Waar turfvaart toe kan leiden

De scheepvaart in Groningen is zo oud als de veenkoloniën. Zonder het graven van kanalen was het graven van turf onmogelijk. Met het ontstaan van de waterwegen was de afvoermogelijkheid voor de turf aangebroken en daarmee werk voor de turfschippers, schippers die aan de basis zouden staan van de Groninger zeevaart.

Groningse coasters

Door Henk Zuur
In de loop van de 16de eeuw was de behoefte aan turf sterk toegenomen. Ontbossing op grote schaal en een groeiende bevolking was hiervan de oorzaak. Ook de Noord-Duitse Hanzesteden werden belangrijke afnemers van turf. Naast de Groninger turfschippers speelden ook de Oost-Friese schippers een rol in het transport van deze lading naar Bremen en Hamburg. Voor het binnenlandse turfvervoer had men verschillende soorten schepen, die echter niet geschikt waren voor de vaart buitengaats.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Waar turfvaart toe kan leiden | Schuttevaer.nl

Waar turfvaart toe kan leiden

De scheepvaart in Groningen is zo oud als de veenkoloniën. Zonder het graven van kanalen was het graven van turf onmogelijk. Met het ontstaan van de waterwegen was de afvoermogelijkheid voor de turf aangebroken en daarmee werk voor de turfschippers, schippers die aan de basis zouden staan van de Groninger zeevaart.

Groningse coasters

Door Henk Zuur
In de loop van de 16de eeuw was de behoefte aan turf sterk toegenomen. Ontbossing op grote schaal en een groeiende bevolking was hiervan de oorzaak. Ook de Noord-Duitse Hanzesteden werden belangrijke afnemers van turf. Naast de Groninger turfschippers speelden ook de Oost-Friese schippers een rol in het transport van deze lading naar Bremen en Hamburg. Voor het binnenlandse turfvervoer had men verschillende soorten schepen, die echter niet geschikt waren voor de vaart buitengaats.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer