Feesten in maritieme geschiedenis

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gaat zondag 2 oktober weer open voor het publiek. Het is vier jaar gesloten geweest voor een ingrijpende verbouwing. Het Scheepvaartmuseum wil het verhaal van onze maritieme geschiedenis niet alleen vertellen, maar ook laten beleven met de nieuwste technieken.

Museum

Door Heere Heeresma jr.
Het Scheepvaartmuseum is sinds 1973 gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een imposant gebouw uit de Gouden Eeuw. Het Zeemagazijn aan het Kattenburgerplein werd door stadsbouwmeester Daniël Stalpaert in 1656 gebouwd als pakhuis voor de Amsterdamse oorlogsvloot. Het is nu aangepast aan de wensen van de hedendaagse museumbezoeker. Meest in het oog springende verandering is de overkapping van de binnenplaats, het Open Pleyn, geïnspireerd door een windroos zoals die op oude zeekaarten voorkomt. Dankzij dit dak met honderden stukken glas in een metalen frame krijgt de binnenplaats een nieuwe functie als evenementenlocatie. Vanaf het Open Pleyn vindt de bezoeker makkelijk zijn weg, niet alleen naar de tentoonstellingen en attracties, maar ook naar restaurant Stalpaert, museumwinkel Het Pakhuys en de terrassen aan het water.
Virtueel avontuur
Niet alleen het gebouw, ook de tentoonstellingen zijn gemoderniseerd. Een spectucalair voorbeeld is Haven 24/7, die laat zien wat er in het Amsterdamse havengebied gebeurt. Een 20 meter lange maquette maakt duidelijk hoe gigantisch groot het gebied van IJmuiden tot de Oranjesluizen is. In een volgende ruimte beleef je de haven van binnenuit. In vliegende vaart word je door het havengebied vervoerd alsof je zelf in een container zit. De haven vanuit het perspectief van een vluchteling, als het ware. De Zeereis is ook zo’n virtueel avontuur. Je gaat 350 jaar terug in de tijd en ontmoet admiraal Michiel de Ruyter, die zich knorrig voorbereidt op een reis. Een ruimte verder ben je in een storm op zee en varen schepen door metershoge golven. Niet geschikt voor mensen die zeeziek worden. Tussen de VOC-schepen duiken ineens moderne zeilboten op met ‘Delta Lloyd’ op de zeilen. Vervolgens kom je in een zeeslag terecht en leef je mee met een matroos op een 19de-eeuws kofschip. In de derde ruimte beleef je de beklemmende ervaring van de acht-jarige Gerda Kuhn aan boord van de Tubantia, die in 1916 werd getorpedeerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Feesten in maritieme geschiedenis | Schuttevaer.nl

Feesten in maritieme geschiedenis

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gaat zondag 2 oktober weer open voor het publiek. Het is vier jaar gesloten geweest voor een ingrijpende verbouwing. Het Scheepvaartmuseum wil het verhaal van onze maritieme geschiedenis niet alleen vertellen, maar ook laten beleven met de nieuwste technieken.

Museum

Door Heere Heeresma jr.
Het Scheepvaartmuseum is sinds 1973 gevestigd in ’s Lands Zeemagazijn, een imposant gebouw uit de Gouden Eeuw. Het Zeemagazijn aan het Kattenburgerplein werd door stadsbouwmeester Daniël Stalpaert in 1656 gebouwd als pakhuis voor de Amsterdamse oorlogsvloot. Het is nu aangepast aan de wensen van de hedendaagse museumbezoeker. Meest in het oog springende verandering is de overkapping van de binnenplaats, het Open Pleyn, geïnspireerd door een windroos zoals die op oude zeekaarten voorkomt. Dankzij dit dak met honderden stukken glas in een metalen frame krijgt de binnenplaats een nieuwe functie als evenementenlocatie. Vanaf het Open Pleyn vindt de bezoeker makkelijk zijn weg, niet alleen naar de tentoonstellingen en attracties, maar ook naar restaurant Stalpaert, museumwinkel Het Pakhuys en de terrassen aan het water.
Virtueel avontuur
Niet alleen het gebouw, ook de tentoonstellingen zijn gemoderniseerd. Een spectucalair voorbeeld is Haven 24/7, die laat zien wat er in het Amsterdamse havengebied gebeurt. Een 20 meter lange maquette maakt duidelijk hoe gigantisch groot het gebied van IJmuiden tot de Oranjesluizen is. In een volgende ruimte beleef je de haven van binnenuit. In vliegende vaart word je door het havengebied vervoerd alsof je zelf in een container zit. De haven vanuit het perspectief van een vluchteling, als het ware. De Zeereis is ook zo’n virtueel avontuur. Je gaat 350 jaar terug in de tijd en ontmoet admiraal Michiel de Ruyter, die zich knorrig voorbereidt op een reis. Een ruimte verder ben je in een storm op zee en varen schepen door metershoge golven. Niet geschikt voor mensen die zeeziek worden. Tussen de VOC-schepen duiken ineens moderne zeilboten op met ‘Delta Lloyd’ op de zeilen. Vervolgens kom je in een zeeslag terecht en leef je mee met een matroos op een 19de-eeuws kofschip. In de derde ruimte beleef je de beklemmende ervaring van de acht-jarige Gerda Kuhn aan boord van de Tubantia, die in 1916 werd getorpedeerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer