Pon stelt Imtech Marine veilig

Pon Holdings en investeringsmaatschappij Parcom Capital hebben Imtech Marine overgenomen. Volgens het Nederlandse concern kunnen de circa 2500 medewerkers, waarvan 1300 in Nederland, aan het werk blijven.

Pon stelt Imtech Marine veilig

Imtec Holding is donderdagmiddag 14 augustus failliet verklaard. De curatoren moeten nu een oplossing vinden voor de andere onderdelen van het internationale elektrotechnische installatiebedrijf, dat wereldwijd 22.000 mensen in dienst had, waarvan 4500 in Nederland.

Pon en Parcom zeggen in een persverklaring bereid te zijn te investeren in Imtech Marine om de groeiambitie gestalte te geven. ‘De overname zorgt voor rust en zekerheid bij medewerkers, klanten en leveranciers.’

Imtech Marine blijft na de overname zelfstandig opereren. René ten Brinke, Director Global Services Imtech Marine, is ‘uitermate gelukkig’ met Pon Holdings en Parcom als nieuwe eigenaren. ‘Een beter scenario kunnen we ons niet wensen.’

Imtech Marine bedient de wereldwijde maritieme markt als full-service aanbieder en system integrator van innovatieve en energie-efficiënte technologische oplossingen voor het hele schip. Het bedrijf heeft ongeveer 100 vestigingen in 30 landen.

Familiebedrijf

Pon Holdings, onder meer bekend als importeur van Caterpillar scheepsmotoren, is een van Nederlands grootste familiebedrijven, met een grote diversiteit aan activiteiten. Bij Pon werken bijna 13.000 mensen verspreid over 450 vestigingen in 32 landen. De onderneming realiseerde in 2014 een omzet van bijna zes miljard euro.

Het private equity fonds Parcom Capital werd in 1982 opgericht. Het beheert ruim een miljard euro aan investeringen in diverse sectoren, waaronder in de offshore en maritieme sector.

Verrijking

Met het faillissement van Imtech, sloot het doek voor het internationale bedrijf dat sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw sterk was gegroeid en voortkwam uit Internatio Muller, wat weer een voorloper was van Müller & Co. Dat bedrijf bracht zijn directeur Anton Kröller eind 19de eeuw grote rijkdom. Het stelde zijn vrouw Helène Müller in staat een wereldberoemde kunstcollectie te verzamelen en onder te brengen in een enorm landgoed op de Veluwe, het tegenwoordige Kröller-Müllermuseum.

Kröller zag destijds kans dit landgoed buiten het faillissement te houden. Müller & Co ging ten onder aan speculerende en zichzelf verrijkende bestuurders. Ook nu lijkt dit het geval. Met name in Duitsland is sprake geweest van witte-boordencriminaliteit, waarbij op grote schaal boekhoudfraude plaatshad. Naar de vraag in hoeverre de Nederlandse bestuurders hierbij betrokken waren, is tot nu toe geen onderzoek gedaan. Het lijkt erop dat dit nu wel gaat gebeuren. Met name de aandeelhouders roeren zich. Zij hebben meer dan een miljard euro verloren en menen vals te zijn geïnformeerd door topman Gerard van der Aast en zijn voorganger René van der Bruggen. (PN)