Kanaalrechten Noord-Oostzeekanaal voorlopig geschrapt

Voor het bevaren van het Noord-Oostzeekanaal, een van de drukst bevaren kanalen ter wereld, hoeft tot het einde van dit jaar geen kanaalrecht betaald te worden. Dat heeft de Duitse Bondsdag beslist. De scheepvaart spaart daarmee een bedrag van circa €10 miljoen uit.

Varen via het NOK betekent circa 750 minder kilometer afleggen. (Foto CC)
Varen via het NOK betekent circa 750 minder kilometer afleggen. (Foto CC)

In juni werd al gesproken over een reductie van het tarief. Alexander Geisler, directeur van het centraal orgaan voor Duitse scheepmakelaars ZVDS  is ‘buitengewoon blij’.

‘Reders laten, mede door de lage brandstofprijzen, hun schepen nu om de Noord omvaren via Sont en Kattegat. Varen via het NOK betekent circa 750 minder kilometer afleggen. Dat scheelt tijd en brandstof en dus uitstoot. Het is verder een grote steun voor de shortsea sector’, zegt hij tegen Binnenschiffahrt Online

Geisler is nog niet tevreden. ‘Om het shortsea verkeer meer concurrerend te maken ten opzichte van andere modaliteiten zou het kanaalgeld permanent afgeschaft moeten worden, net zoals dat voor de binnenwateren per 1 januari 2019 is ingevoerd.’

Door de coronacrisis en de lage brandstofprijzen is het aantal schepen op het kanaal fors gedaald. In mei van dit jaar waren dat er 1730 tegen 2482 een jaar eerder, een daling van 30% In april was het verschil 25%. (WdN)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Kanaalrechten Noord-Oostzeekanaal voorlopig geschrapt | Schuttevaer.nl

Kanaalrechten Noord-Oostzeekanaal voorlopig geschrapt

Voor het bevaren van het Noord-Oostzeekanaal, een van de drukst bevaren kanalen ter wereld, hoeft tot het einde van dit jaar geen kanaalrecht betaald te worden. Dat heeft de Duitse Bondsdag beslist. De scheepvaart spaart daarmee een bedrag van circa €10 miljoen uit.

Varen via het NOK betekent circa 750 minder kilometer afleggen. (Foto CC)
Varen via het NOK betekent circa 750 minder kilometer afleggen. (Foto CC)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer