Dan werkt het zo

Als het werkt: valsluis/kantelsluis (deel 1)

Langzamerhand begint de vraag op te komen waarom steeds de brug omhoog moet. Kan het vaarwater niet omlaag? Die vraag wordt belangrijker naarmate het onmogelijker of onwenselijker wordt om een brug te openen. Ooit zijn er (zoals in het Apeldoorns Kanaal) vaste lage bruggen aangelegd die het hele scheepvaartverkeer voor eeuwig onmogelijk maakten. Andere keren (bij spoorverbindingen) worden bruggen alleen nog geopend voor het scheepvaartverkeer als de spoorboekjes het toelaten.

Valsluis Als het werkt
Schepen met een lage opbouw kunnen ongehinderd doorvaren. De valsluis is voor hogere schepen bedoeld. Maar voor schepen die bijvoorbeeld havenkranen vervoeren zullen onder geen van de twee doorvaarten passen. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: valsluis/kantelsluis (deel 1) | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: valsluis/kantelsluis (deel 1)

Langzamerhand begint de vraag op te komen waarom steeds de brug omhoog moet. Kan het vaarwater niet omlaag? Die vraag wordt belangrijker naarmate het onmogelijker of onwenselijker wordt om een brug te openen. Ooit zijn er (zoals in het Apeldoorns Kanaal) vaste lage bruggen aangelegd die het hele scheepvaartverkeer voor eeuwig onmogelijk maakten. Andere keren (bij spoorverbindingen) worden bruggen alleen nog geopend voor het scheepvaartverkeer als de spoorboekjes het toelaten.

Valsluis Als het werkt
Schepen met een lage opbouw kunnen ongehinderd doorvaren. De valsluis is voor hogere schepen bedoeld. Maar voor schepen die bijvoorbeeld havenkranen vervoeren zullen onder geen van de twee doorvaarten passen. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer