Walstroom definitief verplicht voor binnenvaart in haven Rotterdam

Met het vaststellen van de Havenverordening door de Rotterdamse gemeenteraad wordt het voor de binnenvaart verplicht om gebruik te maken van walstroom in de Rotterdamse binnenvaarthavens. De havenverordening treedt in werking op 1 maart 2010.

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam blijkt uit onderzoek dat momenteel ongeveer de helft van de schippers in de Maashaven, waar walstroom beschikbaar is, de elektriciteit aftapt van de kades. De rest van de stroom wordt opwekt door de dieselgenerator te laten draaien. Om de luchtkwaliteit te verbeteren is het Havenbedrijf in de weer om ook de circa 450 andere ligplaatsen voor binnenschepen in de haven te voorzien van walstroom.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (16)

  • De Rotterdamse stadsradio heeft er ook een artikel over geplaatst op de website, zie http://www.megastadfm.nl/article.php?id=12299

    Geplaatst door: Megastad FM op
  • Wil graag reageren op het voorstel stroom v.d wal Neem inderdaad een voorbeeld aan Delfzijl wat een voorziening stroom zit bij havengeld in Je kunt water laden Mooi auto parkerenGRATIS container bij de steigers En in R.dam stroom af nemen mensen bedenkt toch eens wat een schip afneemt En milieu nou we hebben een generator met co.2 uitstoot heeft geld genoeg gekost,komen we misschien nog op zee terecht Schipper

    Geplaatst door: r van .der klei op
  • hoe willen ze dat bereiken met buitenlandse schepen (donaulanden bijv.)? ik heb nog geen stroom genomen, maar gelezen dat je je per handy moet aanmelden; verder weet ik ook niet hoe het met betalen is; afschrijven van je bankrekening, ook internationaal? wie legt mij dat uit? ik ben nederlander en ik kom er wel achter, maar welke roemeen, bulgaar of bv. die fransman die wordt stilgelegd omdat hij de taal niet spreekt kan begrijpen wat er speelt? en of die roemenen ook met betalen wel zo snel zijn? dan laten ze de aggregaat draaien tot de politie aan boord staat; ik denk dus ook dat de politie vanaf 1 maart heel vaak zich daarmee moet gaan bemoeien en de tijd niet meer krijgt voor echt belangrijke dingen. maar waar is rotterdam mee bezig? ik weet zeker dat veel mensen die door de afschaffing van de strippenkaart in rotterdam en wegens problemen of gebrek aan kennis met de chipkaart ipv. de bus of tram weer de auto pakken, dat is toch ook niet beter voor het milieu.

    Geplaatst door: jozef hompus op
  • Gisteravond aangekomen in de botlek op het steiger gelegen als nummer 7 na een uurtje 1 schip weg, na wat heen en weer geschuif iedereen weer op volgorde en 1 1/2 uur later vast, na 4 uurtjes tring tring kom je laden.
    Als ik hierbij dan ook nog kabels over 6 tot 7 schepen moet trekken dan ben ik de hele nacht kabels aan het trekken, en voor de rest gaan we wel s’nachts varen blijven we gewoon in het weekend in omringende havens liggen zoals haaften s’gravendeel vreeswijk etc en starten we gewoon wat eerder, om op tijd in rotterdam te zijn.
    O ja oude motoren en/of CCR-1 motoren zijn ook niet meer welkom vanaf (als ik het goed heb) 2011 zijn ook te vervuilend, even een vraagje geld dit ook voor de zeevaart, want dan kunnen de zandboeren goed aan de gang, kunnen ze heel rotterdam dempen en huizen bouwen.

    Geplaatst door: CDW op
  • zijn die nu helemaal gestoord of wat?Heel de politieke wereld kan nog geen overeenkomst sluiten voor het milieu.MIsschien een ideetje voor de ene dag 50%van R’dam te laten rijden en de andere dag de andere 50%.Neen,het ligt aan de binnenvaart.Gewoon weer zo’n een eikel die bezwaar heeft omdat hij juist nieuw heeft gekocht in de Maashaven en ziet dat er binnenvaart ligt.Vroeger ook dit probleem in Wormerveer.Tapte ze het af van een lataarnpaal,nu is het wel allemaal goed en staan er deftige kasten maar daar lig je hoogtens 2 breed.Ik zie me daar al over 5 breed sleuren aan die kabel.Meer gevaar voor te struikelen.De meeste van onze generatoren zijn nog schoner als al de rest wat er daar rondloopt in R’dam.Mijn generator blijft lekker draaien

    Geplaatst door: een staker op
  • Staan er op 31 maart 2010 dan zoveel stroomkasten overal in de havens?
    Is er al een Tresco update onderweg die aangeeft waar de kasten staan ivm kabels trekken?

    Geplaatst door: Baggerboer op
  • Wat denken we van de risico’s die hier aan kleven ?
    daar bedoelik mee dat er veel geimprviseerd moet worden ivm kabellengten , dus kriskras als struikeldraad ! Even snel een andere stekker eraan zetten en per ongeluk iets over het hoofd zien als bijvoorbeeld de stroom er nog op staat en het knutselen begint .
    Ik hou mijn hart vast en vrees dat er eerdaags wel een electrocutieslachtoffer te betreuren valt of iemand te water struikelt en er niemand is die het merkt.
    Hans Serne

    Geplaatst door: Hans Serné op
  • We hebben het uitgeprobeert en komen tot de volgende conclusie: het is niet duurder, het is niet meer werk als setje verschonen, er vliegen geen stoppen om je oren. Je word ook eens met je energieverbruik geconfronteerd wat echt niet erg is, vloerverwarming aan en een raam open om de warmte eruit te laten is eigenlijk gewoon dom en dat kun je mooi zien. Niet leuk, wel reeel. Die hier het hardst blazen hebben het gewoon nooit geprobeert. We hebben gewoon motorverwarming aangelaten, gewassen, gedroogd als normaal met ons grote gezin en nog blijven de onkosten gelijk als met zelf draaien, in de zomer zullen de kosten een stuk lager liggen. Nu was het min 10 en moet er dus aardig gestookt worden in alle ruimtes dus ook herften en machinekamers. Gratis stroom is niet te doen, we gebruiken zoveel stroom dat het havengeld enorm omhoog zou gaan, lig je dan als vierde of kun je geen stroom pakken bij gebrek aan stroomkast betaal je dubbel.

    Geplaatst door: jen op
  • luchtkwaliteit verbetering in de grootste havenstad ter wereld droom lekker verder alsof ons ccr 2 gekeurd generatorsetje nog iets kan bijdragen maar ja zoals altijd geen bond of scheepvaart instantie die hier iets tegen doet het wordt je door de strot gedouwd en daar kun je het weer mee doen weer een reden om die klote binnenvaart de rug toe te keren

    Geplaatst door: p op
  • Het is echt weer ongelovelijk, wat ik hier lees. Wij “DE BINNENVAART”,”de beroemde groene stroom” van de wal moeten gaan gebruiken. Ik denk, dat onze stroom uit de generator groener is met de tegenwoordige milieu-eisen. Moeten wij er dan voor zorgen, dat we weer gaan stijgen op de milieuladder!!!
    Maar ja, wij zijn weer een makkelijke prooi, zoals zo vaak. Ja ja als je in Rotterdam in de haven aankomt is dat een duur pretje “HAVENGELD/STROOMGELD/PARKEERGELD”. RING RING KASSA.

    Geplaatst door: schipperse op
  • leuk als je daar wilt gaan liggen, terwijl de ladingverwamings af en toe aan moet.

    Geplaatst door: jopie op
  • Word dit de binnenvaart op gelecht als compensatie voor de goed keuring van de milieubeweging voor de tweede maasvlakte?

    Geplaatst door: gerrit op
  • Waar moet dit heen in Rotterdam;Je mag je auto niet meer voor het schip zetten in de maashaven daarvoor moeten we naar een betaalde parkeerplaats toe.ik zie ons al stroom pakken met zijn allen tegenwoordig is alles elektrice aan boord van verwarming tot de kookplaat en airco,s.
    Dan zul je toch een dikke kabel aan de wal moeten zeulen over 2,3,4a,5 schepen heen.
    En dan kun je om de havenklap de zekering omhoog gaan zetten.
    Dit gaat naar mijn mening niet werken.
    Ik neem dat alles wel geld moet gaan kosten buiten je havengeld om.
    En wij maar inversteren in generatoren met certificaten.
    Als ik daar dan ga liggen zal ik mijn ruim eens goed inrichten dan verdien ik nog wat aan.

    Geplaatst door: anton op
  • In delfzijl is de stroom gratis ,als ze dat ook daar doen dan steken de schippers de stekker vanzelf in het stopcontact en dan hoef je het ook niet te verplichten en eventueel bekeurings uit te delen(wat ook slecht is voor het mileu).
    Ik wil ook wel graag dat er dan door de politie erop gelet wordt dat er niet een boef(kwajongen) is die het leuk vindt om al die stekkers er eens en keer uit te trekken.
    Vraag me alleen af hoe ze dat in de europoort gaan doen bij Gem 2 aan de wachtsteigers want daar kun je maar amper fatsoenlijk aan de wal komen om een stekker in het stopcontact te doen.

    Geplaatst door: schipper op
  • In delfzijl is de stroom gratis ,als ze dat ook daar doen dan steken de schippers de stekker vanzelf in het stopcontact en dan hoef je het ook niet te verplichten en eventueel bekeurings uit te delen(wat ook slecht is voor het mileu).
    Ik wil ook wel graag dat er dan door de politie erop gelet wordt dat er niet een boef(kwajongen) is die het leuk vindt om al die stekkers er eens en keer uit te trekken.
    Vraag me alleen af hoe ze dat in de europoort gaan doen bij Gem 2 aan de wachtsteigers want daar kun je maar amper fatsoenlijk aan de wal komen om een stekker in het stopcontact te doen.

    Geplaatst door: schipper op
  • Het havenbedrijf maakt zicht druk om de lucht kwaliteit maar die RPA boten die nutteloos hard varen vervuilen zeker niet en de beloofde 2 kegel ligplaatsen in de stad zijn er ook nogsteeds niet waardoor cntainervaart met 2 kegels gedwongen worden van de stad naar de hartelhaven te varen om legaal te kunnen wachten terwijl in de waalhaven pier 8 er ongebruikt bij ligt en ver buiten bewoonde wereld.

    Geplaatst door: ingmar op

Reageer

Walstroom definitief verplicht voor binnenvaart in haven Rotterdam | Schuttevaer.nl

Walstroom definitief verplicht voor binnenvaart in haven Rotterdam

Met het vaststellen van de Havenverordening door de Rotterdamse gemeenteraad wordt het voor de binnenvaart verplicht om gebruik te maken van walstroom in de Rotterdamse binnenvaarthavens. De havenverordening treedt in werking op 1 maart 2010.

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam blijkt uit onderzoek dat momenteel ongeveer de helft van de schippers in de Maashaven, waar walstroom beschikbaar is, de elektriciteit aftapt van de kades. De rest van de stroom wordt opwekt door de dieselgenerator te laten draaien. Om de luchtkwaliteit te verbeteren is het Havenbedrijf in de weer om ook de circa 450 andere ligplaatsen voor binnenschepen in de haven te voorzien van walstroom.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (16)

  • De Rotterdamse stadsradio heeft er ook een artikel over geplaatst op de website, zie http://www.megastadfm.nl/article.php?id=12299

    Geplaatst door: Megastad FM op
  • Wil graag reageren op het voorstel stroom v.d wal Neem inderdaad een voorbeeld aan Delfzijl wat een voorziening stroom zit bij havengeld in Je kunt water laden Mooi auto parkerenGRATIS container bij de steigers En in R.dam stroom af nemen mensen bedenkt toch eens wat een schip afneemt En milieu nou we hebben een generator met co.2 uitstoot heeft geld genoeg gekost,komen we misschien nog op zee terecht Schipper

    Geplaatst door: r van .der klei op
  • hoe willen ze dat bereiken met buitenlandse schepen (donaulanden bijv.)? ik heb nog geen stroom genomen, maar gelezen dat je je per handy moet aanmelden; verder weet ik ook niet hoe het met betalen is; afschrijven van je bankrekening, ook internationaal? wie legt mij dat uit? ik ben nederlander en ik kom er wel achter, maar welke roemeen, bulgaar of bv. die fransman die wordt stilgelegd omdat hij de taal niet spreekt kan begrijpen wat er speelt? en of die roemenen ook met betalen wel zo snel zijn? dan laten ze de aggregaat draaien tot de politie aan boord staat; ik denk dus ook dat de politie vanaf 1 maart heel vaak zich daarmee moet gaan bemoeien en de tijd niet meer krijgt voor echt belangrijke dingen. maar waar is rotterdam mee bezig? ik weet zeker dat veel mensen die door de afschaffing van de strippenkaart in rotterdam en wegens problemen of gebrek aan kennis met de chipkaart ipv. de bus of tram weer de auto pakken, dat is toch ook niet beter voor het milieu.

    Geplaatst door: jozef hompus op
  • Gisteravond aangekomen in de botlek op het steiger gelegen als nummer 7 na een uurtje 1 schip weg, na wat heen en weer geschuif iedereen weer op volgorde en 1 1/2 uur later vast, na 4 uurtjes tring tring kom je laden.
    Als ik hierbij dan ook nog kabels over 6 tot 7 schepen moet trekken dan ben ik de hele nacht kabels aan het trekken, en voor de rest gaan we wel s’nachts varen blijven we gewoon in het weekend in omringende havens liggen zoals haaften s’gravendeel vreeswijk etc en starten we gewoon wat eerder, om op tijd in rotterdam te zijn.
    O ja oude motoren en/of CCR-1 motoren zijn ook niet meer welkom vanaf (als ik het goed heb) 2011 zijn ook te vervuilend, even een vraagje geld dit ook voor de zeevaart, want dan kunnen de zandboeren goed aan de gang, kunnen ze heel rotterdam dempen en huizen bouwen.

    Geplaatst door: CDW op
  • zijn die nu helemaal gestoord of wat?Heel de politieke wereld kan nog geen overeenkomst sluiten voor het milieu.MIsschien een ideetje voor de ene dag 50%van R’dam te laten rijden en de andere dag de andere 50%.Neen,het ligt aan de binnenvaart.Gewoon weer zo’n een eikel die bezwaar heeft omdat hij juist nieuw heeft gekocht in de Maashaven en ziet dat er binnenvaart ligt.Vroeger ook dit probleem in Wormerveer.Tapte ze het af van een lataarnpaal,nu is het wel allemaal goed en staan er deftige kasten maar daar lig je hoogtens 2 breed.Ik zie me daar al over 5 breed sleuren aan die kabel.Meer gevaar voor te struikelen.De meeste van onze generatoren zijn nog schoner als al de rest wat er daar rondloopt in R’dam.Mijn generator blijft lekker draaien

    Geplaatst door: een staker op
  • Staan er op 31 maart 2010 dan zoveel stroomkasten overal in de havens?
    Is er al een Tresco update onderweg die aangeeft waar de kasten staan ivm kabels trekken?

    Geplaatst door: Baggerboer op
  • Wat denken we van de risico’s die hier aan kleven ?
    daar bedoelik mee dat er veel geimprviseerd moet worden ivm kabellengten , dus kriskras als struikeldraad ! Even snel een andere stekker eraan zetten en per ongeluk iets over het hoofd zien als bijvoorbeeld de stroom er nog op staat en het knutselen begint .
    Ik hou mijn hart vast en vrees dat er eerdaags wel een electrocutieslachtoffer te betreuren valt of iemand te water struikelt en er niemand is die het merkt.
    Hans Serne

    Geplaatst door: Hans Serné op
  • We hebben het uitgeprobeert en komen tot de volgende conclusie: het is niet duurder, het is niet meer werk als setje verschonen, er vliegen geen stoppen om je oren. Je word ook eens met je energieverbruik geconfronteerd wat echt niet erg is, vloerverwarming aan en een raam open om de warmte eruit te laten is eigenlijk gewoon dom en dat kun je mooi zien. Niet leuk, wel reeel. Die hier het hardst blazen hebben het gewoon nooit geprobeert. We hebben gewoon motorverwarming aangelaten, gewassen, gedroogd als normaal met ons grote gezin en nog blijven de onkosten gelijk als met zelf draaien, in de zomer zullen de kosten een stuk lager liggen. Nu was het min 10 en moet er dus aardig gestookt worden in alle ruimtes dus ook herften en machinekamers. Gratis stroom is niet te doen, we gebruiken zoveel stroom dat het havengeld enorm omhoog zou gaan, lig je dan als vierde of kun je geen stroom pakken bij gebrek aan stroomkast betaal je dubbel.

    Geplaatst door: jen op
  • luchtkwaliteit verbetering in de grootste havenstad ter wereld droom lekker verder alsof ons ccr 2 gekeurd generatorsetje nog iets kan bijdragen maar ja zoals altijd geen bond of scheepvaart instantie die hier iets tegen doet het wordt je door de strot gedouwd en daar kun je het weer mee doen weer een reden om die klote binnenvaart de rug toe te keren

    Geplaatst door: p op
  • Het is echt weer ongelovelijk, wat ik hier lees. Wij “DE BINNENVAART”,”de beroemde groene stroom” van de wal moeten gaan gebruiken. Ik denk, dat onze stroom uit de generator groener is met de tegenwoordige milieu-eisen. Moeten wij er dan voor zorgen, dat we weer gaan stijgen op de milieuladder!!!
    Maar ja, wij zijn weer een makkelijke prooi, zoals zo vaak. Ja ja als je in Rotterdam in de haven aankomt is dat een duur pretje “HAVENGELD/STROOMGELD/PARKEERGELD”. RING RING KASSA.

    Geplaatst door: schipperse op
  • leuk als je daar wilt gaan liggen, terwijl de ladingverwamings af en toe aan moet.

    Geplaatst door: jopie op
  • Word dit de binnenvaart op gelecht als compensatie voor de goed keuring van de milieubeweging voor de tweede maasvlakte?

    Geplaatst door: gerrit op
  • Waar moet dit heen in Rotterdam;Je mag je auto niet meer voor het schip zetten in de maashaven daarvoor moeten we naar een betaalde parkeerplaats toe.ik zie ons al stroom pakken met zijn allen tegenwoordig is alles elektrice aan boord van verwarming tot de kookplaat en airco,s.
    Dan zul je toch een dikke kabel aan de wal moeten zeulen over 2,3,4a,5 schepen heen.
    En dan kun je om de havenklap de zekering omhoog gaan zetten.
    Dit gaat naar mijn mening niet werken.
    Ik neem dat alles wel geld moet gaan kosten buiten je havengeld om.
    En wij maar inversteren in generatoren met certificaten.
    Als ik daar dan ga liggen zal ik mijn ruim eens goed inrichten dan verdien ik nog wat aan.

    Geplaatst door: anton op
  • In delfzijl is de stroom gratis ,als ze dat ook daar doen dan steken de schippers de stekker vanzelf in het stopcontact en dan hoef je het ook niet te verplichten en eventueel bekeurings uit te delen(wat ook slecht is voor het mileu).
    Ik wil ook wel graag dat er dan door de politie erop gelet wordt dat er niet een boef(kwajongen) is die het leuk vindt om al die stekkers er eens en keer uit te trekken.
    Vraag me alleen af hoe ze dat in de europoort gaan doen bij Gem 2 aan de wachtsteigers want daar kun je maar amper fatsoenlijk aan de wal komen om een stekker in het stopcontact te doen.

    Geplaatst door: schipper op
  • In delfzijl is de stroom gratis ,als ze dat ook daar doen dan steken de schippers de stekker vanzelf in het stopcontact en dan hoef je het ook niet te verplichten en eventueel bekeurings uit te delen(wat ook slecht is voor het mileu).
    Ik wil ook wel graag dat er dan door de politie erop gelet wordt dat er niet een boef(kwajongen) is die het leuk vindt om al die stekkers er eens en keer uit te trekken.
    Vraag me alleen af hoe ze dat in de europoort gaan doen bij Gem 2 aan de wachtsteigers want daar kun je maar amper fatsoenlijk aan de wal komen om een stekker in het stopcontact te doen.

    Geplaatst door: schipper op
  • Het havenbedrijf maakt zicht druk om de lucht kwaliteit maar die RPA boten die nutteloos hard varen vervuilen zeker niet en de beloofde 2 kegel ligplaatsen in de stad zijn er ook nogsteeds niet waardoor cntainervaart met 2 kegels gedwongen worden van de stad naar de hartelhaven te varen om legaal te kunnen wachten terwijl in de waalhaven pier 8 er ongebruikt bij ligt en ver buiten bewoonde wereld.

    Geplaatst door: ingmar op

Reageer