Noorderburen hetzelfde doen in Amsterdam , Rotterdam , Dordrecht enz…, dat ze ook eens tonen sollidair te zijn.

  We moeten de mensen van verre overtuigen dat we uitgebuit worden. Die van rondom ons die kennen ons probleem al.
  De boeren hebben ook zo iedereen wakker geschud , zij zeggen ook hard te moeten werken voor weinig , bij ons is dat net hetzelfde ; wij hebben dan wel geen tomaten of melk , maar dat hoeft ook niet , dan blijven de wegen proper.

  Geplaatst door: Jo op
 • Betreft het théma “niet onder kostprijs varen”
  art:209 v d Code du Domaine Public Fluviale et de la Navigation Intérieure”.
  Dit zijn geen bodemtarieven noch maximumtarieven.Dit is een kaderwet zoals het verbod om goederen met verlies te verkopen.
  In de praktijk zou zo’n kaderwet betekenen,dat een klacht tegen een concurent wordt onderzocht en dat de rechter zich via deskundigen laat informeren wat de kostprijs is van het bedrijf waar de klacht tegen gericht is.Uiteraard gaat het om lange termijn contracten.
  De kostprijs is, voor wie het niet wist, de som van de vaste en de variabele kosten, die ligt voor elk bedrijf op een ander niveau, maar dat zullen deskundigen na een klacht dan wel onderzoeken.Het gemiddelde niveau van tarieven per ton km zal na het invoeren van zo’n kaderwet beslist hoger liggen en dat is ook de bedoeling.

  Geplaatst door: Karel Verberght op
 • geachte noorderbuur ,de markt zijn werking laten doen is goed maar ga dat is uitleggen bij de bijstand de banken de gasolieleveranciers enzovoort.zolang iedereen niet alles betaald zal de markt zijn werking niet doen,in de toptijd zaten we niet te klagen maar op te bieden op mekanders schepen daar plukken we nu nog de vruchten van

  Geplaatst door: pierre op
 • Mannekes, heb wel respect voor jullie acties en jullie hebben ook wel gelijk over die Nederlandse staats garantie.
  Maar zou het niet verstandiger zijn verkeersbruggen te blokkeren ipv vaarwegen.
  Nou beginnen sommige bevrachters gelijk aan vrachtwagens te denken.
  Dan natuurlijk eerst de krant en televisie roepen
  voordat ze je wegsturen bij die brug.

  Geef maar een seintje, doen we mee
  we liggen toch stil vanwege deze prijzen.

  Hollandse

  Geplaatst door: Joan op
 • Inderdaad volgens de memo van kantoor binnenvaart gaan de actie`s gewoon door om de druk op de ketel te houden.

  Geplaatst door: gj op
 • Waarom krijgen we via kb toch een E-mailtje waarin staat dat het gewoon door gaat….

  Geplaatst door: janwillem op
 • Momenteel word er een blokkade opgericht bij het Palais des Congres… vanmorgen zijn we wakker geblazen door 2 gekoppelde schepen, rond half 8 gingen er 2 grote rond hier, ook op weg naar luik….
  ben benieuwd straks, we moeten vanmiddag die kant op….

  Geplaatst door: Avena op
 • Solidariteit zal je niet krijgen door iedereen in vakken te plaatsen. Belgen , Fransen, Ollanders met of zonder schuld. Bovendien een gesprek met een minister zegt helemaal niets. Zelfs een accoord met een minister, zoals na de Granaria acties met de allom geprezen Nelie Kroes,(Smit of Peper) had geen waarde achteraf.

  Geplaatst door: Rienk op
 • Dit is de oplossing? In de toekomst varen we dus nooit meer boven kostprijs, want die wet is er toch zullen verladers zeggen. Laat gewoon de markt zijn werking doen. In de toptijd zaten we toch ook niet bij de regering klagen.

  Geplaatst door: noorderbuur op
 • Fijn, ik ben vbr-lid en heb van deze club niks gehoord van dat ze gingen staken of dat het opgeschort is? helemaal niks! Dat moet ik dan via deze krant vernemen! Krijg nochtans maandelijks de verslagen vie e-mail. Zijn ze plotseling mijn e-mail adres kwijt? Of moesten eerst de vriendjes eerst snel het albertkanaal uit?

  Geplaatst door: vbr-lid op
 • zo,nu weten onze noorderburen dat je niet kan leven van de hemelse dauw die daar al een hele tijd wordt voorgespiegeld,veel blabla daar maar dan hebben we het ook gehad.en wie haalt weeral de kastanjes uit het vuur?ja dank u wel frankrijk en belgie!en wat doen de nederlanders?!(buiten een paar enkelingen,ja wachten tot het zichzelf oplost,dank u wel grootste binnenvaartland met de modernste vloot,schaam u!!

  Geplaatst door: schippersman jozef op
 • Wel mevrouw, ook hier zijn de schippers de laatsten der Mohanikanen maar ze werken nog niet voor niks indien ze niet gedwongen worden door overinvesterende noorderburen.
  Indien het dan toch zo ver komt dat het water aan de mond staat reageren menselijk.
  Niet door de overheid geprogrammeerd.
  Schijnbaar zelfs zonder echte regering, die hebben we reeds lang niet meer, beweegt er toch wat. Nu hopen dat het ook wat opbrengt.
  Ook onze noorderburen zullen wat blij zijn niet verder onder kostprijs te moeten varen.
  Hopelijk blijven ze wel noorderlijk varen zodat wij hier zelf onze zaken verder kunnen regelen op onze manier.
  Weet je de Belgen zijn dan wel dom volgens onze noorderburen maar ze komen wat graag mee souperen hier van al dat “dom” Belgisch.
  Geniet maar mee van wat de Fransen en de Belgen wel of niet uit de brand slepen.
  Eén ding is zeker, op jullie manier gaat het zeker niet.

  Geplaatst door: kris op
 • Ik weet niet hoe het in Belgie werkt…. Maar als er geen regering is kan je toch ook geen wetten instellen…. Misleidend misschien
  IK HOOP van ganse harte voor alle partijen dat de schippers toch winst gaan behalen….. Dan zul je zien dat het toch wat heeft gebracht
  Maar goed voorlopig is het nog niet zover….

  Geplaatst door: Schippersvrouw Maria op

Reageer