Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

CCR verwacht herstel vervoer kolen en ertsen

STRAATSBURG

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) verwacht dat het vervoer voor de Europese staalindustrie dit en volgend jaar herstelt. Dat betekent dat er na een forse terugval weer meer steenkolen en ertsen nodig zullen zijn, belangrijke ladingssoorten voor de Rijnvaart.

1 / 1
Na een forse terugval, mede vanwege de Coronacrisis, verwacht het CCR dat het transport van kolen en erts weer gaat opveren. (Foto Robbie Morrison/Wikimedia)

Na een forse terugval, mede vanwege de Coronacrisis, verwacht het CCR dat het transport van kolen en erts weer gaat opveren. (Foto Robbie Morrison/Wikimedia)

Vorig jaar zakte het vervoer van steenkolen fors in. De helft van de kolen is bestemd voor de energiesector, die het gebruik van steenkolen aan het uitfaseren is, de andere helft is voor de staalproductie. De hoogovens zijn goed voor een kwart van het totale goederenvervoer over de Rijn, maar het staalgerelateerde vervoer kreeg het zwaar te verduren. Door de Coronacrisis werden in 2020 aanzienlijk minder auto’s gebouwd en dus ook minder staal geproduceerd. Samen met de energietransitie verklaart dit waarom het vervoer van steenkool (-23,8%), ijzererts (-14,2%) en metalen (-14,6%) over de Rijn fors daalde.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Erik van Huizen)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook