Langsdammen en lagere kribben goed voor waterveiligheid Waal

Verlaagde kribben en twee langsdammen in de Waal leveren de benodigde waterstandsdaling van 6 tot 12 centimeter bij hoogwater. Rivierwater kan namelijk sneller doorstromen. Daarom heeft Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu vandaag zijn goedkeuring gegeven aan deze maatregel van Ruimte voor de Rivier tussen Tiel en Gorinchem. Langsdammen zijn niet alleen goed voor de waterveiligheid, maar ook voor de scheepvaart.

Langsdammen en lagere kribben goed voor waterveiligheid Waal

Rijkswaterstaat brengt het project in het voorjaar van 2012 naar de markt. De kribben in rivier de Waal zijn de afgelopen jaren hoger komen te liggen door uitschuring van de vaargeul. Ze belemmeren daarmee de afvoer van water. Lagere kribben maken het rivierengebied veiliger. Ook de zogenoemde langsdammen, die parallel aan de vaargeul komen, dragen bij aan de waterveiligheid. Rijkswaterstaat maakt er twee in de binnenbochten van de Waal tussen Wamel en Ophemert. Programmadirecteur Ruimte voor de Rivier Ingwer de Boer (Rijkswaterstaat): “Een ‘langsdam’ van dit formaat is een nieuw fenomeen in onze rivieren. Daarom willen we eerst ervaring opdoen. Onze verwachtingen zijn positief: Langsdammen roepen de verdere daling van de rivierbodem een halt toe en realiseren meer waterstandsdaling dan bij een kribverlaging.” Dit komt doordat de kribben achter de langsdam weggehaald worden. De sportvisserij is positief over de luwe wateren die echter de langsdammen ontstaan. Rijkswaterstaat gaat samen met de beroepsvaart en andere betrokkenen een programma opzetten om de effecten van de langsdammen te monitoren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Langsdammen en lagere kribben goed voor waterveiligheid Waal | Schuttevaer.nl

Langsdammen en lagere kribben goed voor waterveiligheid Waal

Verlaagde kribben en twee langsdammen in de Waal leveren de benodigde waterstandsdaling van 6 tot 12 centimeter bij hoogwater. Rivierwater kan namelijk sneller doorstromen. Daarom heeft Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu vandaag zijn goedkeuring gegeven aan deze maatregel van Ruimte voor de Rivier tussen Tiel en Gorinchem. Langsdammen zijn niet alleen goed voor de waterveiligheid, maar ook voor de scheepvaart.

Langsdammen en lagere kribben goed voor waterveiligheid Waal

Rijkswaterstaat brengt het project in het voorjaar van 2012 naar de markt. De kribben in rivier de Waal zijn de afgelopen jaren hoger komen te liggen door uitschuring van de vaargeul. Ze belemmeren daarmee de afvoer van water. Lagere kribben maken het rivierengebied veiliger. Ook de zogenoemde langsdammen, die parallel aan de vaargeul komen, dragen bij aan de waterveiligheid. Rijkswaterstaat maakt er twee in de binnenbochten van de Waal tussen Wamel en Ophemert. Programmadirecteur Ruimte voor de Rivier Ingwer de Boer (Rijkswaterstaat): “Een ‘langsdam’ van dit formaat is een nieuw fenomeen in onze rivieren. Daarom willen we eerst ervaring opdoen. Onze verwachtingen zijn positief: Langsdammen roepen de verdere daling van de rivierbodem een halt toe en realiseren meer waterstandsdaling dan bij een kribverlaging.” Dit komt doordat de kribben achter de langsdam weggehaald worden. De sportvisserij is positief over de luwe wateren die echter de langsdammen ontstaan. Rijkswaterstaat gaat samen met de beroepsvaart en andere betrokkenen een programma opzetten om de effecten van de langsdammen te monitoren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer