‘Hollandsch Diep’ wint 15e Bietentocht

De klipperaak ‘Hollandsch Diep’ van Jeanette en Pieter van der Wulp uit Willemstad, won na vier dagen zeilen, jagen, manoeuvreren, in klederdracht lopen en creatief zijn met suikerbiet, de Bietentocht 2013.

‘Hollandsch Diep' wint 15e Bietentocht

Van heinde en verre kwamen de 28 vrachtschepen, – een record aantal – om deel te nemen aan de jubileumtocht, georganiseerd door de Stichting De Zeeuwse Beurtvaart. Met dit evenement houden de schippers de geschiedenis van de Zeeuwse bietenvaart, in ere.

De tocht voerde de vloot op 21 oktober vanuit Zierikzee via Colijnsplaat om de bieten op te halen, naar het Goese Sas. De schepen werden met Zeeuwse trekpaarden gejaagd naar Goes, naar Benedensas. Op 24 oktober eindigde de tocht in Willemstad. Daar werden de bieten uitgeladen onder toeziend oog van tientallen Amerikaanse toeristen die daar tijdelijk lagen met hun cruiseschip.

De ‘Trouwe Hulp’ had een origineel logboek op video gezet en won daarmee deze categorie. De mooiste bieten had de "Vrouwe Cornelia" die een Bietenmeermin gemaakt hadden van de bieten die zij in Colijnsplaat aan boord hadden gehaald. Volgend jaar zal de Bietentocht weer gezeild worden in de herfstvakantie. Foto’s en belevenissen van deelnemers staan op de website en de facebook pagina van de Bietentocht.

Bietenrace Goese Sas

Het mooiste logbook van de Bietentocht kwam van de ‘Trouwe Hulp’


Sfeerfilmpje van de Bietentocht 2013,
met beelden van de Neerlandia van Joost en Corine Friebel uit Dordrecht, in de Zeeuwse en Zuid Hollandse Delta.

Rondje Tiengemeten

Twee dagen na de Bietentocht vertrokken op 26 oktober de meeste schepen vanuit startpunt Willemstad voor het ‘Rondje Tiengemeten‘ (vanaf 1979), waaraan dit jaar zo’n 70 historische zeilschepen deelnamen. Een race voor deelnemers met bijvoorbeeld een zalmschouw, lelievlet, zeeschouw, lemmeraak, vollenhovense bol, schokker, hoogaars, klipper(aak), tjalk of een ander traditioneel platbodem zeilschip dat van oudsher haar oorsprong heeft in de zeilende beroepsvaart. (ME