Mammoetorder Boskalis in Filipijnen: 1,5 miljard euro voor aanleg luchthaven

Baggeraar Boskalis heeft zijn grootste opdracht ooit binnengesleept, met een landontwikkelingsproject voor de nieuwe internationale luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het project heeft een geschatte waarde van 1,5 miljard euro.

Boskalis gaat grote cutterzuigers zoals de Krios inzetten bij de landontwikkeling voor de Filipijnse luchthaven. (Foto Boskalis)
Boskalis gaat grote cutterzuigers zoals de Krios inzetten bij de landontwikkeling voor de Filipijnse luchthaven. (Foto Boskalis)

Boskalis zet zwaar materiaal in om het project te realiseren, waaronder zijn grootste sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger. De voorbereidende werkzaamheden staan gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en de activiteiten van Boskalis zullen naar verwachting eind 2024 zijn afgerond.

De internationale luchthaven ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van het hart van Manilla. De aanleg van het circa 1700 hectare grote luchthaventerrein zal uitgevoerd worden volgens de hoogste technische normen. Dit moet de gevolgen van mogelijke grote aardbevingen, tyfoons en toekomstige zeespiegelstijging kunnen weerstaan. De luchthaven vormt ook een uitbreiding van de bestaande en overbelaste internationale luchthaven van Manilla, Ninoy Aquino.

De opdracht is afkomstig van het Filipijnse bedrijf San Miguel Aerocity Inc (SMAI), dat de luchthaven gaat bouwen, onderhouden en exploiteren. SMAI heeft hiervoor een vijftigjarige concessie van de regering van de Filipijnen gekregen.

Peter Berdowski, CEO: ‘Deze opdracht met een historisch ongekende omvang is een fantastische aanwinst voor Boskalis. Wij hebben een rijke traditie met betrekking tot het creëren van land volgens de hoogste technische en milieunormen.

Met dit project hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld.’

Mammoetorder Boskalis in Filipijnen: 1,5 miljard euro voor aanleg luchthaven | Schuttevaer.nl

Mammoetorder Boskalis in Filipijnen: 1,5 miljard euro voor aanleg luchthaven

Baggeraar Boskalis heeft zijn grootste opdracht ooit binnengesleept, met een landontwikkelingsproject voor de nieuwe internationale luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Het project heeft een geschatte waarde van 1,5 miljard euro.

Boskalis gaat grote cutterzuigers zoals de Krios inzetten bij de landontwikkeling voor de Filipijnse luchthaven. (Foto Boskalis)
Boskalis gaat grote cutterzuigers zoals de Krios inzetten bij de landontwikkeling voor de Filipijnse luchthaven. (Foto Boskalis)

Boskalis zet zwaar materiaal in om het project te realiseren, waaronder zijn grootste sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger. De voorbereidende werkzaamheden staan gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en de activiteiten van Boskalis zullen naar verwachting eind 2024 zijn afgerond.

De internationale luchthaven ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van het hart van Manilla. De aanleg van het circa 1700 hectare grote luchthaventerrein zal uitgevoerd worden volgens de hoogste technische normen. Dit moet de gevolgen van mogelijke grote aardbevingen, tyfoons en toekomstige zeespiegelstijging kunnen weerstaan. De luchthaven vormt ook een uitbreiding van de bestaande en overbelaste internationale luchthaven van Manilla, Ninoy Aquino.

De opdracht is afkomstig van het Filipijnse bedrijf San Miguel Aerocity Inc (SMAI), dat de luchthaven gaat bouwen, onderhouden en exploiteren. SMAI heeft hiervoor een vijftigjarige concessie van de regering van de Filipijnen gekregen.

Peter Berdowski, CEO: ‘Deze opdracht met een historisch ongekende omvang is een fantastische aanwinst voor Boskalis. Wij hebben een rijke traditie met betrekking tot het creëren van land volgens de hoogste technische en milieunormen.

Met dit project hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld.’